Zwrot towaru zakupionego przez allegro (na odległość)

• Autor wątku Autor wątku gajosk
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
Nic takiego nie było, paczka była wysłana pocztą polską, zwykłą paczką priorytetową.

witam wszystkich.
widze, ze na wątku wszystkie sparwy sa podobne, ale...
mam problem, jako sprzedający i nie wiem jak własciwie postąpić, aby zakończyć sprawę- jako OS,FIZ. (nie przedsiebiorca)prywatnie i sporadycznie sprzedaję coś na allegro. pani (też. OS.FIZ.), która kupiła u mnie przedmiot (w opcji kup teraz)złozyła REKLAMACJĘ, twierdzac, ze przedmiot nie jest zgodny z zamieszczonymi zdjęciami, co wg mnie jest nieprawdą, pani "czepia"się odcienia koloru, który na zdjęciach jest jasniejszy ze względu na odblask lampy, ale...mimo to zaproponowałm jej zwrot towaru w stanie niezniszczonym (dodam, ze towar jest nowy, bez metki), a jak otrzymam towar wówczas zwróce jej kwotę za zakupiony towar.w odpowiedzi pani napisała:"Wzór paska podoba mi się bardzo. Ale Na zdjęciu pasek jest jasny, wpadający w rudy, a ja otrzymałam w kolorze ciemny brąz. Chciałabym otrzymać taki pasek jak jest na zdjęciu. I nie satysfakcjonuje mnie zwrot kosztów za pasek.".
Bardzo prosze o wyjasnienie mi kwestii, bo tego nigdzie nie znalazłam- czy powinnam zwrócic kobiecie równiez za koszt przesyłki.Wiem, że zasda zwrotu kosztu przesyłki dot.przedsiebiorców, wiem, ze jest wyrok trybunału sprawiedliowści w tej sprawie, ale jak to się ma do OS.FIZYCZNYCH(sprzedających). i w tym wszystkim nie chodzi nawet o kwotę zwrotu 10zł, ale zasady!
jeśli to możliwe bardzo proszę mądrzejszych w tej sprawie o wypowiedzenie sie i jak najszybsza odpowiedz, bo "sprawa jest w toku" i musze coś pani odpisać. jesli kogoś zaciekawi, tak wyglądał opis i zdjęcia na mojej aukcji:
PASEK RUDY BRĄZ GUMA CYRKONIE NOWY (1354091747) - Allegro.pl - aukcje internetowe, bezpieczne zakupy
bardzo licze na pomoc
pozdrawiam światecznie

Ale z tego, co napisała kupująca wynika, że nie chce zwrotu pieniędzy, tylko wymiany na taki pasek, jak na zdjęciu. Należy zacząć od tego, że każdy rozsądnie oceniający człowiek powinien wiedzieć, że fotografia nigdy nie oddaje wiernie naturalnych barw, a do tego dochodzi jeszcze monitor kupującego, który też potrafi zniekształcić barwy. Ale rozsądnym zabiegiem sprzedającego jest uświadomienie tego faktu potencjalnym kupującym. Zasada jest taka, że jeśli kupujący składa reklamację i chce zwrotu pieniędzy, a wina, np. braku odpowiedniej informacji albo mylącej informacji leży po stronie sprzedawcy, to sprzedawca powinien pokryć koszty transportu. Wobec braku uzasadnionej przyczyny reklamacji, kupujący nie może żądać naprawy, wymiany ani tym bardziej unieważnienia transakcji. Sprawa jest o tyle trudna, że chodzi o niezgodność kolorów, a na temat różnicy barw nie wypowiem się, bo nie widzę przedmiotu.

dzieki za szybką odpowiedź, ale wracając do sprawy - ja niestety nie mam innego paska, wiec i tak pani nie bedzie zadowolona !? tak czy inaczej, jesli pani chce zwrot całej sumy to musi mi zwrócić zakupiony przedmiot.
jeszcze raz dziękuje i pozdrawiam

