500+ a konkubinat
Witam, mam następujący problem. W październiku urodziłam dziecko. Byłam jeszcze w związku małżeńskim. Dziecko jest spoza małżeństwa. Parę miesięcy temu odbyła się sprawa dotycząca zaprzeczenia ojcostwa. Wyrok jest już prawomocny. W maju odbyła się też sprawa rozwodowa. Wyrok uprawomocni się w czerwcu. Dopiero po tym czasie będę mogła ubiegać się o jakiekolwiek zasiłki, w tym również becikowe.
W czwartek jedziemy z partnerem "załatwić" uznanie przez niego dziecka w USC. Tak więc z akcie urodzenia zupełnym będzie wzmianka o tym, że było zaprzeczenie i uznanie, natomiast na skróconym, będzie normalnie podany ojciec i matka ( to tak, żeby opisać już dokładnie sytuację).
Mój dochód, jeśli podzielić go na dwie osoby, na mnie i synka, nie przekracza 800zł. Czy konkubinat, w którym jestem z partnerem jest uznawany za rodzinę i liczy się dochód obojga rodziców i dzieli na trzy osoby?
Widziałam wiele takich pytań w internecie i odpowiedzi mówiły, że w takim przypadku będzie brany pod uwagę dochód tylko matki, bo nie jesteśmy rodziną w sensie prawnym. Zadzwoniłam do Referatu Świadczeń Rodzinnych aby się dowiedzieć u źródła. Nie wiem, czy pani mnie dobrze zrozumiała, w każdym razie odpowiedź była taka, że owszem, będziemy liczeni razem, ponieważ partner figuruje, jako ojciec dziecka w akcie urodzenia.
Bardzo proszę o odpowiedź, bo mam nóż na gardle, nie bardzo wiem, co mogę zrobić i zaczynam się poddawać w walce o cokolwiek dla dziecka, przy bardzo złej sytuacji finansowej. Z becikowym walczę już 8 miesiąc...