Związek a pokrewieństwo

• Autor wątku Autor wątku sroka1002
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
RE: związek a pokrewieństwo

Bardzo dziękuje za tak szybką odpowiedź. Miło to słyszeć ;)

Mam pytanie jak widziany jest zwiazek przez prawo i kosciół : ja i mojego kuzyna córka ? dodam ze kuzyn jest tylko 2 lata mlodszy od mojej mamy

Bardzo dziekuje za odpowiedz :)

Witam, jestem z moim chłopakiem od dwóch miesięcy, niedawno okazało się, że jesteśmy rodziną. Chciałabym się dowiedzieć w jakim stopniu i czy są jakieś przeszkody prawne lub kanoniczne abyśmy byli razem. Schemat wygląda tak: jego babcia i moja prababcia to siostry; jego mama i moja babcia są kuzynkami; on i mój tata są kuzynostwem.

Witam mam pytanie ktory to stopien pokrewienstwa ?moja babcia ma brata ten brat ma córke ona ma syna czy jest możliwy związek ??:rolleyes::what:

Witam serdecznie. również przeczytałam cały ten wątek i nie znalazłam nic podobnego. jak wiadomo mam podobny problem. mój tata i dziadek mojego chłopaka są braćmi ciotecznymi. czy nasz związek może być dozwolony w świetne prawa? dodając wzmiankę, jestem adoptowana, więc nie mam teoretycznie owego pokrewieństwa. za odpowiedź dziękuję. :)

Dziękuję serdecznie za odpowiedź!:D W tym momencie jesteśmy już w trakcie przygotowań do współdzielenia swoich 'światów':)

Posrednik-Zarzadca napisał:
4. stopień pokrewieństwa w linii bocznej. Wg prawa polskiego - brak przeszkód, wg prawa kanonicznego - potrzebna dyspensa.

8. stopień pokrewieństwa - nie ma przeszkód.

6. stopień pokrewieństwa - nie mam przeszkód.

6. stopień - brak przeszkód.
Dziękuję serdecznie za odpowiedź!:D w tym momencie jesteśmy już w trakcie współdzielenia swoich 'światów' - On uczy się Polski, a ja USA:)

Oby wszyscy znaleźli na tym wspaniałym i niezwykle pomocnym forum prawnym odpowiedzi na które czekają

pozdrawiam:)

pytanie moja babcia i prababcia mojej znajomej były siostrami ! czy takie pokrewieństwo ma jakiś wpływ na ewentualny związek ? oczywiście prawnie i kanonicznie , proszę o info i jak się da podparcie przepisami !

Chcialabym sie dowiedziec w jakim stopniu pokrewienstwa jestem z facetem z ktorym chcemy sprobowac byc razem.

Mąż mojej babci (moj dziadek) ma siostre, a ona ma wnuczka. i to wlasnie o niego chodzi.

Moja mama-babcia-jej maz-jego siostra-jej corka-syn.

@chocnana: 5 st spowinowacenia, brak przeszkód do zawarcia związku zarówno cywilnego jak i kościelnego

Proszę pomocy jakie to pokrewieństwo moja prababcia (mojej mamy babcia) i prababcia mojego chłopka (jego mamy babcia) to były siostry jakie jest między nami pokrewieństwo ??? jest legalne czy też nie i czy jest obawa o zdrowie przyszłych dzieci :(:(

@mmiinnii: 7 stopień pokrewieństwa, brak przeszkód formalnych.
O komplikacje natury medycznej trzeba zapytać na jakimś forum o genetyce.

ale 7 stopień w linii bocznej czy prostej?? bo ja się nie znam na tym.

dziękuję bardzo :) a mogę wiedzieć jak to się oblicza??? (moja prababcia czyli jego prababci siostra-moja babcia-moja mama- ja i jego prababcia czyli mojej prababci siostra-jego babcia-jego mama-on.

Moi rodzice są kuzynami a moje babcie siostrami..Czy będę miała zdrowe dzieci czy nie w przyszłości?

dodam, że jestem osobą niedosłysząca.

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót