Witam
Moja babcia również dostała to sławetne pisemko z nakazem zapłaty kwoty 1500zł za nie opłacanie abonamentu od 2005r
Szukając informacji na ten temat w internecie, natrafiłem na ten wątek, który sporo mi wyjaśnił, cieszę się, że jest takie forum
Przejdę do meritum sprawy, otóż czytając posty w tym temacie, dowiedziałem się, że osoby w wieku powyżej 60 lat są zwolnione z opłacania abonamentu, pozwolę sobie zacytować owy fragment z "informacji o abonamencie rtv" dostępnej na stronie KRRIT:
"osoby które ukończyły 60 lat oraz mają prawo
do emerytury, której wysokość nie
przekracza miesięcznie kwoty 50%
przeciętnego wynagrodzenia w gospodarce
narodowej w roku poprzedzającym,
ogłaszanego przez Prezesa GUS"
Moja babcia, w roku 2005 miała 65 lat, emerytura jaką pobierała, nie przekraczała 50% przeciętnego wynagrodzenia, i nawet po niewielkich podwyżkach emerytur do roku bieżącego, nie przekroczyła 50% przeciętnego wynagrodzenia.
Problem polega na tym, że babcia nie wiedziała o pewnym zobowiązaniu, mianowicie:
"Zgodnie z art. 4 ust. 4 ustawy o opłatach abonamentowych osoby korzystające ze zwolnień od opłat abonamentowych obowiązane są zgłosić
w placówce operatora publicznego zmiany stanu prawnego lub faktycznego, które mają wpływ na uzyskane zwolnienia, w terminie 14 dni od
dnia, w którym taka zmiana nastąpiła."
Przez nie wypełnienie oświadczenia w 2005r moja babcia ma teraz problem z nakazem zapłaty.
Wszystko przez niewiedzę mojej babci, nikt jej nie uświadomił, że po 60roku życia trzeba wypełnić takie oświadczenie, moja babcia była przekonana, że emeryci są zwolnieni i nic nie muszą wypełniać, nigdzie o tym nie informowano, ani w radiu, anie w telewizji, nie dziwię się, że człowiek w podeszłym wieku mógł nie wiedzieć takich rzeczy.
Proszę szanownych forumowiczów o pomoc, co mamy w tym przypadku zrobić, wydaje mi się, że sprawa jest do wyjaśnienia, aczkolwiek są to tylko moje przypuszczenia

Czy wystarczy wysłać pismo do KRRIT z wyjaśnieniem całej sytuacji?