Zwrot towaru zakupionego przez allegro (na odległość)

• Autor wątku Autor wątku gajosk
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
Proszę o POMOC i rade.

Kupujący chce zwrotu pieniędzy za towar który był wystawiony na allegro jako używany.Towar był zgodny z opisem.Była to licytacja i jestem osobą fizyczną. Napisał że towar mi odsyła i co mam teraz zrobić.

Tu jest chyba tylko jeden możliwy powód do zwrotu - niezgodność produktu z opisem aukcji. Jeśli wszystko się zgadza - to od ciebie zależy czy przyjmiesz zwrot (bo nie musisz). Co podaje jako powód chęci zwrotu (jeśli podaje)?

że jest zardzewiały i mocno wyeksplatowany. Jak napisałem był to używane a zardzewiało nie mogło być ponieważ jest wykonane z z elementów nierdzewnych. I jeszcze jedno że wysyłka była wysłana paczką pocztową , (doszła w 3 dni) a nie kurierską jak było napisane w aukcji. Koszt podany w aukcji 15 zł starczył tylko na pocztę a na kuriera musiałbym dopłacić

Ocena stanu produktu zawsze jest subiektywna, jeśli dobrze opisałeś produkt - stan urządzenia nie jest podstawą do zwrotu.
Jednak do przesyłki mógłby się przyczepić... Możesz sprawdzić ile dokładnie zapłaciłeś za przesyłkę - jeśli cokolwiek zostało z tych 15 zł możesz mu zwrócić (lub całe 15 zł za niezgodność z opisem aukcji).
Na pewno jest tu ktoś kto może coś dodać od siebie :tuptup:

adiadiadi napisał:
że jest zardzewiały i mocno wyeksplatowany. Jak napisałem był to używane a zardzewiało nie mogło być ponieważ jest wykonane z z elementów nierdzewnych. I jeszcze jedno że wysyłka była wysłana paczką pocztową , (doszła w 3 dni) a nie kurierską jak było napisane w aukcji. Koszt podany w aukcji 15 zł starczył tylko na pocztę a na kuriera musiałbym dopłacić

Jak brzmiał opis aukcji i co było napisane na temat materiału, z którego przedmiot jest wykonany?

am-zuzia koszt wysyłki to 11 zł + koperta.
W DHL kosztuje wysyłka 30 zł.

Zaproponuj Klientowi zwrot różnicy w koszcie przesyłki (3 zł), zawsze się możesz wytłumaczyć faktem, że w okresie świąteczno-noworocznym kurier nie odbierał paczek (my tak mieliśmy parokrotnie, że kurier nie przyjechał), nie chcąc by Klient czekał - nadałeś paczkę pocztą.
Jeśli produkt był zgodny z opisem, a była to aukcja z licytacją - nie musisz przyjmować zwrotu - jedynie z tej przesyłki się wytłumaczyć.

Fakt - ale zawsze można wcześniej zapytać o dokładny stan produktu.
Najważniejszym argumentem zdaje się było stwierdzenie, że produkt jest zardzewiały.
Ale jeśli produkt jest z nierdzewnego tworzywa - to jak może być zardzewiały....

cedwah, am-zuzia żadnych pytań dotyczących produktu nie dostawałem podczas trwania aukcji, na jaki artykuł z KC mogę się powołać aby nie przyjmować tego zwrotu.

Jak w necie wklepałam wyszło, że: "Ustawą o ochronie niektórych praw konsumentów" rozdz.2 - umowy zawierane na odległość, art.16.1, podpunkt 10 (tu na forum prawne mnie skierowało - sprzedaż na aukcjach nie jest traktowana tak jak sprzedaż w sklepie internetowym czy w ogólności jak sprzedaż na odległość i do takiej formy sprzedaży (licytacja) nie stosuje się przepisów o umowach zawieranych na odległość).
Ale ja ekspertem nie jestem.

witajcie! mam problem z kupującym, zakupił przedmiot na aukcji, a po tygodniu napisał, że ma wadę i chcę go zwrócić albo obniżyć kwotę. na zdjęciach było widać stan przedmiotu i widać było też wadę, ale on twierdzi, że jej nie zauważył wcześniej. co mogę zrobić?

Czy wadę było tylko widać, czy była też wyraźnie wymieniona w opisie aukcji?

Allegro
Kupilem 4 rzeczy, dwie z nich mi nie odpowiadają.
Opcja "kup teraz".
Sprzedawca to firma.

W terminie 10 dni od otrzymania przesyłki, zgłosiłem mailowo cheć oddania towaru. Podalem wszelkie podstawy prawne zawarte w ustawie o ochronie dobr konsumenta.

Sprzedawca odpisal, ze w zakladce "o mnie" jest napisane ze nie przyjmuje zwrotów i odmowil przyjęcia zwrotu.

Kto ma racje?

Oczywiście @DAD ma racje :) Dyskusje sa zbędne. Trzeba wysłać sprzedawcy oświadczenie o odstąpieniu (list polecony ze ZPO) a te dwie rzeczy osobna przesyłką i to wszystko. Sprzedawca ma obowiązek zwrócić cenę w terminie do 14 dni.

Serdeczne dzięki za odpowiedz. Póki co żadne argumenty nie przemawiają do sprzedającego i kategorycznie odmówił przyjęcia towaru.

Wartośc zamówienia to 100zł, nie jest to wiele, ale racja po mojej stronie. Obawiam się że moj polecony nie mzieni niczego, wyślę rzeczy na oadres przedawcy, a pieniędzy i tak nie odzyskam. Za 100zł to po sądach takze nie bardzo mam zamiar się uganiać...

No zobaczymy. Jeszcze raz dziękuje za odpowiedz.

Skoro dokonałeś zakupu poprzez allegro - masz jeszcze 2 sposoby "postraszenia" sprzedawcy:
- możesz mu spór wytoczyć - allegro śledzi takie spory - napisz tam jak wg prawa konsumenckiego sytuacja wygląda i czego żądasz od sprzedawcy. Napisz, że ma obowiązek przyjąć zwrot. Moim zdaniem napisz, że masz zamiar wysłać list polecony (odstąpienie od umowy) i paczkę z zakupami, żeby się potem nie wypierał, że nie wiedział co i kto w paczce wysłał.Nie zakańczaj sporu do momentu jego wyjaśnienia (odzyskania kasy oczywiście);
- możesz napisać do allegro po zalogowaniu i opisać sprawę, podając nr aukcji, nick sprzedającego.

Mam wątpliwości co do interpretacji tej ustawy a prawnikiem nie jestem wiec po kolei:

10 dni jest od "kup teraz" czy od odebrania towaru?
Czy wraz ze zwracanym towarem muszę wysłać dowód zakupu(paragon)?Zastanawiam sie nad tym bo w tym przypadku zostaje bez potwierdzenia zakupu towaru w razie jakiś problemów mogę mieć problemy z udowodnieniem że towar kupiłem. Załóżmy że towar odbiera sprzedawca ale nie dokonuje przelewu na konto co wtedy?

Pozdrawiam.

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót