Związek a pokrewieństwo

• Autor wątku Autor wątku sroka1002
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
RE: związek a pokrewieństwo

czyli możemy wziąść ślub???

Witam
Chciał bym się dowiedzieć jaki jest stopień pokrewieństwa między mną a córka mojej kuzynki
Ja sadze ze 5 st. Ale nie jestem pewny
Czekam na odpowiedz
Pozdrawiam

bardzo prosze pomozcie!

witam!niedlugo urodze dziecko, z ojcem dziecka nie mam slubu. nie chce aby dziecko mialo jego nazwisko ale chce zeby je uznal. czy da sie tak zrobic? w przyszlosci bede na pewno chciala od niego aimenty bo od kad jestem w ciazy on stal sie zlym czlowiekiem. czy jezeli dziecku dam swoje nazwisko bede mogla go zaskarzyc o alimenty? jego rodzina twierdzi ze nie. i jeszcze jedno pytanie. jestem studentka i ubezpieczona jestem na uczelni, ojciec dziecka nie jest ubezpieczony bo proacuje na czarno. czy dziecko bedzie mialo ubezpieczenie po mnie? czy musze to gdziesz zglosic? bardzo prosze o pomoc!!

Uznanie ojcostwa następuje, gdy mężczyzna, od którego dziecko pochodzi, oświadczy przed kierownikiem urzędu stanu cywilnego, że jest ojcem dziecka, a matka dziecka potwierdzi jednocześnie albo w ciągu trzech miesięcy od dnia oświadczenia mężczyzny, że ojcem dziecka jest ten mężczyzna.

Oczywiście uznanie jest dobrowolne - na siłę nie zaciągniesz ojca do USC. Jeśli nie będzie chciał uznać dziecka pozostaje wytoczenie powództwa o ustalenie ojcostwa.

A co nazwisk to zgodnie z przepisami jeżeli ojcostwo zostało ustalone przez uznanie, dziecko nosi nazwisko wskazane w zgodnych oświadczeniach rodziców, składanych jednocześnie z oświadczeniami koniecznymi do uznania ojcostwa.

Rodzice mogą wskazać nazwisko jednego z nich albo nazwisko utworzone przez połączenie nazwiska matki z nazwiskiem ojca dziecka.

Jeżeli rodzice nie złożyli zgodnych oświadczeń w sprawie nazwiska dziecka, nosi ono nazwisko składające się z nazwiska matki i dołączonego do niego nazwiska ojca.

Kwestia nazwiska dziecka nie ma żadnego przełożenia na alimenty:smile:

Witam serdecznie:). również przeczytałam cały ten wątek i nie znalazłam nic podobnego. jak wiadomo mam podobny problem. mój tata i dziadek mojego chłopaka są braćmi ciotecznymi. czy nasz związek może być dozwolony w świetne prawa? dodając wzmiankę, jestem adoptowana, więc nie mam teoretycznie owego pokrewieństwa. za odpowiedź dziękuję:).

Ja mam taki problem.Zakochaliśmy się w sobie ale niewiem czy to mozna nazwać pokrewieństwem.Jej dziadek ze strony ojca był rodzonym bratem mojego dziadka ze strony ojca - czyli nasi ojcowie są kuzynami.(nasi wujkowie)
W związku z tym nosimy to samo nazwisko.Czy są przeszkody abyśmy byli parą?

Witam.
Mam znajomą która, jak się ostatnio dowiedziałem, jest ze mną spokrewniona. Nasze babcie są kuzynkami, a pradziadkowie braćmi, więc mamy wspólnych prapradziadków. Jakie jest to pokrewieństwo i czy jest ono niezgodne w związku z naszym ewentualnym związkiem? Dziękuję z góry za odpowiedź :)

pomozcie prosze

moja babcia jest jego prabacia.

czyli
moja Mama
i jego babcia to siostry .

pomozcie ;)

bryant: 8 st. linii bocznej. Brak przeszkód.

zaronella: 5 st. linii bocznej. Brak przeszkód.

zuuzakaa dzieki wielkie za odp.:ok:

hej. mam problem. jak to jest z tym prawem. moja babcia i mojego chłopaka babcia są siostrami a moja mama i jego tata są kuzynostwem. więc pytanie brzmi jaki jest stopień pokrewieństwa między mną a moim chłopakiem i czy możemy być razem? proszę o pilną odpowiedź! z góry dziękuję.

Witam

Jestem zielony w tym temacie i proszę o pomoc.

W celu przeprowadzenia sprawy spadkowej potrzebujemy z żoną określic jej stopień pokrewieństwa ze zmarłą ciocią.

Schemat wygląda tak:
Dziadek (ojciec mojej teściowej) miał siostrę (ciotka mojej teściowej) która zapisała dom i kawałek ziemi dla mojej żony, która wnuczką brata zmarłej ciotki.

Chyba dobrze to napisałem.

Jaki to stopień pokrewieństwa? Pomoże mi to w określeniu stopnia pokrewieństwa oraz wysokości podatku jaki przyjdzie nam zapłacic po zakończeniu sprawy spadkowej

Pozdrawiam

Abek napisał:
Jaki to stopień pokrewieństwa? Pomoże mi to w określeniu stopnia pokrewieństwa oraz wysokości podatku jaki przyjdzie nam zapłacic po zakończeniu sprawy spadkowej
Stopień pokrewieństwa ma się nijak do grupy podatkowej. Polecam lekturę ustawy o podatku od spadków i darowizn art 14:
Przepis prawny:
Art. 14.
3. Do poszczególnych grup podatkowych zalicza się:
1) do grupy I - małżonka, zstępnych, wstępnych, pasierba, zięcia, synową, rodzeństwo, ojczyma, macochę i teściów;
2) do grupy II - zstępnych rodzeństwa, rodzeństwo rodziców, zstępnych i małżonków pasierbów, małżonków rodzeństwa i rodzeństwo małżonków, małżonków rodzeństwa małżonków, małżonków innych zstępnych;
3) do grupy III - innych nabywców.

No wiec tak, do rzeczy chodzi mi która to linia pokrewieństwa, np.Piotr jest synem siostry ciotecznej ojca Anny.. chce się dowiedzieć jaki jest stopień pokrewieństwa między Piotrem i Anną. Sam tego nie policzę wszystko mi się bełta, jeśli napisałem nie zrozumiale proszę o dodatkowe pytania. Z góry dzięki za odpowiedzi.

moze ktos mi pomoc niedlugo mam sprawe o wydanie maloletniemu paszportu bo nie wyrazam zgody na wyjazd mojego syna z matka co najlepiej mowic na tej sprawie dodam ze nie mamy slubu adres zameldowania dziecka jest przy matce nie mam zabranych praw

Mam problem z kuzynką.Nie wiemy czy udzielono by nam ślubu.

Nasza sytuacja wygląda tak: Jej ojciec i mój to bracia rodzeni od jednego ojca i matki. Czy występuje tu jakiś konflikt pokoleniowy zabraniający zawarcie związku małżeńskiego? Czytaliśmy ale nie za bardzo rozumiemy.

Proszę bardzo o pomoc .

pokrewieństwo - 4 stopień linii bocznej. ślub cywilny dozwolony. kościelny - wymagana dyspensa.

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót