500+

• Autor wątku Autor wątku demagogia
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
przeniesiono mnie do wątku 500+, ale nie chodzi mi o przyznawanie tego świadczenia i problemów z nim związanych, a chciałam podyskutować z prawnikami, co sądzą na temat słuszności takiego przepisu.
nie chodzi mi o to, czy 1500 zł to życie czy wegetacja, ale o to, że pieniądze te powinny zostać w całości przeznaczone na potrzeby dziecka, a nie matki.

500+ a konkubinat

Witam, mam następujący problem. W październiku urodziłam dziecko. Byłam jeszcze w związku małżeńskim. Dziecko jest spoza małżeństwa. Parę miesięcy temu odbyła się sprawa dotycząca zaprzeczenia ojcostwa. Wyrok jest już prawomocny. W maju odbyła się też sprawa rozwodowa. Wyrok uprawomocni się w czerwcu. Dopiero po tym czasie będę mogła ubiegać się o jakiekolwiek zasiłki, w tym również becikowe.

W czwartek jedziemy z partnerem "załatwić" uznanie przez niego dziecka w USC. Tak więc z akcie urodzenia zupełnym będzie wzmianka o tym, że było zaprzeczenie i uznanie, natomiast na skróconym, będzie normalnie podany ojciec i matka ( to tak, żeby opisać już dokładnie sytuację).

Mój dochód, jeśli podzielić go na dwie osoby, na mnie i synka, nie przekracza 800zł. Czy konkubinat, w którym jestem z partnerem jest uznawany za rodzinę i liczy się dochód obojga rodziców i dzieli na trzy osoby?

Widziałam wiele takich pytań w internecie i odpowiedzi mówiły, że w takim przypadku będzie brany pod uwagę dochód tylko matki, bo nie jesteśmy rodziną w sensie prawnym. Zadzwoniłam do Referatu Świadczeń Rodzinnych aby się dowiedzieć u źródła. Nie wiem, czy pani mnie dobrze zrozumiała, w każdym razie odpowiedź była taka, że owszem, będziemy liczeni razem, ponieważ partner figuruje, jako ojciec dziecka w akcie urodzenia.

Bardzo proszę o odpowiedź, bo mam nóż na gardle, nie bardzo wiem, co mogę zrobić i zaczynam się poddawać w walce o cokolwiek dla dziecka, przy bardzo złej sytuacji finansowej. Z becikowym walczę już 8 miesiąc...

odpowiedz pracownika jest prawidłowa

Suma zarobków rodziców podzielona przez 3.

swiadczenie 500+

Zasilek 500plus przysluguje mi na coreczke . Kryterium dochodowe pozwala na pobor swiadczenia na pierwsze dziecko .komplet dokumentow zlozony w dn5.05 ,po niespelna dwovh miesiacach otrzymalam telefon z prosba o stawienie sie w mops . Na miejscu okazalo sie ze brak jest oswiadczenia wlasciela wyporzyczonego przezemnie mieszkania iz przebywam pod wskazanym we wnoiosku adresem . Wlasciciel mojego mieszkania poinformowal mnie ze nie wystawi mi oswiadczenia gdyz nie mamy umowy najmu a on nie chce klopotow z fiskusem . Co mam zrobic w takiej sytuacj? Nie stac mnie na zmiane lokum , nie mam tez meldunku . Swiadczenie na dziecko mi przysluguje a bez karteczki ani rusz . Napisalam stosowne oswiadczenie ze przebywam pod wskazanym adresem lecz chca tez od niego . ..

Pytanie o 500 plus

Witam, mam jeden problem. Otóż mam 16 lat i jestem jedynakiem, z rodzicami chcielibyśmy wystąpić o wniosek 500+. Moi rodzice są już na emeryturze(tak wiem, urodziłem się baaaardzo późno :p). Z obu emerytur obliczyliśmy że dochód na osobę to ok 756zł więc w teorii jest ok. Problem w tym że mamy gospodarstwo rolne ok 4ha. Wszystko rodzice zapisali na mnie(była dawniej jakaś ustawa która to umożliwiała). No i pytanie jest następujące, czy z zapisanym na mnie polem rolniczym mogę ubiegać się o 500plus? Czy będą jakieś komplikacje? Z góry dziękuję za wszystkie odpowiedzi :)

500+ rodzinne a ROPS i brak ślubu

Witam!
Mam zasądzone alimenty na dziecko, nigdy nie byłam w związku małżeńskim i mam problem z załatwieniem 500+ i zasiłku rodzinnego, ponieważ MOPS upiera się, że gdy ojciec dziecka przebywa za granicą (nie chodzi o dochody) muszę składać oświadczenie o wykonywaniu pracy za granicą.

W tym oświadczeniu pierwsza część dotyczy "współmałżonka", natomiast urzędniczka skreśliła to i zamieniła na "ojciec dziecka".

Mam tam wpisać dane, których nie zdołam uzyskać - jak miejsce pracy, nazwa firmy, adres firmy, adres pobytu, oświadczyć o niepobieranych przez ex zasiłkach.

Jeżeli tego nie podam, nie mogę starać się o przyznanie należnych mi świadczeń 500+ i rodzinnego. Urzędniczka ponadto podkreśliła, że jedynym wyjściem jest powrót ex do Polski, bądź zrzeczenie się ojcostwa.

Byłam z problemem u radcy prawnego, który ustalił, że ex nie jest moim członkiem rodziny (z definicji z ustawy nie mamy więzów krwi, ani nie prowadzimy wspólnego gospodarstwa domowego), więc dlaczego mam go uwzględniać w podejmowaniu kroków do udzielenia mi świadczeń?

Dodam, że żaden dochód mi nie przekracza, dziecko nic na siebie nie otrzymuje (sprawa z alimentami toczy się w postępowaniu komorniczym, ojciec dziecka nie płaci i nie zamierza się interesować)

RE: 500+ rodzinne a ROPS i brak ślubu

Alicja_Szymon napisał:
Byłam z problemem u radcy prawnego, który ustalił, że ex nie jest moim członkiem rodziny (z definicji z ustawy nie mamy więzów krwi, ani nie prowadzimy wspólnego gospodarstwa domowego),
w ustawie o świadczeniach rodzinnych znalazłaś takie sformułowania jak "więzy krwi" i "wspólne gospodarstwo"?

W rozumieniu ustawy o pomocy społecznej rodzinę stanowią osoby spokrewnione lub niespokrewnione pozostające w faktycznym związku, wspólnie zamieszkujące i gospodarujące.

Proszę skupić się na rozwiązaniu, ewentualnie mnie poprawić, dodać jakieś pomysły, gdzie pójść, co zrobić, cokolwiek sensownego podpowiedzieć.

500+ nie jest wypłacane na podstawie ustawy o pomocy społecznej więc bez sensu jest powoływanie się na ten akt,
Rozwiązania szukaj w ustawie o pomocy państwa w wychowywaniu dzieci i ustawie o świadczeniach rodzinnych(albo wskaż akty Twojemu prawnikowi)

Ostatnia edycja:
z ustawy:
rodzinie – oznacza to odpowiednio następujących członków rodziny: małżonków, rodziców dzieci, opiekuna fak-tycznego dziecka oraz zamieszkujące wspólnie z tymi osobami, pozostające na ich utrzymaniu dzieci w wieku do ukończenia 25. roku życia, a także dzieci, które ukończyły 25. rok życia, legitymujące się orzeczeniem o znacznym stopniu niepełnosprawności, jeżeli w związku z tą niepełnosprawnością przysługuje świadczenie pielęgnacyjne lub specjalny zasiłek opiekuńczy albo zasiłek dla opiekuna, o którym mowa w ustawie z dnia 4 kwietnia 2014 r. o ustaleniu i wypłacie zasiłków dla opiekunów (Dz. U. z 2016 r. poz. 162); do członków rodziny nie zalicza się dziecka pozostającego pod opieką opiekuna prawnego, dziecka pozostającego w związku małżeńskim, a także pełno-letniego dziecka posiadającego własne dziecko; w przypadku gdy dziecko, zgodnie z orzeczeniem sądu, jest pod opieką naprzemienną obojga rodziców rozwiedzionych lub żyjących w separacji lub żyjących w rozłączeniu, dziecko zalicza się jednocześnie do członków rodzin obydwojga rodziców

osobie samotnie wychowującej dziecko – oznacza to pannę, kawalera, wdowę, wdowca, osobę pozostającą w separacji orzeczonej prawomocnym wyrokiem sądu, osobę rozwiedzioną, chyba że wychowuje wspólnie co najmniej jedno dziecko z jego rodzicem;

RE: 500+ rodzinne a ROPS i brak ślubu

hpp napisał:
Zasilek 500plus przysluguje mi na coreczke . (...)brak jest oswiadczenia wlasciela wyporzyczonego przezemnie(...)Napisalam stosowne oswiadczenie ze przebywam pod wskazanym adresem lecz chca tez od niego . ..

I takie oświadczenie wystarczy. Nigdzie ustawa nie mówi, że trzeba jakoś specjalnie potwierdzać miejsce zamieszkania. Ktoś tam w MOPS-ie próbuje być nadgorliwy. Jeśli odmówią przyznania świadczenia z powodu braku tego papierka, to wtedy szybkie odwołanie do SKO.

Alicja_Szymon napisał:
Witam!
(...)nigdy nie byłam w związku małżeńskim (...)

I to wystarczy. Nie musi pani wpisywać ojca dziecka do składu rodziny, a co za tym idzie "członek rodziny" nie przebywa za granicą. Sytuacja jw. Jeśli odmówią to odwołanie do SKO.
Poniekąd rozumiem ich tok myślenia, chcą pewnie wypchnąć Pani wniosek do ROPS-u, żeby zabezpieczyć się na wypadek, gdyby okazało się, że ojciec dziecka pobiera jakieś świadczenia za granicą.

Witam ponownie!
Sprawa nie do końca jest jasna, ponieważ do wniosku o 500+ dostałam również takie oświadczenie:

Stosownie do art. 75 Kodeksu Postępowania Administracyjnego po zapoznaiu się z odpowiedzialnością za składanie fałszywych zeznań określoną w art. 233 Kodeksu Karnego, w związku z prowadzonym przez MOPS postępowaniem administracyjnym w sprawie przyznania świadczenia wychowawczego, będąc stroną tego postepowania, na swój wniosek, oświadczam, że w dniu składania wniosku ani ja, ani drugi rodzic, ani żaden z członków rodziny nie pracuje za granicą, nie pobiera zasiłku dla bezrobotnych (...)

Zapoznałem się z zasadami ubiegania się o świadczenie wychowawcze w Polsce w przypadku wykonywania lub podjęcia pracy za granicą, przez członka mojej rodziny.

Oświadczam, że jestem świadomy odpowiedzialności karnej za złożenie fałszywego oświadczenia

Stąd wynika, że jeżeli ex przebywa za granicą, to muszę podać wszystkie te jego dane do oświadczenia dla ROPSu. Nie mam żadnego kontaktu z ex, nie odpowiada na moje wiadomości. Bardzo proszę Państwa o pomoc, pracowałam do ostatniego maja przez ponad rok czasu, a teraz nie mam żadnych środków do życia i to jest pierwsza ręka ratunku, zanim znajdę następną pracę i pogodzę ją z samotnym wychowywaniem dziecka :(

MOPS się zabezpiecza..... MOPS musi mieć możliwość zweryfikowania tego czy faktycznie ojciec dziecka nie pobiera żadnych świadczeń na dziecko w kraju w którym przebywa /może nawet Pani o tym nie wiedzieć znam takie przypadki/. Lepiej sprawę ojca wyjaśnić do końca i mieć na wieki spokój a nie wierzę że ten tatuś nie ma np. rodziny, znajomych przez których można do niego dotrzeć..

Nie ma innej opcji na weryfikację, tylko to, że ja muszę podać każdy okres jego pracy, adresy firmy i jego zamieszkania? Wysokość pobieranych zasiłków oraz czy opłaca on składki emerytalne, zarówno te obowiązkowe i nieobowiązkowe.

Jakie podstawy prawne? W ustawie o 500+ nawiązują do koordynacji międzynarodowej, a jakiś konkret?

Pobierając w Holandii jakiekolwiek zasiłki na dziecko zameldowane w Polsce jest obowiązek wysyłania pieniędzy na konto opiekuna, albo przekazem typu Western Union, więc nie miałby wyboru i wiedziałabym o tym. A gdyby oszukał, to on ma konflikt z prawem, a w tym wypadku wychodzi, że to moje oświadczenie w MOPS i moje podpisy.

A najbardziej dziwi mnie to, że nie znalazłam innej matki w tejże sytuacji!

I na jakiej podstawie skreśla z oświadczenia słowo "współmałżonek" i zastępuje je "ojciec mojego dziecka"? Nie mogę tego znaleźć w ustawach, proszę o podpowiedź.
Małżonkowie zapewne przekazują sobie takie informacje od ręki, a co z dziewczynami, które rodziły dzieci w nieformalnych związkach? Żadna panna z ex za granicą bez kontaktu nie może skorzystać z pomocy 500+?

Wcześniej tam wyjeżdżał, więc teraz pewnie też, jeśli chodzi o mnie. A z drugiej strony podałam przykład procedury pobierania zasiłku w Holandii na dziecko zamieszkałe w Polsce.

Alimenty mam w kwocie 450zł, natomiast ani ich nie otrzymuję od ex, ani nie pobieram z FA. Jakie to ma znaczenie? Dochód mi nie przekracza. Mi nawet o ten dochód już nie chodzi, ale o fakt podawania przeze mnie i poświadczonych moim podpisem różnych bardzo szczegółowych danych na temat adresu firmy ex, adresu zamieszkania za granicą, rodzaju pracy, informacji o odprowadzanych składkach emerytalnych za granicą.

500+ a władza rodzicielska

Witam serdecznie. Nie wiem czy dobrze wstrzeliłem się z tematem. Jestem w trakcie rozwodu. Z żoną mam 4 letniego synka. Żona z pierwszego małżeństwa posiada dwoje swych małoletnich dzieci. Żona wyprowadziła się do innego miasta. ma tam mieszkanie. W domu jest jedynie "wizytatorem". Wnioskuję w sądzie o rozwód z jej winy (wiem że ma tam kochanka mam dowody), o alimenty oraz o ograniczenie jej władzy rodzicielskiej nad dzieckiem. Żona pobiera na troje dzieci 500+. Czytałem, szukałem i nie znalazłem przepisów które regulowałby kwestę cofnięcia świadczenia 500+ w przypadku nienależytego sprawowania opieki nad dziećmi. Żona wydaje pieniądze na biżuterię, torebki oraz na hotele, gdzie spędza noce z kochankiem. Uważam, że nasze pieniądze (podatników) są marnowane a jej dzieci w tym jedno moje nie dostało nawet zwyczajnych klocków. Proszę o poradę.

RE: 500+ a władza rodzicielska

Z kim jest syn na codzień?

Witam
Chciałbym się was spytać czy da się obniżyć dochód zwracając ulge na dziecko za 2014r do urzedu skarbowego.Gdzieś słyszałem ze tak się da ale nie wiem czy to prawda.
Z góry dziękuję za odpowiedzi

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót