Zrzeczenie się części domu

• Autor wątku Autor wątku Izabelac94
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Izabelac94 napisał:
w takim razie czym różni się zrzeczenie a oddanie mojej części rodzeństwu?
Odrzucając spadek tracisz wszystkie prawa do spadku. Natomiast dokonując darowizny swojego udziału własności z konkretnej nieruchomości tracisz tylko ten udział w nieruchomości.
Jeżeli Twoje rodzeństwo jest chętne do przyjęcia od Ciebie darowizn udziałów własności w domu to powinni zgodzić się ponieść najpierw koszty sporządzenia przez notariusza dwóch aktów poświadczenia dziedziczenia - pierwszy po mamie i drugi po tacie (razem ok. 600 zł).
Dysponując tymi dwoma aktami poświadczenia dziedziczenia to możliwe będzie następnie zawarcie między Tobą i Twoim rodzeństwem (w kancelarii notarialnej) umowy darowizny Twoich udziałów własności w nieruchomości na rzecz brata i siostry. Za koszty sporządzenia umowy darowizny płacą osoby obdarowane (Twoje rodzeństwo) więc to nie obciążało by Ciebie.
Wszystko to można załatwić podczas jednej wizyty u notariusza pod warunkiem że wcześniej dostarczy się dane osobowe wszystkich osób, numer księgi wieczystej nieruchomości, odpisy skrócone aktów stanu cywilnego (taty, mamy i trójki ich dzieci), zaświadczenia o numerze PESEL i miejscu ostatniego zamieszkania taty i mamy.

Izabelac94 napisał:
czy to nie jest tak ,że gdy w księdze wieczystej widnieje moja mama i tata a gdy moja mama umarła to ta część domu automatycznie przechodzi na mojego tatę?
Tak, część przechodzi automatycznie (z mocy prawa) na męża i dzieci tylko że aby móc ujawnić te zmiany w księdze wieczystej to sąd wieczystoksięgowy wymaga przedstawienia dokumentu potwierdzającego nabycie spadku. Takim dokumentem jest postanowienie sądu o stwierdzeniu nabycia spadku albo notarialny akt poświadczenia dziedziczenia.

Ostatnia edycja:
no dobrze czyli jakbym odrzuciła spadek i również wszystkie prawa do tego domu to co w takim przypadku? nie chce się już denerwować chce rozwiązać tą sytuację jak najmniej stresowo. Czy jeżeli odrzuciłabym moją część jakie są dalsze procedury? czy moja siostra i brat muszą pojawić się u notariusza aby usłyszeli moją dezycje. Nie jestem w dobrych stosunkach z moim bratem i siostrą. I co będzie jeżeli się nie będą mogli pojawić ? dziękuję bardzo za odpowiedzi. będę musiała zgłosić się do innego notariusza. Ten u którego byłam radzil mi aby odczekać nawet do pół roku ..tylko dlaczego? pozdrawiam

Tak, część przechodzi automatycznie (z mocy prawa) na męża i dzieci tylko że aby móc ujawnić te zmiany w księdze wieczystej to sąd wieczystoksięgowy wymaga przedstawienia dokumentu potwierdzającego nabycie spadku. Takim dokumentem jest postanowienie sądu o stwierdzeniu nabycia spadku albo notarialny akt poświadczenia dziedziczenia.

tak myślałam że automatycznie, ale chodzi tutaj o nabycie spadku mojego taty po mamie?

Ostatnią edycję dokonał moderator:
Izabelac94 napisał:
Czy jeżeli odrzuciłabym moją część jakie są dalsze procedury?
Mówiłem już wcześniej że dawno temu minął już termin do którego mogłaś odrzucić spadek po mamie więc w ten sposób nie możesz pozbyć się już spadku po mamie.
Możesz odrzucić spadek tylko po tacie ale wtedy do dziedziczenia Twojego udziału w spadku po tacie będą automatycznie powołane Twoje córki i to one będą decydowały co zrobić dalej z tym spadkiem po tacie. A skoro tata nie ma udokumentowanych długów to wątpię aby Twoje córki miały motywację aby odrzucić spadek po swoim dziadku.

Izabelac94 napisał:
Ten u którego byłam radzil mi aby odczekać nawet do pół roku ..tylko dlaczego?
To była ogólnie dobra rada bo jeżeli Twój tata miał by jakieś długi to listy z wezwaniami do zapłaty powinny przyjść na adres taty w ciągu od trzech do pięciu miesięcy po jego śmierci i wtedy można rozsądnie podjąć decyzję o odrzuceniu spadku.

Izabelac94 napisał:
mój tata nie pozostawił zadnego dokumentu o stwierdzeniu nabycia spadku bądź aktu notarialnego poświadczenia dziedziczenia... nie wiem jak to rozwiązać
To nie jest wcale przeszkodą dlatego że spadkobiercy taty mają prawo uzyskać u notariusza dokument potwierdzenia nabycia spadku po mamie. Mówiłem już wcześniej że można uzyskać te dwa akty poświadczenia dziedziczenia - po mamie i po tacie.

Izabelac94 napisał:
tak myślałam że automatycznie, ale chodzi tutaj o nabycie spadku mojego taty po mamie?
Chodzi o dwa dokumenty - poświadczenia nabycia spadku po mamie i po tacie. Twój tata nie jest jedynym nabywcą spadku po mamie.

Na Twoim miejscu to sprzedałbym udziały własności w domu na przykład bratu albo siostrze albo obcej osobie. Byłby to jakiś zysk dla Ciebie i Twoich dzieci lub wnuków bo nie rozumiem po co obdarowywać osoby z którymi nie jesteś w dobrych stosunkach. Możliwe że nawet na forum znalazł by się ktoś kto odkupi od Ciebie udziały w nieruchomości. Wszystko zależy od lokalizacji.

Ostatnia edycja:
mam rozumieć że aby odrzucić taty spadek najpierw powinien być sporządzony dokument poświadczający nabycia spadku? czy źle myślę? przepraszam ale skołowana jestem nadal, chciałabym to jak najszybciej rozwiązać

Po co chcesz odrzucic spadek po ojcu ? Mial dlugi ?
Po odrzuceniu spadku przez Ciebie, spadek przechodzi na Twoje dzieci/wnuki. Jesli ktores znich jest nieletnie to to nie bedzie prosta sprawa.

Czesc domu juz i tak opdziedziczylas po matce.

przepraszam pisałam już wcześniej, dom jest w bardzo kiepskim stanie. Z rodzeństwem nie mam dobrych stosunków, mój wiek nie stan nie pozwala mi na ponowne nerwy.. po prostu chce odrzucić spadek, wiem że tak nie powinnam ale muszę tak postąpić. Moje obie córki są za granicą i w 90% niestety też będą chciały go odrzucic

A co z czescia odziedziczona po matce? Czyli 1/8 domu.

w księdze wieczystej jest widoczna dalej moja mama i mój tata jako właściciel domu. Mama umarła ponad 5 lat temu. Tata umarł tydzień temu. Ani mama ani tata nie zostawili testamentu. Ja będę chciała odrzucić spadek. Nie wiem jak z moim rodzeństwem, ponieważ nie chciałbym mieć już z nimi ponownego kontaktu( sprawy prywatne, niestety..) nie mam również aktu odziedziczenia mamy ani taty.. czy ja potrzebuję taki akt? mam na myśli akt w którym jest napisane, że odziedziczyłam coś po tacie abym mogła odrzucic spadek ? prosiłbym o pomoc. będę musiała szukać następnego notariusza, ten nakazuje mi czekać przynajmniej pół roku.

Jeśli nawet odrzucisz spadek po ojcu to i tak odziedziczyłaś udział w tym domu po mamie.Z rodzenstwem musisz sie spotkac bo sprawa udziału w spadku po mamie nadal zostanie nie rozwiązana.Mozna ja załatwić u notariusza a do tego jest konieczna obecność twojego rodzenstwa Gdy nie dojdziesz do porozumienia z rodzenstwem pozostaje sprawa w sądzie.

mama nie żyje ponad 8 lat... to nie jest przedawnienie? a co jeżeli któraś osoba z mojego rodzeństwa nie zjawi się na takim spotkaniu u notariusza?

W przypadku spadku nie ma czegos takiego jak przedawnie. Czas na odrzucenie spadku po matce juz minal. Jesli nie dojdzie do porozumienia u notariusza to pozostaje sprawa w sadzie.

a co w przypadku gdy jedno z rodzeństwa nie zjawi się na takim spotkaniu? obawiam się że brat raczej się nie zjawi

Czy jeżeli wszystko pójdzie poprawnie na pierwszym spotkaniu można wiedzieć jakie są dalsze procedury?
czy następne spotkanie to "Stwierdzenie nabycia spadku po mamie" a kolejne po tacie ?
I dopiero mając takie dwa dokumenty mogę odrzucic spadek?

Potrzebujesz stwierdzenie nabycia spadku osobno po mamie i po tacie.Jednak spadku po mamie już nie możesz odrzucić bo jest za późno.Tak jak wczesniej ci poradzono jezeli nie chcesz spotkać się z rodzenstwem możesz swoje udziały w spadku po mamie i tacie sprzedać .Twoje rodzenstwo nie musi o tym wiedziec Sa firmy, które skupują udziały w spadku.Sprawa zostanie załatwiona u notariusza

ABY napisał:
Potrzebujesz stwierdzenie nabycia spadku osobno po mamie i po tacie.Jednak spadku po mamie już nie możesz odrzucić bo jest za późno.Tak jak wczesniej ci poradzono jezeli nie chcesz spotkać się z rodzenstwem możesz swoje udziały w spadku po mamie i tacie sprzedać .Twoje rodzenstwo nie musi o tym wiedziec Sa firmy, które skupują udziały w spadku.Sprawa zostanie załatwiona u notariusza

to nie jest tak że nie chce się spotkać z rodzeństwem, nie wiem czy wszyscy pojawiliby się na spotkaniu. proszę mi powiedzieć jak uzyskać stwierdzenie spadku po mamie i po tacie. I jak dalej postępować jeżeli chciałabym odrzucić? ( zakładając że nie byłoby problemu z moim rodzeństwem)

Spotykaja wszyscy spadkobiercy u notariusza z kompletem dokumentów i dostajesz notarialne poswiadczenie dziedziczenia lub składasz wniosek do sadu o stwierdzenie nabycia spadku po mamie i tacie z kopletem dokumentów.Jest szansa ,ze brat który mieszka za granica nie bedzie musiał uczestniczyc w rozprawie sądowej.Jezeli nie bedzie problemu z rodzenstwem to darujesz swoje udziały w spadku rodzenstwu u notariusza lub w sadzie składajac wniosek o zgodny dział spadku .

ABY napisał:
Spotykaja wszyscy spadkobiercy u notariusza z kompletem dokumentów i dostajesz notarialne poswiadczenie dziedziczenia lub składasz wniosek do sadu o stwierdzenie nabycia spadku po mamie i tacie z kopletem dokumentów.Jest szansa ,ze brat który mieszka za granica nie bedzie musiał uczestniczyc w rozprawie sądowej.Jezeli nie bedzie problemu z rodzenstwem to darujesz swoje udziały w spadku rodzenstwu u notariusza lub w sadzie składajac wniosek o zgodny dział spadku .

dziękuję, bardzo wyczerpująca odpowiedź. Czy jeżeli jakas osoba z rodzeństwa nie pojawi się u notariusza z kompletem dokumentów to co wtedy się stanie? czy to jest jednoznaczne że odrzuca spadek po mamie i tacie? czy będzie wzywana ponownie? To moja córka jest za granicą, nie brat :)

słyszałam również, że ma się 6 miesięcy od śmierci taty na przyjęcie albo odrzucenie spadku.. to dlaczego notariuszka u której byłam wcześniej kazała mi się wstrzymać do pół roku? Czy to jest 6 miesięcy od śmierci taty czy 6 miesięcy od dnia kiedy uzyskam dokument poświadczający spadek?

Jeśli u notariusza nie stawia sie dobrowolnie wszyscy spadkobiercy to sprawy nie da sie załatwić. Spadek przysługuje całej trójce rodzenstwa po rodzicach Pół roku masz czasu na odrzucenie spadku po ojcu.Możesz odrzucic spadek po ojcu nie majac dokumentu o stwierdzeniu nabycia spadku.Te sześc miesięcy liczy sie od dnia smierci taty.Jeżeli ty odrzucisz spadek to potem mogą to zrobic twoje dzieci.Ponieważ kazdy ze spadkobierców czyli równiez twoje rodzenstwoma czas 6 miesięcy na odrzucenie spadku notariuszka kazała się wstrzymac .Jeżeli w ciągu 6 miesięcy zadne z was nie odrzuci spadku mozecie się stawic u notariusza lub w sądzie i dokonać działu spadku.Ty możesz darować swoje udziały rodzenstwu jezeli oni wyraża na to zgodę.Możesz również sprzedac swoje udziały w spadku .

ABY napisał:
Jeśli u notariusza nie stawia sie dobrowolnie wszyscy spadkobiercy to sprawy nie da sie załatwić. Spadek przysługuje całej trójce rodzenstwa po rodzicach Pół roku masz czasu na odrzucenie spadku po ojcu.Możesz odrzucic spadek po ojcu nie majac dokumentu o stwierdzeniu nabycia spadku.Te sześc miesięcy liczy sie od dnia smierci taty.Jeżeli ty odrzucisz spadek to potem mogą to zrobic twoje dzieci.Ponieważ kazdy ze spadkobierców czyli równiez twoje rodzenstwoma czas 6 miesięcy na odrzucenie spadku notariuszka kazała się wstrzymac .Jeżeli w ciągu 6 miesięcy zadne z was nie odrzuci spadku mozecie się stawic u notariusza lub w sądzie i dokonać działu spadku.Ty możesz darować swoje udziały rodzenstwu jezeli oni wyraża na to zgodę.Możesz również sprzedac swoje udziały w spadku .

czyli bez aktu odziedziczenia oraz aktu nabycia spadku jestem w stanie odrzucic spadek? jak łatwo wytłumaczyc tą całą sytuację innemu notariuszowi aby zrozumiał że chce odrzucic spadek. Czy udziały muszę darować bądź sprzedać? czy sa jeszcze jakieś inne opcje? Nie mogę po prostu odrzucić spadku i nie mieć już problemów związanych ze spadkiem?

Spadku po matce nie odrzucisz, bo minal termin. Jestes wlascicielka 1/8 nieruchomosci czy to Ci sie podoba czy nie. Nie masz tylko dokumentu tego stwierdzajacego. Odrzucenie spadku po ojcu powoduje ze zostaja powolane Twoje dzieci a dalej wnuki - jesli sa nieletnie potrzebna jest zgoda sadu rodzinnego na odrzucenie spadku... co komplikuje sprawe a nie upraszcza. A jak rozuemiem chcesz to zalatwic szybko i prosto...?

pdanielak napisał:
Spadku po matce nie odrzucisz, bo minal termin. Jestes wlascicielka 1/8 nieruchomosci czy to Ci sie podoba czy nie. Nie masz tylko dokumentu tego stwierdzajacego. Odrzucenie spadku po ojcu powoduje ze zostaja powolane Twoje dzieci a dalej wnuki - jesli sa nieletnie potrzebna jest zgoda sadu rodzinnego na odrzucenie spadku... co komplikuje sprawe a nie upraszcza. A jak rozuemiem chcesz to zalatwic szybko i prosto...?

mam dwie córki pełnoletnie, które będą chciałby też odrzucić prawdopodobnie. wnuków nie posiadam. Chciałabym załatwić to w prosty sposób, miałam wcześniej na prawde bardzo dużo problemów i nie chciałbym mieć ich jeszcze więcej dlatego pomyślałam od razu o odorzuceniu spadku ale widzę że to nie jest takie proste to załatwienia. Dokument stwierdzający 1/8 spadku można prosto uzyskać z tego co czytałam tutaj. Ale jak dalej się wszystko potoczy to sama nie wiem.. nie wiem też czy moje rodzeństwo będzie chciało przyjechać na takie spotkanie.. brata 20 lat nie widziałam

Powrót