500+

• Autor wątku Autor wątku demagogia
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
RE: Odmowa przyjęcia wniosku o 500 +

A proszę mi jeszcze powiedzieć czy kosiniakowe które otrzymywałąm od września 2015 także wlicza się do dochodu ?? Skoro rządaja rozliczenia za 2014 we wniosku ??

program 500+

Witam,
mam pytanie odnośnie programu 500+. Ja aktualnie jestem na końcowym etapie ciąży (pierwsze dziecko) i przebywam na l4 z ZUS, pracodawca nie przedłużył mi umowy, więc po porodzie nie będę miała żadnych dochodów. Mój partner obecnie nie ma pracy ani nie jest zarejestrowany w Urzędzie pracy. Jak mam wykazać, że on nie ma dochodów skoro nie ma PIT z zeszłego roku?

RE: program 500+

partner musi wnioskować o zaświadczenie z urzędu skarbowego - w którym US potwierdzi jego niskie (lub zerowe) dochody.

RE: program 500+

Seb72 napisał:
partner musi wnioskować o zaświadczenie z urzędu skarbowego - w którym US potwierdzi jego niskie (lub zerowe) dochody.

To US może potwierdzić czyjąś aktualną sytuację zawodową?

andrzelika2620 napisał:
Witam,
mam pytanie odnośnie programu 500+. Ja aktualnie jestem na końcowym etapie ciąży (pierwsze dziecko) i przebywam na l4 z ZUS, pracodawca nie przedłużył mi umowy, więc po porodzie nie będę miała żadnych dochodów. Mój partner obecnie nie ma pracy ani nie jest zarejestrowany w Urzędzie pracy. Jak mam wykazać, że on nie ma dochodów skoro nie ma PIT z zeszłego roku?

Partner napisze oświadczenie pod odpowiedzialnością karną, że nie pracuje i nie jest zarejestrowany w PUP.
A u Pani po porodzie macierzyński po ustaniu zatrudnienia nie będzie przysługiwał? Ewentualnie świadczenie rodzicielskie.

Czy 500+ jest podzielne?
Mój syn 20.08 kończy 18 lat. Czy za miesiąc sierpień otrzymam na niego pełną kwotę 500 zł? Czy jest to podzielne? tzn. ok 16zł*20dni=320zł otrzymam? ..

Proszę o odpowiedź :)

Mój dochód na 500+ przekracza 7 zł, mam pytanie czy jest jakaś furtka żeby dostać świadczenie? Czy to prawda że można dostać mniejszą kwotę od 500 zł kiedy dochód przekracza tylko 7 zł ????

Teresa626 napisał:
Czy 500+ jest podzielne?
Mój syn 20.08 kończy 18 lat. Czy za miesiąc sierpień otrzymam na niego pełną kwotę 500 zł? Czy jest to podzielne? tzn. ok 16zł*20dni=320zł otrzymam? ..

Proszę o odpowiedź :)

Tak, jest podzielne. 322,58 dokładnie

Anaasza napisał:
Mój dochód na 500+ przekracza 7 zł, mam pytanie czy jest jakaś furtka żeby dostać świadczenie? Czy to prawda że można dostać mniejszą kwotę od 500 zł kiedy dochód przekracza tylko 7 zł ????

Nie ma furtki. Przekroczenie o 10 gr. czy 1000 zł., nie ma różnicy. Coś rządzący nie byli chętni wprowadzić złotówka za złotówkę.

przepraszam że tworzę specjalnie nowy wątek ale już sama nie wiem bo dostaję sprzeczne informacje-czy do dochodu liczonego przy jednym dziecku wliczają alimenty(z funduszu)?liczę na odpowiedź najlepiej samotnej mamy która ma alimenty z funduszu i dostaje 500+

Proszę o informacje dotyczącą następującej sprawy: jestem wdowcem z 2 dzieci, złożyłem wniosek o świadczenie na oboje, w 2014 r osiągnąłem dochody z umowy o pracę, które spełniały kryterium przyznania świadczenia na oboje dzieci. Od 01.2015 zacząłem działalność gospodarczą, którą zawiesiłem 31.03.2016 a całkowicie wyrejestrowałem 07.2016. Od 04.2016 do 06.2016 miałem umowę o pracę. Aktualnie jestem na bezrobociu bez prawa do zasiłku. Tak więc wszystkie moje dochody można traktować jako utracone. W urzędzie odmawiają przyznania świadczenia mimo takiej sytuacji i żądają zaświadczenia o dochodach z pracy z 2016r. i działalności gospodarczej z 2015r. W jakim celu skoro aktualnie nie posiadam dochodu z żadnej z tych form pracy???

Rodzina 500+ (Prosimy o radę, należy się na nasze dziecko, a nie dostajemy)..

Witam, wraz z żoną prosimy o radę dotyczącą rodzina 500+.
Byliśmy jakoś w kwietniu pierwszy raz złożyć wniosek w naszej gminie MOPS. Oczywiście kazali przynieść umowy o pracę, świadectwa pracy, wyciągi za 2014r z zarobków itp. Wszystko Panie nam zapisały i wszystko dostarczyliśmy.
Po czym Panie odrzuciły naszą prośbę o 500+, bez wypełniania wniosku itp. Po prostu powiedziały, że nie należy się proszę przyjść we wrześniu..
OK, poczekaliśmy do dziś. Dziś Panie były zdziwione kto nam kazał przyjść we wrześniu (te same Panie co w kwietniu). Oczywiście wytłumaczyłem co i jak było więc po namowach ta Pani ruszyła się i wydłubała nasze papiery z teczki (które były złożone w kwietniu), ponieważ stwierdziła, że nic nie kserowała, przyjmowała itp.
Oczywiście znów odmówiła złożenia wniosku, ponieważ na oko widzi, że się nie należy...

Temat nie jest taki prosty a dokładnie:

Ja z żoną jesteśmy ze sobą od 2015 roku,
żoną moją została w grudniu 2015 roku,
córka urodziła nam się w lutym 2016.

Ja pracuję praktycznie czas od lat na najniższą krajową.

Żona w czerwcu 2013 r wyjechała do Holandii a wróciła lipcu 2014.
Wtedy jeszcze nawet nie byliśmy ze sobą.

I jej zarobki w 2014 to około 15 tys.
Tylko, że potem nie pracowała, dopiero przed ślubem zaczęła pracę w firmie, a teraz pobiera "macierzyńskie".

Wtedy gdy była w Holandii nawet nie myślała o założeniu rodziny,
Oni biorą zarobki za 2 lata do tyłu gdy dziecka nie było, ślubu nie było itp..

Czy to jest zgodne z prawem ?
Jak się odwołać ?
Czy w ogóle da się to jakoś załatwić ?

A i dodam, że dziś Panie powiedziały iż możemy dopiero w 2017 roku we wrześniu przyjść i pomyślą co dalej.

Mamy wyciągi z US za 2015 rok i nie przekracza nam 800 zł, wyszło coś 640 na osobę.

Co robić ? Należy się ?

Z góry dzięki

Nie słuchajcie co Wam gadają tylko składajcie wniosek i czekajcie na decyzję. Później możecie się odwoływać. Urzędnik nie ma prawa odmówić Wam prawa do złożenia wniosku. Pamiętajcie, żeby we wniosku napisać wszystkie załączniki jakie dołączacie i na podstawie których będzie wyliczany dochód.

Renta po ojcu, rozliczenie a 500+

Witam, jestem tu nowa, wiec mam nadzieję, że jeszcze nie było tutaj takiego pytania, a jeżeli tak to z góry przepraszam.
Mam problem, ponieważ do składanego wniosku 500+ muszę dołączyć PIT-y moje oraz mojego narzeczonego z 2014, on jednak w 2014 roku nie pracował, jedynie miał dochody tylko z renty po ojcu, ale rozliczał się wspólnie z matką, był tam po prostu podpięty, co musimy w takiej sytuacji złożyć? Jak wygląda sprawa z tym PIT-em czy musi złożyć ten wspólny i w oświadczeniu wyjaśnić co z czego jest? Pozdrawiam.

Witam,mam problem, ponieważ do składanego wniosku 500+ muszę dołączyć PIT-y moje oraz mojego narzeczonego z 2014, on jednak w 2014 roku nie pracował, jedynie miał dochody tylko z renty po ojcu, ale rozliczał się wspólnie z matką, był tam po prostu podpięty, co musimy w takiej sytuacji złożyć? Jak wygląda sprawa z tym PIT-em czy musi złożyć ten wspólny i w oświadczeniu wyjaśnić co z czego jest? Pozdrawiam.

RE: Renta po ojcu, rozliczenie a 500+

miał skończone 18 lat i rozliczał się z matką? na pewno miał rozliczenie z ZUSu dotyczące tylko jego, matka ewentualnie korzystała z ulgi podatkowej i dlatego uważacie że rozliczali sie razem

Chcialam ponowic pytanie- ile czasu ma ROPS na wydanie decyzji?

W zeszylm roku dostalam pismo z Irlandii odrzucajace wniosek o rodzinne poniewaz ojciec dziecka nie placi alimentow,nie jest czlonkiem naszej rodziny w swietle prawa UE, ROPS nadal nie wydal decyzji tlumaczac sie natlokiem wnioskow.
Składajac wniosek w kwietniu o swiadczenia rodzinne nie przypuszczalam ze znowu historia sie powtorzy, skoro mieszkam sama z dzieckiem,ojciec nie ma praw rodzicielskich ,nie placi alimentow ---dlaczego znowu badana jest koordynacja???Na jakiej podstawie?
Za kazdym razem bede czekala ponad rok?

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót