Zwrot towaru zakupionego przez allegro (na odległość)

• Autor wątku Autor wątku gajosk
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
Grim Reaper napisał:
Wyślij pismo z odstąpieniem od umowy (wzór z codziennikprawny.pl), później wyślij towar, a jak sprzedawca nie będzie chciał oddać pieniędzy lub uzna odstąpienie za nieważne, to go sąd wyprowadzi z błędnego przekonania.

Pozdrawiam :cool:
Witam ponownie,
tak jak mi poradziłeś, wysłałem pismo i towar. Dostałem już zwrotki, czyli gość odebrał.
Dziś mija 14 dzień od kiedy odebrał paczkę(pismo doszło wcześniej).
Kasy jak nie było, tak nie ma, nie odbiera moich telefonów, ani nie odpisuje na maile.
Rozpocząłem spór na allegro. Zaraz napiszę chyba też do UOKiK'u.
Nie wiem za bardzo co dalej robić, ale nie odpuszczę na pewno.
Będę wdzięczny za podpowiedzi

Witam,

żeby nie zakładań nowego tematu podepnę się pod ten. Ostatnio znalazłem w internecie informację, że przy zwrocie towaru zakupionego przez internet bez podania przyczyny w ciągu 10 dni, sprzedawca powinien również zwrócić kupującemu koszt wysyłki (ze sklepu do kupującego) ponieważ od tej umowy również kupujący odstępuje. Jak to się ma to zapisu, że zwrotowi podlega to co strony świadczyły w stanie nie zmienionym. Przecież koszt wysyłki to również koszt zużytych do pakowania materiałów i czas poświęcony na przygotowanie paczki, wysłanie w placówce pocztowej. Dla mnie to absurd jak może odstąpić od umowy na usługę transportową, która została już dokonana. Czy faktycznie jest sensowna podstawa prawna, nakazująca sprzedawcy dokonywać zwrotu włącznie z kosztami przesyłki.

Pozdrawiam

Szczerze powiedziawszy pierwszy raz spotykam się z taką interpretacją. Możesz jakieś linki wrzucić?

Fabioo napisał:
Witam ponownie,
tak jak mi poradziłeś, wysłałem pismo i towar. Dostałem już zwrotki, czyli gość odebrał.
Dziś mija 14 dzień od kiedy odebrał paczkę(pismo doszło wcześniej).
Kasy jak nie było, tak nie ma, nie odbiera moich telefonów, ani nie odpisuje na maile.
Rozpocząłem spór na allegro. Zaraz napiszę chyba też do UOKiK'u.
Nie wiem za bardzo co dalej robić, ale nie odpuszczę na pewno.
Będę wdzięczny za podpowiedzi

No to pismo (list polecony ze ZPO) z żądaniem zwrotu pieniędzy z odsetkami ustawowymi liczonymi od 15 kwietnia w terminie 14 dni pod rygorem skierowania sprawy na drogę sądową.

No muszę przyznać, że ciekawa interpretacja. Próbowałem szukać tego wyroku, o którym autor wspomina ale wujek google nie znalazł.

Ja do tej pory wychodziłem z założenia, że umowa obejmuje tylko i wyłącznie sam fakt wydania towaru i zapłacenia ceny a forma wykonania jest ustalana "pobocznie" i nie jest częścią tego zobowiązania tylko czymś zupełnie oddzielnym. Kupujący płaci za towar i dla swojej tylko wygody pokrywa również koszty przesyłki bo przecież może sam przyjechać. Idąc tokiem rozumowania autora sprzedawca w takich sytuacjach winien zwracać również kupującemu pieniądze za paliwo bądź bilet jeżeli był odbiór osobisty.

fishtank napisał:
Witam,

żeby nie zakładań nowego tematu podepnę się pod ten ...

No to szkoda, że nie założyłeś nowego, bo razem z @SAFAR robicie bałagan!

A co do linku podanego przez @fishtank, to można tam przeczytać o tym, że konsument pokrywa koszty przesłania towaru do sprzedawcy, co nie jest prawdą, bo to jest tzw. dług odbiorczy. Sprzedawca powinien odebrać towar na swój koszt.

Ostatnia edycja:
Uszkodzona porcelana z allegro

Witam,
zakupiłam na portalu allegro zestaw porcelany, poprzez opcję "kup teraz", jednak nie od przedsiębiorcy, a od osoby prywatnej. W korespondencji przed wysyłką wyraźnie zaznaczyłam, że przesyłka ma być zabezpieczona, aby zapobiec uszkodzeniom. Dotarła do mnie niestety połowa serwisu, sprzedający nie odbiera telefonów, ani też nie odpowiada na maile.
Z tego, co wyczytałam, nie mogę niestety skorzystać z prawa zwrotu towaru w ciągu 10 dni, gdyż jest to osoba prywatna.
Chciałam jednak zapytać, jak sprawa wygląda z rękojmią? Czy mogę w ogóle w jakikolwiek sposób próbować odesłać towar i odzyskać pieniądze?

Będę bardzo wdzięczna za szybką odpowiedź:)

Zakup butów od osoby prywatnej. Stan butów jak w opisie, ale bucik spada z nogi. Czy w takiej sytuacji mam prawo do zwrotu towaru i ubieganiu się o pieniążki?

radek014 napisał:
Zakup butów od osoby prywatnej. Stan butów jak w opisie, ale bucik spada z nogi. Czy w takiej sytuacji mam prawo do zwrotu towaru i ubieganiu się o pieniążki?
Nie.
Pozdr.

Witam mam pytanie sprzedalem kolegi monete na allegro nieznam sie na monetach ale z kopia tej monety sie na allegro nigdy niespotkalem i w opisie takze nienapisalem ze to oryginal ani kupujacy nawet niezapytal o to po paru dniach kupujacy stwierdzil ze to kopia i rozpakowal ja z oryginalnej zgrzewki nieotwieralnej i zada zwrotu kasy kolega oczywiscie ma to gdzies czy grozi mi cos za to?

Witam ja mam inne pytanie jestem sprzedającą osobą prywatną na licytację wystawiłam sukienkę (nie zaznaczyłam iż sukienka została skrócona o jedna warstwę-ubytek nie widoczny i w niczym nie przeszkadzający oraz Pani dopatrzyła się szwa o którym nic nie wiem)sukienka została wysłana i Pani chce mi ja zwrócić powołując się na w/w defekty oraz na kodeks handlowy.Czy ma prawo zwrócić ową sukienkę?jeśli tak to jak to wygląda?ona mi sukienkę i ja wtedy zwrot pieniędzy czy odwrotnie?Z góry dziękuję za odpowiedź.

Niech się jeszcze powoła na Landrecht pruski.

Ech, a na poważnie - skoro nie zaznaczyłaś, że sukienka była przerabiana to kobieta ma do ciebie roszczenie. Na płaszczyźnie rękojmi może odstąpić od umowy i niewiele z tym zrobisz, mogłabyś ewentualnie wymienić sukienkę na niewadliwą. Możesz zaproponować obniżenie ceny, ale to czy kupująca się zgodzi zależy wyłącznie od niej.

Ostatnia edycja:
Nie mogę wymienić na nie wadliwą bo to była licytacja sukienki używanej z moich zbiorów.A ja wygląda zwrot?Jeszcze raz dziękuję za szybką odpowiedź

Zwracasz kupującemu wszystko co świadczył - czyli cenę i opłatę za dostarczenie rzeczy. Z własnej kieszeni pokrywasz też wysyłkę zwrotną. Dlatego przekalkuluj co ci się opłaca i ewentualnie zaproponuj stosowne obniżenie ceny.

Witam proszę o pomoc
Zakupiłem na allegro nawigacje przez licytację od osoby prywatnej, odebrałem ją na poczcie po zdjęciu foli (strecz, nie bąbelkowa) zobaczyłem oryginalne opakowanie od tej nawigacji tylko popękane (strecz nie nosił żadnych uszkodzeń tylko pudełko) po otworzeniu pudełka nawigacja znajdująca się tuż pod tekturą do otwierania i miała rozbity ekran. Oddałem ją na pocztę i napisałem wniosek o odszkodowanie w trakcie transportu, nie mam żadnego protokołu że paczka została uszkodzona podczas transportu ponieważ naczelniczka poczty powiedziała że nie ma takich oznak. Stwierdziła tylko że paczka była nienależycie zapakowana przez sprzedającego i że raczej na odszkodowanie nie mam co liczyć ale muszę czekać do 30 dni na rozstrzygnięcie wniosku przez pocztę. Poinformowałem oczywiście o tym sprzedającego który jak twierdzi zabezpieczył paczkę właściwie i nie ponosi odpowiedzialności za pocztę co też napisał w aukcji
"Nie ponoszę odpowiedzialności za działanie usług pocztowych.
Na życzenie mogę wysłać przesyłkę o zadeklarowanej wartości .
Towar przeważnie wysyłam w dniu zaksięgowania pieniążków na moim koncie. W przypadku wypadków losowych nie później jak 3dni od zaksięgowania".
Dodam tylko że sprzedający ubezpieczył przesyłkę na własny koszt, równie dobrze mógł wysłać uszkodzoną teraz twierdzi że wszystko było sprawne. Sprawę zgłosiłem też do allegro ale tam to jest jakiś spór i mam następną historię mailową ze sprzedającym tylko na allegro, gdzie on twierdzi że z nawigacja było wszystko ok i niema zamiaru zwrócić lub naprawić nawigacji
Co mam teraz zrobić jeżeli poczta nie poczuje się do odpowiedzialności to czy jest szansa na odzyskanie pieniędzy lub naprawę przez sprzedającego nawigacji.

witam, prosze o pomoc
zamówiłem odtwarzacz Sony BDP-S550 BLUE-RAY FULL HD HDMI USB paczka przyszła we wtorek, po otworzeniu paczki zobaczyłem że brakuje kabla sieciowego i Lokalnego nośnika danych dla funkcji BD-Live:TAK (pamięć flash USB 1 GB) który wchodzzi w zestaw odtwarzacza. na stronce było opisane że ma port usb ale nie było napisane że ten sprzęt odczytuje tylko oryginalny nośnij jaki wymieniłem powyżej i którego nie ma. napisał że jest to nowy Poekspozycyjny 100% sprawny Zapakowany w oryginalne opakowanie. Na orginalnym opakowaniu jest napisane że ten nośnik wchodzi w skład akcesoriów sprzętu. podaje wam link byście mnie lepiej zrozumieli Sony BDP-S550 BLUE-RAY FULL HD HDMI USB (1673248251) - Aukcje internetowe Allegro
sprzęt kupiłem od osoby prywatnej z allegro przez kup teraz, pytam czy mam prawo do zwrotu tego sprzętu i czy zwróci mi pieniądze
...bardzo prosze o szybką odpowiedz

Witam , mam taki problem , zakupiłem nowe spodnie na allegro w sklepie , jednak spodnie mi nie pasowały i chciałem je zwrócić , lecz sprzedawca odmawia mi tego prawa , powołując się na to że cena spodni jest wyprzedażowa i nie należy mi się zwrot tylko mogę wymienić na inne , spodnie odesłałem nie tknięte wraz z paragonem na drugi dzień od otrzymania paczki , Proszę o pomoc

Pozdrawiam

topknot napisał:
Witam , mam taki problem , zakupiłem nowe spodnie na allegro w sklepie , jednak spodnie mi nie pasowały i chciałem je zwrócić , lecz sprzedawca odmawia mi tego prawa , powołując się na to że cena spodni jest wyprzedażowa i nie należy mi się zwrot tylko mogę wymienić na inne , spodnie odesłałem nie tknięte wraz z paragonem na drugi dzień od otrzymania paczki , Proszę o pomoc

Pozdrawiam

To był zakup kup teraz czy licytacja?

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót