Witam serdecznie.
Przeszukałam wiele stron internetowych, żeby znaleźć odpowiedź na moje pytanie, niestety znalazłam wiele sprzecznych ze sobą informacji. Liczę na to, że odpowiedź jaką tu uzyskam będzie zgodna z prawem
Moja sytuacja wygląda następująco: od listopada 2015 mąż pracuje legalnie w Irlandii od listopada do kwietnia 2016 pobierał w Irlandii należny nam Child Benefit (świadczenie wychowawcze)na dwoje dzieci, od kwietnia2016 w życie wszedł program 500+. Socjal Irlandzki zmniejszył od tego miesiąca wypłacane świadczenie o 500zł, argumentując, że skoro żona mieszka i jest aktywna zawodowo w Polsce a dzieci przebywają z nią, Polska jako pierwsza wypłaca swoje świadczenie w całości.
Od kwietnia miałam wypłacane 500+, a w Irlandii pobieraliśmy Child Benefit pomniejszony o 500 zł.
Dziś otrzymałam zawiadomienie z GOPS o wszczęciu postępowania administracyjnego w sprawie uchylenia decyzji o przyznaniu świadczenia. Za argument podają zastosowanie przepisów o koordynacji świadczeń socjalnych, nie podają konkretnie których.
W ustawie nie odczytałam się konkretnej odpowiedzi ale na stronie Ministerstwa Rodziny, Pracy i Polityki Społecznej znalazłam co następuje:
Ustawa o pomocy państwa w wychowywaniu dzieci przewiduje, że świadczenie wychowawcze nie będzie przysługiwać, jeżeli rodzinie przysługuje za granicą świadczenie o podobnym charakterze, za wyjątkiem sytuacji, gdy przepisy o koordynacji systemu zabezpieczenia społecznego lub dwustronne umowy przewidują inaczej. Rodzice składający wniosek o przyznanie świadczenia są zobowiązani do informowania o każdej zmianie mającej wpływ na prawo do tego świadczenia, w tym również o zmianie miejsca zamieszkania.
Działania te wynikają z zakazu kumulacji świadczeń o charakterze rodzinnym przewidzianych w przepisach unijnych. Zgodnie z ww. zasadą, wnioskodawca nie będzie mógł jednocześnie pobierać [pełnej kwoty świadczeń w dwóch państwach członkowskich, jednak otrzyma najwyższą możliwą kwotę świadczeń przewidzianą w ustawodawstwie jednego z tych państw (z reguły właściwym do wypłaty świadczeń jest to państwo, w którym wykonywana jest praca). Jeśli rodzic przebywa w innym państwie UE i złoży tam wniosek o świadczenia rodzinne, tamtejszy organ informuje o tym fakcie marszałków województw w Polsce. Marszałek zaś przekazuje te informacje do właściwej gminy.
Oraz:
2. Pracujemy z mężem w Czechach, trójka dzieci pozostaje pod opieką dziadków Polsce. Otrzymujemy na nasze dzieci czeski zasiłek rodzinny. Czy otrzymamy 500+?
Zgodnie z przepisami unijnymi pierwszeństwo w wypłacie wszystkich świadczeń rodzinnych – w tym także świadczenia wychowawczego, ma państwo, w którym wykonywana jest działalność zawodowa W związku z wykonywaniem przez Państwa działalności zawodowej w Czechach, pierwszeństwo do wypłaty wszystkich świadczeń rodzinnych (takim jest również świadczenie wychowawcze) ma tamtejsze ustawodawstwo, dlatego też w Czechach wypłacane są świadczenia rodzinne. Polska, jako państwo właściwe w drugiej w kolejności – ze względu na zamieszkanie dzieci - może jedynie wypłacić tzw. dodatek dyferencyjny, w przypadku kiedy kwota świadczeń rodzinnych przyznanych w Czechach będzie niższa od kwoty świadczeń należnych w Polsce w taki sposób, aby rodzina otrzymała jedną najwyższą kwotę świadczeń przewidzianą przez poszczególne ustawodawstwa.
3. Mój mąż pracuje w Niemczech, tam otrzymuje świadczenia rodzinne dla naszych dzieci. Ja z dwójką dziećmi mieszkam w Polsce i nie pracuję. Czy otrzymam świadczenie 500+?
Zgodnie z przepisami unijnymi pierwszeństwo w wypłacie wszystkich świadczeń rodzinnych – w tym także świadczenia wychowawczego, ma państwo, w którym wykonywana jest działalność zawodowa. W związku z powyższym, jeżeli współmałżonek pracuje w Niemczech, a pani nie pracuje zawodowo w Polsce, pierwszeństwo do wypłaty świadczeń rodzinnych ma ustawodawstwo niemieckie. Polska, jako państwo drugie w kolejności może jedynie wypłacić tzw. dodatek dyferencyjny zgodnie z wyjaśnieniami z przykładu 2.
4. Mój mąż pracuje w Niemczech. Ja z dwójką dziećmi mieszkam w Polsce, gdzie pracuję. Czy otrzymam świadczenie 500+?
Zgodnie z przepisami unijnymi pierwszeństwo w wypłacie wszystkich świadczeń rodzinnych – w tym także świadczenia wychowawczego, ma państwo, w którym wykonywana jest działalność zawodowa. W przypadku zatrudnienia w dwóch różnych państwach brane jest pod uwagę miejsce zamieszkania dzieci. W związku z powyższym, jeżeli współmałżonek pracuje w Niemczech, a pani pracuje zawodowo w Polsce, pierwszeństwo do wypłaty wszystkich świadczeń rodzinnych – w tym świadczenia wychowawczego ma ustawodawstwo polskie. Analogicznie do przykładu drugiego Niemcy, jako państwo drugie w kolejności mogą jedynie wypłacić tzw. dodatek dyferencyjny.
Czy w związku z powyższymi informacjami mam rację twierdząc, że Polska w całości powinna wypłacać nam 500+ a Irlandia wyrównuje „stratę”, czy korzystaliśmy ze świadczeń nienależnie i urząd ma prawo je zawiesić i zażądać zwrotu tych pobranych (jako, że były wypłacane w dwóch krajach, w którym kraju są nienależne) ?
Bardzo dziękuję za odpowiedzi i przepraszam, jeżeli temat się powtórzył