Zwrot towaru zakupionego przez allegro (na odległość)

• Autor wątku Autor wątku gajosk
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
To jak w koncu jest umowa wiarzaca jest czy nie bo nie rozumie

wiec co mam w takiej sytuacji zrobic?? prosze o jakies wskazowki bo gosciu mnie neka :)

jeszcze jedno pytanko bo mnie to martwi że w podanych powyżej kategoriach ogłoszeniowych prowizja od
sprzedaży nie jest naliczana, w związku z tym Sprzedający nie ma
możliwości wystąpienia o jej zwrot. Oco w tym chodzi i mam wyslac temu kolesiowi jakis list polecony bo tam cos takiego na forum pisza

czy mam cos wyslac temu kupujacemu bo cos pisza na forum takiego

w podanych powyżej kategoriach ogłoszeniowych prowizja od
sprzedaży nie jest naliczana, w związku z tym Sprzedający nie ma
możliwości wystąpienia o jej zwrot. co to oznacza

To oznacza, że sprzedający nie ma możliwości wystąpienia o zwrot prowizji, ponieważ w tych kategoriach nie jest ona naliczana.

czy mam cos wyslac temu kupujacemu bo cos pisza na forum takiego

Jeśli koniecznie chcesz coś wysyłać, to zacytuj mu wpomniany już punkt regulaminu Allegro.

za wszelkie informacje bardzo dziekuje. jedno pytanko czy pan jest prawnikiem?

Witam,
mam pytanie. Kupiłam na Allegro od osoby prywatnej (kup teraz) dwie bluzki (używane). Okazało się, że są one niezgodne z opisem. Jedna różni się rozmiarem i marką, druga ma dziurę na rękawie, o której nie było mowy. Pani nie chce przyjąć ode mnie zwrotu tych rzeczy, mówiąc, że towar używany może mieć takie " wady". Czy ma rację?

Nie ma :) Towar używany ma prawo nieć wady, ale jeżeli w stopniu istotnym wpływają na właściwości / przeznaczenie / wartość przedmiotu zakupu, sprzedawca ma obowiązek o wadach poinformować kupującego. Jeżeli tego nie zrobi odpowiada za wady towaru i jest zobowiązany je usunąć (naprawa albo wymiana), a jeżeli tego nie zrobi opcje są dwie: obniżenie ceny albo odstąpienie od umowy zakupu (zwrot świadczeń).
Przepis prawny:
Kodeks Cywilny

Art. 560. § 1.
Jeżeli rzecz sprzedana ma wady, kupujący może od umowy odstąpić albo żądać obniżenia ceny. Jednakże kupujący nie może od umowy odstąpić, jeżeli sprzedawca niezwłocznie wymieni rzecz wadliwą na rzecz wolną od wad albo niezwłocznie wady usunie. Ograniczenie to nie ma zastosowania, jeżeli rzecz była już wymieniona przez sprzedawcę lub naprawiana, chyba że wady są nieistotne.
Złóż reklamację i w niej odstąp od umowy, jeżeli sprzedawca wymieni towar na zgodny z opisem, odstąpienie będzie nieskuteczne - ale będziesz miała towar taki jaki zamówiłaś ... wątpi aby tak się stało :)

Do powyższego masz prawo, o ile w aukcji nie było zastrzeżenia o ograniczeniu / wyłączeniu odpowiedzialności z tytułu rękojmi za wady.

Pozdrawiam :cool:

Grim Reaper napisał:
Wyślij pismo z odstąpieniem od umowy (wzór z codziennikprawny.pl), później wyślij towar, a jak sprzedawca nie będzie chciał oddać pieniędzy lub uzna odstąpienie za nieważne, to go sąd wyprowadzi z błędnego przekonania.

Pozdrawiam :cool:
Dzięki za pomoc. Pismo wysłane, towar wysłany, wszystko ze zwrotką. Zobaczymy jak zareaguje sprzedawca.
Pzdr

Dziękuję bardzo za odpowiedź. Czy mam też prawo żądać zwrotu za koszty przesyłki?

Koszt wysyłki nie jest zarobkiem sprzedającego.

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót