Zwrot towaru zakupionego przez allegro (na odległość)

• Autor wątku Autor wątku gajosk
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
Karbonius123 ... i ?

Możesz żądać zwrotu kosztów za wysyłkę, jako naprawienie szkody, którą dłużnik spowodował nienależytym wykonaniem lub niewykonaniem zobowiązania - Art. 471. KC
Przepis prawny:
Kodeks Cywilny

Art. 471.
Dłużnik obowiązany jest do naprawienia szkody wynikłej z niewykonania lub nienależytego wykonania zobowiązania, chyba że niewykonanie lub nienależyte wykonanie jest następstwem okoliczności, za które dłużnik odpowiedzialności nie ponosi.
Pozdrawiam :cool:

U mnie podobna sytuacja. Dostałem towar, jak się okazało wadliwy, o czym nie było mowy w opisie aukcji.

Nie jestem tutaj w 100% przekonany czy art. dotyczące zobowiązania mają tutaj zastosowanie...

Ja widzę to tak że sprzedawca wprowadził mnie w błąd swoim opisem aukcji, przez co ja poniosłem koszty z jego winy. Znacie może jakieś bardziej pasujące artykuły?

Witam,
mam taki przypadek co w przypadku zwrotu towaru który zakupiła firma od firmy oczywiście przez Allegro.

Czy tutaj również obowiązuje prawo zwrotu bez podania przyczyny?

towar nie jest uszkodzony - nowy sprawny.

Nie ... takie prawo przysługuje jedynie konsumentowi.
Zwrot musi (dobrowolnie) zaakceptować sprzedawca.

OK, a może powiesz mi z jakiego źródła można doczytać?

Co doczytać?

Nie znajdziesz ustawowo wyrażonego prawa do odstąpienia od umowy, gdy stronami umowy są przedsiębiorcy (strony sobie równe) - takie prawo ma konsument jako słabsza i bardziej chroniona strona umowy, gdy drugą stroną jest przedsiębiorca = profesjonalista. Takie zastrzeżenie (zwrotu) może być ustalone indywidualnie, w treści umowy ... ale bez tego: Pacta sunt servanda

art. 560
§ 1. Jeżeli rzecz sprzedana ma wady, kupujący może od umowy odstąpić albo żądać obniżenia ceny. Jednakże kupujący nie może od umowy odstąpić, jeżeli sprzedawca niezwłocznie wymieni rzecz wadliwą na rzecz wolną od wad albo niezwłocznie wady usunie. Ograniczenie to nie ma zastosowania, jeżeli rzecz była już wymieniona przez sprzedawcę lub naprawiana, chyba że wady są nieistotne.

§ 2. Jeżeli kupujący odstępuje od umowy z powodu wady rzeczy sprzedanej, strony powinny sobie nawzajem zwrócić otrzymane świadczenia według przepisów o odstąpieniu od umowy wzajemnej.

§ 3. Jeżeli kupujący żąda obniżenia ceny z powodu wady rzeczy sprzedanej, obniżenie powinno nastąpić w takim stosunku, w jakim wartość rzeczy wolnej od wad pozostaje do jej wartości obliczonej z uwzględnieniem istniejących wad.

§ 4. Jeżeli sprzedawca dokonał wymiany, powinien pokryć także związane z tym koszty, jakie poniósł kupujący.

A co sądzicie o art 560 kc? Dla mnie kwestią niejasną są "świadczenia", jednak prawdopodobnie chodzi o to że ja oddaję sprzedającemu wszystko co dostałem a sprzedający oddaje mi to co dostał ode mnie.

Przepis prawny:
Kodeks Cywilny

Art. 494.
Strona, która odstępuje od umowy wzajemnej, obowiązana jest zwrócić drugiej stronie wszystko, co otrzymała od niej na mocy umowy; może żądać nie tylko zwrotu tego, co świadczyła, lecz również naprawienia szkody wynikłej z niewykonania zobowiązania.
Świadczenie to nic innego jak zachowanie się dłużnika, wynikające ze zobowiązania.
Przepis prawny:
Kodeks Cywilny

Art. 353.
§ 1. Zobowiązanie polega na tym, że wierzyciel może żądać od dłużnika świadczenia, a dłużnik powinien świadczenie spełnić.
§ 2. Świadczenie może polegać na działaniu albo na zaniechaniu.

Ja teraz nie rozumiem jednej rzeczy. Teoretycznie jestem stroną odstępującą od umowy, jednak odstępuję od umowy z winy sprzedającego bo sprzedał towar wadliwy niezgodny z opisem.

art 493 mówi:
§ 1. Jeżeli jedno ze świadczeń wzajemnych stało się niemożliwe wskutek okoliczności, za które ponosi odpowiedzialność strona zobowiązana, druga strona może, według swego wyboru, albo żądać naprawienia szkody wynikłej z niewykonania zobowiązania, albo od umowy odstąpić.

Nie ma ani słowa o tym strona która nie może wykonać świadczenia musi zwrócić wszystko co dostała. 493 mówi że to ja mogę odstąpić od umowy jeśli świadczenie nie zostało wykonany, natomiast 494 jednocześnie obciąża mnie jakimiś kosztami.

Tak na logikę- brakuje mi regulacji mówiącej o tym że strona która nie wykonała świadczenia zwraca wszystko stronie która z tytułu niewykonania świadczenia odstąpiła od umowy.

Przecież sam podałeś artykuł ... najwidoczniej nie umiesz go przeczytać.

Odstąpienie od umowy = "tak jakby tej umowy nigdy nie było" -> strony MUSZĄ zwrócić wszystko co nawzajem świadczyły: sprzedawca zwraca cenę, kupujący odebrany towar.

SoFar ... opisz dokładniej swoją sytuację.
Może Ci się wydawać, że jest identyczna, a wcale tak nie musi być ... wskazówkę odnośnie ważnych kwestii znajdziesz tutaj: http://forumprawne.org/prawa-konsumenta/188637-przeczytaj-zanim-zadasz-pytanie.html

Ostatnia edycja:
Odsyłam uszkodzony przedmiot powołując się na niezgodność towaru z opisem. Przedmiot kupiłem używany, sprzedawca teraz tłumaczy że mogły być jakieś wady bo nie jest nowy. Oczywiście są problemy z kosztami przesyłki. Sprzedawca tłumaczy że mogłem odebrać osobiście wtedy nie byłoby kosztów przesyłki. To nie zmienia faktu że aukcja nie mówiła o wadach, zatem koszty przesyłki ponoszę z winy sprzedającego.

na chwilę obecną sądzę że najpierw powinienem powołać się na art 560 $2, następnie na 494 a następnie na 493

Ostatnia edycja:
Art. 471. KC - żądaj zwrotu kosztów, możesz ich również dochodzić na drodze postępowania sądowego naprawienia szkody, za którą odpowiedzialny jest sprzedawca (Twój dłużnik) - odpowiedzialność odszkodowawcza.

Witam. Mam taką sprawę dotyczącą sprzedaży na allegro.

Więc ją opiszę:

Wystawiłem na allegro telefon używany, oczywiście opisałem go, napisałem o nim wszystko co widziałem i wstawiłem zdjęcia tegoż telefonu. Osoba, która go zakupiła po otrzymaniu paczki napisała do mnie, że bateria z telefonu jest "wybulona" (wyższa niż powinna być - oczywiście to w niczym nie przeszkadza a prawdę mówiąc to nie wiem czy to "wybulenie" tak powinno być czy nie. Ja kupiłem telefon z tym i jakoś na to nie zwracałem uwagi) oczywiście jej stan był widoczny na zdjęciu i tak też odpisałem kupującemu, że widział na zdjęciach co kupuje i w jakim stanie jest bateria. Oczywiście zażądał 23zł na nową baterię, odpisałem więc "proszę odesłać uszkodzoną to wymienię na inną sprawną". Na to dostałem odpowiedź "ja chcę odstąpić od umowy którą obaj zawarliśmy przez portal Allegro"

Jestem osobą prywatną (nie posiadam firmy ani sklepu).

Tu jest link do tej aukcji:
--= SUPER OKAZJA!!! nokia e51 + bonus - gratis =-- (1522349684) - Aukcje internetowe Allegro

Mam czyste konto na allegro bez negatywnych komentarzy, staram się być uczciwy. Ale po komentarzach negatywnych kupującego widzę, że podobne wydarzenia miał z innymi allegrowiczami.

- Proszę o radę co mam zrobić w tym wypadku czy muszę odebrać tą przesyłkę i zwrócić pieniądze?
- czy muszę wymienić mu tą baterię?
- jak wyśle mu inną baterię to kto pokryje koszty transportu? ja jako sprzedający czy kupujący?

Dodam, że użytkownik allegro "SlayerWarez" (Informacje o Użytkowniku SlayerWarez - Aukcje internetowe Allegro) nazywając mnie oszustem straszył mnie na początku negatywnym komentarzem później sądem.

Dziękuję pozdrawiam

Rozważyłbym ewentualne pokrycie kosztów nowej baterii po otrzymani reklamowanej. Do odstąpienia od umowy kupujący nie ma prawa. Pamiętaj: przed realizacją reklamacji masz prawo obejrzeć towar reklamowany, więc najpierw dostajesz co najmniej baterię, a później decydujesz.

Napisz, żeby wysłał Tobie baterię do sprawdzenia i po jej otrzymaniu podejmiesz decyzję. Napisz również, że nie akceptujesz odstąpienia od umowy.

Grim Reaper
Dziękuję Ci Serdecznie.

Jeszcze jedno pytanie czy pokryć koszt wysyłki baterii, którą mi odda kupujący?

On wysyła na swój koszt do Ciebie ... jeżeli uznasz reklamację, zwróć koszt jaki poniósł w związku z reklamacją (wysyłką), ale proś o potwierdzenie - żeby się nie okazało, że przesyłka 120 PLN kosztuje ;)

Przy odbiorze upewnij się jaki jest stan przesyłki, a otwierając ją np. kręć filmik lub poproś kilku znajomych o towarzystwo, żeby się nie okazało, że otrzymasz nie swoją baterię lub szeroko rozumiane "coś innego".

Grim Reaper

Jeszcze raz dziękuję i pozdrawiam.

Witam
Mam sprawę dotyczącą allegro, być może ktoś będzie mógł określić jak wygląda sytuacja z prawnego punktu widzenia.

Otóż kupiłem telefon, który otrzymałem, jednak uznałem go za niespełniający moich oczekiwań (jednocześnie wadliwy). Sprzedający w aukcji zaznaczył że jestem uprawniony do zwrotu w terminie 10 dni, co też zrobiłem informując sprzedającego. Paczkę wysłałem listem poleconym (sprzedawca tego wymagał) i od tamtej pory kontakt praktycznie się urwał. Na poczcie dowiedziałem się, że przesyłka została odebrana, natomiast pieniędzy do tej pory nie otrzymałem - minęły już ponad 2 tygodnie od odebrania przesyłki przez sprzedawcę.
Obawiam się że w takiej sytuacji sprzedawca mógłby stwierdzić, że otrzymał towar w innym stanie niż wysłał i nie uznać zwrotu. W zasadzie żadnego dowodu wysłania w stanie identycznym nie mam - nie robiłem zdjęć, taka sytuacja zdarzyła mi się po raz pierwszy. Czytałem, że ewentualna reklamacja powinna być rozpatrzona w ciągu 14 dni i wydaje mi się że po tym czasie powinna zostać automatycznie uznana, tylko że to nie była ściśle reklamacja.
Obecnie nie mam ani telefonu ani pieniędzy. Czego mogę w takiej sytuacji oczekiwać?

Pozdrawiam

Nie złożyłeś przecież reklamacji, a odstąpienie, jeżeli zachowasz wymogi formalne, jest skuteczne - ewentualne uszkodzenia są do rozliczenia, etc.

Po pierwsze: skutecznie odstąpiłeś od umowy (zakładam, że pisemnie w ciągu 10 dni, etc.)
Po drugie: strony mają 14 dni od odstąpienia na zwrot świadczeń. Kiedy przesyłkę odebrano?
Po trzecie: jeżeli czas minął - wysyłasz wezwanie do zwrotu ceny przedmiotu.

Informację o chęci zwrotu towaru przesłałem mailem, na co sprzedający się zgodził i poprosił o wysłanie towaru na jego adres pocztą (nie chciał kuriera). Do tego do listu dodałem informacje że jest to towar ze zwrotu i prośbę o przesłanie pieniędzy na moje konto.
Przesyłkę odebrano 16 dni temu - informacja od administratora poczty.

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót