S
smuchacz
Nowy użytkownik
- Odpowiedzi
- 3
Ok, w takim razie wszystko wskazuje na to że powinienem odzyskać pieniądze.
Dzięki za pomoc Grim Reaper
Dzięki za pomoc Grim Reaper
Podążaj za instrukcjami wyświetlonymi na poniższym wideo, aby zainstalować aplikację internetową na Twoim urządzeniu.
Uwaga: Ta opcja może nie być dostępna w niektórych przeglądarkach internetowych.
Grim Reaper napisał:1) Sądem się nie straszy - może być co najwyżej groźba spowodowania postępowania karnego.
Pozdrawiam![]()
Kodeks Cywilny
Art. 558. § 1.
Strony mogą odpowiedzialność z tytułu rękojmi rozszerzyć, ograniczyć lub wyłączyć. Jednakże w umowach z udziałem konsumentów ograniczenie lub wyłączenie odpowiedzialności z tytułu rękojmi jest dopuszczalne tylko w wypadkach określonych w przepisach szczególnych.oski84 napisał:1. Jeśli jej nie rozpatrzę - jaką drogę może obrać?
2. Czy mail można traktować jak list polecony?
3. Co powinna zawierać ta "reklamacja" ?
gieksaid napisał:Witam,
Od jakiegoś czasu prowadze firmę i prowadze sprzedaż przez internet. Znam artykuły prawne itd itp. Wiem też, że konsument może odstapić od umowy bez podania przyczyny itd....
Sprzedaję bieliznę - bardzo szczegółowo ją opisuję pod względem wymiarów. Ktoś zakupił u mnie przedmiot po czym otrzymałem email, że ów przedmiot po przymierzeniu okazał się za duży i chce abym zwrócił mu pieniądze.
Mój wewnętrzny regulamin dotyczacy aukcji oraz aukcji KUP teraz, nie zezwala na zwrot towaru z przyczyn tylko i wyłącznie higienicznych. Czy w takim przypadku mam obowiązek zwrócić pieniądze kupującemu za jego nie umiejętnośc czytania i nieprzestrzegania mojego regulaminu??
loco1 napisał:@ cedwah
Dlaczego uważasz, że bielizna należy do świadczeń, które z uwagi na ich charakter nie mogą zostać zwrócone?
Pozdr.
loco1 napisał:Ryzyko jest dokładnie takie samo, jak w przypadku np. choćby skarpet, czy innych elementów odzieży.
Istnieją specjalne lampy bakteriobójcze, likwidujące zupełnie ryzyko przeniesienia choroby poprzez odzież (bieliznę). Czy uważasz, że w sklepie stacjonarnym nie wolno Ci przymierzyć bielizny?
Pozdr.
A gdybym te komórki zostawił na zwracanych spodniach, koszuli, czapce itp? W sklepie stacjonarnym przedstawiasz aktualne badania medyczne, a pracownik pilnuje w przymierzalni właściwego sposobu przymiarki?Jakbyś miał np. HIV i zostawił część komórek na bieliźnie,potem ją zwrócił,to stwarzasz ryzyko przeniesienia choroby.