Pozostaje kwestia czy kolor rzeczywiście jest inny niż na zdjęciu, tzn. czy reklamacja jest uzasadniona. Ale to już decyzja należy do Sprzedającego. Jeśli chodzi o przepisy to proszę zobaczyć art. 556 i następne z kodeksu cywilnego (szczególnie art. 560).

moim zdaniem, zresztą nie tylko moim, ale osób które widziały i pasek i zdjecia-twierdzą, że nie ma róznicy w rzeczywistym kolorze, tym bardziej, ze jest to jeden i ten sam pasek,na jednym zdj.wytworzyła się jasniejsza poświata w miejscu odbcia lampy, i dlatego też zamieściłam 2 zdjęcia przedmiotu, na różnych tłach. tym samym reklamacja jest niezasadna, ale uwzględniłam ją chcąc sprawe załatwić polubownie, bo nie lubię "sztucznych" problemów i "szarpania" się. Na pewno z mojej strony nie wchodzi w grę obniżenie ceny. dziękuję za art. z KC-brakowało mi właśnie jakiejś podstawy prawnej.
dziękuję cedwah i colder za pomoc. pozdrawiam
p.s.1 mam jednak obawy, ze pani znowu nie spodoba sie fakt, ze nie wymienię jej paska "na taki jak na zdjeciu" :)

p.s.2. a czy jest jakis określony termin zwrotu towaru przez kupującego? czy mogę okreslić, np termin,np. w ciagu 5 dni? czy tak bede polemizować i korespondowac z niezadowloną kobietą w nieskończoność ??????

Ostatnia edycja:
Nigdzie nie znalazłam odpowiedzi na pytanie, które pojawiło się tu w tym wątku.
Mam podobny problem.
Dokonałam zakupu poprzez allegro, płaszcza damskiego. Zakupu dokonałam z konta prywatnego. Płatności dokonałam poprzez allegro. Poprosiłam o FV - zawsze proszę o fakturę - często na allegro nie dołączano mi paragonu, fv zawsze, zresztą trudno ją przegapić/zgubić/zniszczyć - mam działalność (jednoosobowa działalność gospodarcza - sprzedają torby i buty). Zakupu dokonałam dla siebie.
Płaszcz przyszedł - abstrahując od faktu, że miał być nowy a jest uszkodzony (jest futrzany, futro jest posklejane jakąś farbą w paru miejscach) - po prostu chciałabym dokonać zwrotu. Na stronie aukcji nie ma oczywiście informacji, że kupując na fv nie mogę dokonać zwrotu, jest jedynie informacja - "bezpieczne zakupy - zwrot do 10 dni od otrzymania przesyłki".
Piszę zatem, że chciałabym dokonać zwrotu - na to że nie mogę, bo kupując na fv nie mogę dokonać zwrotu towaru.
Co teraz? Bardzo proszę o informację co mogę zrobić by móc dokonać zwrotu i odzyskać pieniądze za towar. Będę wdzięczna za każdą wskazówkę.

Zakupu dokonała Pani jako konsument i miała Pani prawo zażądać faktury VAT. Ale widzę trudności dowodowe, bo jak się domyślam, przesyłki nie otworzyła Pani przy doręczycielu, nie został spisany protokół stanu przesyłki i trudno będzie teraz udowodnić, że te plamy i uszkodzenia były w chwili odbioru. Nie napisała Pani dat, ale jeśli nie minęło 10 dni od dnia odebrania przesyłki może Pani wykonać prawo odstąpienia od umowy. Trzeba wysłać pismo z oświadczeniem o odstąpieniu (list polecony ze ZPO), a osobną przesyłką przedmiot.

Serdecznie dziękuję za odpowiedź.
Zakupu dokonałam wczoraj - dziś otrzymałam paczkę.
Nie otwierałam paczki przy kurierze.
Dodatkowo wymiary płaszcza są niezgodne z podanymi na aukcji (zwykle 2 cm poślizgi względem podanych) - na aukcji na ma użytego słowa "ok".
Czy mam najpierw wysłać pismo i czekać z wysyłką paczki czy też wysłać jednocześnie list i paczkę (osobnymi usługami).

cedwah napisał:
Zakupu dokonała Pani jako konsument i miała Pani prawo zażądać faktury VAT.
Ale Pani chyba wzięła fakturkę na firmę a nie na osobę prywatną.
> Wtedy to jest sprzedaż między firmami i nie ma 10 dni .

Chyba jest jednak wyjątek jeśli zakup był na firmę ale nie związany z działalnością. Niestety widzę że w tym wypadku raczej był.

Zakup nie był związany z działalnością gospodarczą. Wzięłam FV - jak zawsze zresztą (na allegro sprzedawcy często nie dołączali mi paragonu do paczki, potem twierdzili, że może zgubiłam bo był na pewno - gdy proszę o fv zawsze jest w paczce; fv również ciężko jest zgubić/zniszczyć, wpinam je zawsze razem z kartami gwarancyjnymi itp).
Do tego otrzymane produkty nie były zgodne z aukcją, wymiary się różnią, paszcz ma widoczną wadę.
Zakupu dokonałam z konta prywatnego, zapłaciłam z prywatnego konta bankowego. Kurcze nikt nigdy nie robił mi problemów ze zwrotem przy zakupie na fv, na aukcji nie było zaznaczone że w tej sytuacji zwrot nie jest możliwy (jedynie że zakup jest bezpieczny - możliwość zwrotu do 10 dni).

Dzięki @dominus31 za uwagę. Z tekstu wynika, że zakup był na osobę prywatną, zapłata z konta prywatnego i żądanie faktury WAT (uprawnione), ale rzeczywiście tekst jest niejednoznaczny i dobrze by było żeby @am-zuzia rozwiała nasze wątpliwości.

Co do zakupu "na firmę" ale nie związany z działalnością jest możliwy, ale sprawa nie jest w praktyce taka prosta - przede wszystkim wymaga złożenia oświadczenia sprzedawcy o celu zakupu.

Co jest na fakturze - po prostu imię i nazwisko i Pani adres zamieszkania czy nazwa firmy i adres działalności gospodarczej?

Sam fakt wzięcia faktury nie ma znaczenia - każdy konsument może żądać faktury i to nie ma wpływu na nic, nawet jeżeli prowadzi działalność. Gorzej jeżeli faktura jest wzięta na działalność.

Mój błąd - nie wiedziałam, że można wystawić fv bez nip, że jako klient jestem inaczej traktowana. Sierota - wiem. Po prostu nikt jeszcze mi na to uwagi nie zwrócił. Zakup nie był związany z profilem działalności - futro sztuczne które kupiłam raczej ciężko byłoby wrzucić w koszta jako ubranie ochronne... wzięłam fv z w/w powodów.
UOKiK poradził mi dokonanie zwrotu.

Próbować można. Ale sprawa "czysta" nie jest...

Zakup nie nastąpił w związku z działalnością gospodarczą - bez względu na wystawioną fv - cechy zakupionego produktu jednoznacznie wskazują na zakup prywatny. Mówił, że miał do czynienia z takimi przypadkami i nawet w sądzie wygrywały. Cóż - muszę w to wierzyć.
Wszystko - abstrahując od faktu niezgodności z opisem - wspomniałam o nich jednak w liście do sprzedawcy i w mailu po otrzymaniu produktu.
Jutro wyślę list polecony i paczkę.

Proszę złożyć oświadczenie o odstąpieniu od umowy zawartej na odległość w terminie 10 dni. W piśmie proszę umieścić jeszcze jedno oświadczenie o treści: OŚWIADCZAM, ŻE ZAKUPU DOKONAŁAM JAKO KONSUMENT W CELU NIEZWIĄZANYM W ŻADEN SPOSÓB Z PROWADZONĄ PRZEZE MNIE DZIAŁALNOŚCIĄ GOSPODARCZĄ ANI ZAWODOWĄ. W związku z tym zawarta umowa podlega regulacji prawnej ustawy z dnia 2 marca 2000 r. o ochronie niektórych praw konsumentów oraz o odpowiedzialności za szkodę wyrządzoną przez produkt niebezpieczny.

Serdecznie dziękuję za rade i pomoc.
Jutro wolne hmm zapomniałam - w piątek zatem dokonam zwrotu.

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót