zwrot auta w tym samym dniu

• Autor wątku Autor wątku bl1tz1
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
B

bl1tz1

Użytkownik
Odpowiedzi
64
Witam, kupiłem auto z komisu. Pan gwarantował, że auto sprawne w 100%, bezwypadkowe. W ogłoszeniu w opisie było wymienione między innymi, że auto posiada czujniki cofania. Przy zakupie nie działały a sprzedawca tłumaczył, że pewnie jakiś kabelek lub świeca nie działa. Po sprawdzeniu okazało się, że to tylko atrapa. Samochód okazał się przerabiany i malowany. Pan przy zakupie powiedział, że wartość auta na fakturze zaniży ale się nie zgodziłam. Nalegał ale powiedziałam, że mam kredyt na to auto i powiedziałam jaką kwotę. Pan wpisał kwotę ale i tak zaniżoną a ja przez uwagę niestety podpisałam. Zadzwoniłam do pana po powrocie do domu i poprosiłam i poprawienie tego błędu a pan, że nie i już. Powiedziałam, że w takim razie zgłoszę to do Urzędu Skarbowego bo ja chce mieć prawdziwą kwotę na fakturze. Odmówił. Powiedziałam, że ja zwracam to auto bo dość, że auto było rozbite, malowane nie ma kilka rzeczy, które były wymienione w umowie i na dodatek sfałszowana książka serwisowa. Nr VIN również został sprawdzony i nie istnieje to auto w rejestrze. Dodam, że pan sprzedał mi to auto jako rok 2009 a na pasach bezpieczeństwa widnieje data 2008 jak na innych częściach. Auto kupiłam 08.08.2015r i nie wiem co mam w poniedziałek zrobić. Proszę o pomoc. Pozdrawiam Agnieszka

Co zgłosisz do US?

Sami przecież wpisaliście i podpisaliście umowę na kwotę niższą niż w rzeczywistości. Wstrzymałbym się z tym.

Odstąp od umowy powołując się na 556- 560 art kc., dołączając wydruk ogłoszenia, problem polega na tym, że popełniliście czyn przestępstwa karno-skarbowego, niestety Twoje pole manewru jest mocno ograniczone, chyba że poudajesz osobę "która nie ma nic do stracenia" i powiesz że i tak pójdziesz do US i zgłosisz na dwie strony. Ciężka sytuacja, raczej mało co da się wskórać, licz na ustępstwa od strony sprzedającego, bo nic innego nie wskórasz

poprosiłam pana aby zrobił korektę na fakturę, wysłałam sms a aby mieć dowód, że ja się z tym nie zgadzam. Napisałam, że na fakturze wystąpił błąd w kwocie. Napisałam ile zapłaciliśmy a ile ten pan napisał na fakturze. To jest świeża sprawa, bo auto było wczoraj kupione. Dodam, że w trakcie podpisywania tych papierów pan tłumaczył nam jak wygląda ubezpieczenie w VIP Gwarant Service dodam, że błędnie nam wytłumaczył punkt po punkcie i również chcę od tej umowy odstąpić. W pomieszczeniu było chyba z 50 stopni i bardziej chyba skupialiśmy się na wiatraku, niestety :(

Ostatnia edycja:
bl1tz1 napisał:
Dodam, że pan sprzedał mi to auto jako rok 2009 a na pasach bezpieczeństwa widnieje data 2008 jak na innych częściach
Be żartów to żaden dowód na datę produkcji, części do samochodów są produkowane masowo wiec daty produkcji mogą się różnić. Jeśli auto było wyprodukowane nawet w lutym czy marcu to części mogą być np. z grudnia poprzedniego roku

czujniki cofania brak, tylko atrapa a w informacji ( ogłoszeniu) jest, że są, elektryczne szyby z funkcją domykania brak a pisze, że są, czujnik deszczu, czujnik zmierzchu brak a pisze, że jest. Auto malowane a gwarantował pan, że nie, wymieniana przednia szyba a gwarantował pan, że nie, wymieniana maska z przodu a gwarantował pan, że nie. W książce serwisowej ostatni wpis z 2014 roku km 170 tys a gwarantował pan, że na dzień dzisiejszy w ogłoszeniu 162 tys a na umowie 164 tys. Nie serwisowany ( został sprawdzony) a gwarantował pan, że tak. Jutro jeszcze zobaczymy co wyjdzie dalej w serwisie.

Czego nie ma z tego, co jest wymienione w umowie, a nie ogłoszeniu? Treść ogłoszenia nie ma znaczenia.

umowa ustna jest również zobowiązująca. Miedzy innymi ze względu na te czujniki zdecydowałam się na zakup tego auta. Dla mnie ma treść w ogłoszeniu i to bardzo dużą bo za to drożej zapłaciłam za auto.

Nie zawarłeś umowy ustnej, tylko pisemną. Należało wpisać do umowy wszystko to, co jest dla Ciebie ważne w oferowanym aucie.
Rozumiem, że stan auta jest zgodny z jego opisem w zawartej pisemnie umowie?

nie ma umowy kupna-sprzedaży, jest faktura, na której są tylko dane i zła kwota. Poprosiłam pana o korektę odnośnie tej kwoty, jest brak odpowiedzi z jego strony.

Ostatnia edycja:
zakupiłam samochód jako serwisowany a faktycznie nie był.
Raport autoDNA FR:.................

Szanowny Kliencie,

Bardzo dziękujemy za zakup raportu historii pojazdu dla pojazdów zarejstrowanych na terenie Francji.
Z przykrościa informujemy, że pojazd o podanym numerze VIN nie figuruje w rejestrze dostawcy.

Bardzo prosimy o kontakt z naszym BOK za pomocą formularza kontaktowego w celu otrzymania zwrotu kwoty zapłaconej za raport.
Skontaktuj się z nami!

Morgan41 napisał:
Be żartów to żaden dowód na datę produkcji, części do samochodów są produkowane masowo wiec daty produkcji mogą się różnić. Jeśli auto było wyprodukowane nawet w lutym czy marcu to części mogą być np. z grudnia poprzedniego roku

Na etykietach przyszytych do pasów bezpieczeństwa każdego auta musi znajdować się informacja o dacie i miejscu ich wyprodukowania – to wymóg wynikający z przepisów homologacyjnych. Uwaga! Po poważniejszych kolizjach pasy nadają się tylko do wymiany. Jeżeli więc data ich produkcji zupełnie nie pasuje do wieku auta, to prawdopodobnie samochód ma za sobą poważną naprawę powypadkową!

bl1tz1 napisał:
Na etykietach przyszytych do pasów bezpieczeństwa każdego auta musi znajdować się informacja o dacie i miejscu ich wyprodukowania – to wymóg wynikający z przepisów homologacyjnych. Uwaga! Po poważniejszych kolizjach pasy nadają się tylko do wymiany. Jeżeli więc data ich produkcji zupełnie nie pasuje do wieku auta, to prawdopodobnie samochód ma za sobą poważną naprawę powypadkową!
Udowodnij swoją tezę w francuskich samochodach gdzie często nawet szyby samochodowe maja różne roczniki w fabrycznie nowych samochodach. EOT

Widać nie znasz przepisów dotyczących pasów bezpieczeństwa, które mówią jednoznacznie ,że muszą być wyprodukowane zgodnie z datą produkcji pojazdu nie wcześniej ani później!

Widocznie mamy kolejny przypadek, kiedy użytkownik szuka treści, którą będzie w stanie dopasować do swoich roszczeń...

Według mnie forum jest po to by pomóc zwykłym ludziom nie znającym się na prawie i innych przepisach ,pisząc tu post oczekuję odpowiedzi na moje wątpliwości a nie przekomarzanie się kto wie lepiej!

Co zrobić aby nieuczciwy sprzedawca przyjął samochód i zrobił korektę faktury.

Powrót