Rodzina 500+ (Prosimy o radę, należy się na nasze dziecko, a nie dostajemy)..
Witam, wraz z żoną prosimy o radę dotyczącą rodzina 500+.
Byliśmy jakoś w kwietniu pierwszy raz złożyć wniosek w naszej gminie MOPS. Oczywiście kazali przynieść umowy o pracę, świadectwa pracy, wyciągi za 2014r z zarobków itp. Wszystko Panie nam zapisały i wszystko dostarczyliśmy.
Po czym Panie odrzuciły naszą prośbę o 500+, bez wypełniania wniosku itp. Po prostu powiedziały, że nie należy się proszę przyjść we wrześniu..
OK, poczekaliśmy do dziś. Dziś Panie były zdziwione kto nam kazał przyjść we wrześniu (te same Panie co w kwietniu). Oczywiście wytłumaczyłem co i jak było więc po namowach ta Pani ruszyła się i wydłubała nasze papiery z teczki (które były złożone w kwietniu), ponieważ stwierdziła, że nic nie kserowała, przyjmowała itp.
Oczywiście znów odmówiła złożenia wniosku, ponieważ na oko widzi, że się nie należy...
Temat nie jest taki prosty a dokładnie:
Ja z żoną jesteśmy ze sobą od 2015 roku,
żoną moją została w grudniu 2015 roku,
córka urodziła nam się w lutym 2016.
Ja pracuję praktycznie czas od lat na najniższą krajową.
Żona w czerwcu 2013 r wyjechała do Holandii a wróciła lipcu 2014.
Wtedy jeszcze nawet nie byliśmy ze sobą.
I jej zarobki w 2014 to około 15 tys.
Tylko, że potem nie pracowała, dopiero przed ślubem zaczęła pracę w firmie, a teraz pobiera "macierzyńskie".
Wtedy gdy była w Holandii nawet nie myślała o założeniu rodziny,
Oni biorą zarobki za 2 lata do tyłu gdy dziecka nie było, ślubu nie było itp..
Czy to jest zgodne z prawem ?
Jak się odwołać ?
Czy w ogóle da się to jakoś załatwić ?
A i dodam, że dziś Panie powiedziały iż możemy dopiero w 2017 roku we wrześniu przyjść i pomyślą co dalej.
Mamy wyciągi z US za 2015 rok i nie przekracza nam 800 zł, wyszło coś 640 na osobę.
Co robić ? Należy się ?
Z góry dzięki