abonament RTV

• Autor wątku Autor wątku reddsi
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
monalisa1 napisał:
odbiornik jest zarejestrowany na ciocię, która "na rękę" otrzymuje ok 1300 zł emerytury
Ciocia załatwia wszystkie formalności bo na nią zarejestrowany jest odbiornik.Wystarczy że pójdzie na pocztę z ostatnim odcinkiem renty(emerytury) i tam załatwi resztę formalności.
Bilal napisał:
I piszecie o zarejestrowanych odbiornikach RTV. A jaki to jest zarejestrowany, jak to zrobić?
Zarejestrować możesz na Poczcie lub przez internet https://rtv.poczta-polska.pl

Witam

Moja babcia również dostała to sławetne pisemko z nakazem zapłaty kwoty 1500zł za nie opłacanie abonamentu od 2005r :rolleyes:

Szukając informacji na ten temat w internecie, natrafiłem na ten wątek, który sporo mi wyjaśnił, cieszę się, że jest takie forum :)

Przejdę do meritum sprawy, otóż czytając posty w tym temacie, dowiedziałem się, że osoby w wieku powyżej 60 lat są zwolnione z opłacania abonamentu, pozwolę sobie zacytować owy fragment z "informacji o abonamencie rtv" dostępnej na stronie KRRIT:

"osoby które ukończyły 60 lat oraz mają prawo
do emerytury, której wysokość nie
przekracza miesięcznie kwoty 50%
przeciętnego wynagrodzenia w gospodarce
narodowej w roku poprzedzającym,
ogłaszanego przez Prezesa GUS"

Moja babcia, w roku 2005 miała 65 lat, emerytura jaką pobierała, nie przekraczała 50% przeciętnego wynagrodzenia, i nawet po niewielkich podwyżkach emerytur do roku bieżącego, nie przekroczyła 50% przeciętnego wynagrodzenia.

Problem polega na tym, że babcia nie wiedziała o pewnym zobowiązaniu, mianowicie:

"Zgodnie z art. 4 ust. 4 ustawy o opłatach abonamentowych osoby korzystające ze zwolnień od opłat abonamentowych obowiązane są zgłosić
w placówce operatora publicznego zmiany stanu prawnego lub faktycznego, które mają wpływ na uzyskane zwolnienia, w terminie 14 dni od
dnia, w którym taka zmiana nastąpiła."

Przez nie wypełnienie oświadczenia w 2005r moja babcia ma teraz problem z nakazem zapłaty.
Wszystko przez niewiedzę mojej babci, nikt jej nie uświadomił, że po 60roku życia trzeba wypełnić takie oświadczenie, moja babcia była przekonana, że emeryci są zwolnieni i nic nie muszą wypełniać, nigdzie o tym nie informowano, ani w radiu, anie w telewizji, nie dziwię się, że człowiek w podeszłym wieku mógł nie wiedzieć takich rzeczy.

Proszę szanownych forumowiczów o pomoc, co mamy w tym przypadku zrobić, wydaje mi się, że sprawa jest do wyjaśnienia, aczkolwiek są to tylko moje przypuszczenia :) Czy wystarczy wysłać pismo do KRRIT z wyjaśnieniem całej sytuacji?

Niech babcia jak najszybciej złoży oświadczenie na poczcie że jest zwolniona z opłaty abonamentowej.I tak jak pisałem wcześniej wysłać pismo do Bydgoszczy i do Warszawy.Opisz całą sytuację,może umorzą dług.
Pozdrawiam

Moja mama również miała zarejestrowany odbiornik i w 2007 roku poprostu przestała za niego płacić. Dostaliśmy wezwanie do zapłaty za okres 01/2007 do 11/2011. Kwestię ewentualnego umózenia mamy rozwiązaną ale powiedzcie mi proszę co z płaceniem od 12/2011 do chwili obecnej? No i jak jest teraz czy trzeba płacić czy nie? Bo słyszałem, że TVP zmieniła się na TVP SA czyli zgodnie z prawem (tylko tak słyszałem) jako spółka handlowa musi zawrzeć z abonentami nowe umowy czyli trzeba na nowo rejestrować odbiorniki. Jeżeli takiej umowy nie zawrze jako spółka handlowa to defakto nie ma prawa pobierać opłat za abonament RTV? Czy jest w tym choć nutka prawdy?

A gdzie można sprawdzić, czy mam zarejestrowany odiornik?
Moi rodzice są po rozwodzie, ponoć ojciec kiedyś rejestrował ale nie mieszka już z mamą. Czy sam fakt, że wezwanie dostała mama świadczy o tym, że na nią jest zarejestrowany? Czy może nie przesądza to jeszcze o niczym?

A jeśli jest na ojca, to czy mama musi się przejmować?

Z góry dziękuję za odpowiedzi ;)

Jeżeli list polecony przyszedł na mamę, to wniosek z tego jest taki, że odbiornik jest zarejestrowany na nią :)
Dziwna sprawa z tym ojcem, jak to możliwe, że on zarejestrował na mamę odbiornik :o Wg mnie, mama musiałaby osobiście to zrobić.

Mam pytanie. Jeżeli odbiornik który stoi u mnie w mieszkaniu kupił wujek z ameryki (mam na to fakturę z jego nazwiskiem) To muszę płacić abonament ? Przecież nie POSIADAM odbiornika na którym oglądam telewizję, a stoi on u mnie tylko dlatego, że wujek wyjechał i niema go gdzie trzymać.

Aleś sprytny! Dobrze, że np. handlarze narkotykami nie są tacy inteligentni, bo po złapaniu mówiliby, że narkotyki nie są ich, oni je tylko niosą i problem z głowy.
1. Posiadasz odbiornik, ponieważ masz go we władaniu - stoi w Twoim gospodarstwie domowym i go używasz.
2. Abonament płaci się nie za posiadanie odbiornika, lecz za jego używanie.

Ripper napisał:
Aleś sprytny! Dobrze, że np. handlarze narkotykami nie są tacy inteligentni, bo po złapaniu mówiliby, że narkotyki nie są ich, oni je tylko niosą i problem z głowy.
1. Posiadasz odbiornik, ponieważ masz go we władaniu - stoi w Twoim gospodarstwie domowym i go używasz.
2. Abonament płaci się nie za posiadanie odbiornika, lecz za jego używanie.

Raz, że lekko się zagalopowałeś z tym porównaniem, to jeszcze piszesz nie do końca prawdę. Abonament wprawdzie płaci się za używanie odbiornika, ale jednocześnie:

http://isap.sejm.gov.pl/Download?id=WDU20050850728&type=3 napisał:
Domniemywa się, że osoba, która posiada odbiornik radiofoniczny lub telewizyjny
w stanie umożliwiającym natychmiastowy odbiór programu, używa tego
odbiornika.

A więc płaci się także za jego posiadanie.

A co do posiadania odbiornika we władaniu - gdzie jest podstawa prawna do takiego rozumowania? Czy jeżeli mój brat zostawi w moim garażu samochód, to fakt że stoi u mnie implikuje, że go używam?

marcin20. napisał:
Raz, że lekko się zagalopowałeś z tym porównaniem, to jeszcze piszesz nie do końca prawdę.
Gdzie napisałem nieprawdę?
Cytowany przez Ciebie fragment ustawy dokładnie pokrywa się z tym co napisałem - domniemanie użytkowania.
Nie płaci się za posiadanie.

marcin20. napisał:
A co do posiadania odbiornika we władaniu - gdzie jest podstawa prawna do takiego rozumowania?
W Kodeksie Cywilnym - księga druga chyba.

marcin20. napisał:
Czy jeżeli mój brat zostawi w moim garażu samochód, to fakt że stoi u mnie implikuje, że go używam?
Nie.

Ale... posiadanie wg tego to używanie http://www.krrit.gov.pl/Data/Files/_public/Portals/0/abonament/abonamentrtv_inf_rozsz_102011.pdf

"Opłaty abonamentowe pobierane są za używanie odbiorników radiofonicznych
i telewizyjnych. Przyjęto domniemanie, że osoba, która posiada odbiornik radiofoniczny lub
telewizyjny w stanie umożliwiającym natychmiastowy odbiór programu, używa tego
odbiornika. Z obowiązku wnoszenia opłat za używanie odbiorników nie zwalnia opłacanie
rachunków za korzystanie z telewizji kablowej czy z satelitarnych platform cyfrowych."

Wątek ma już prawie rok, padło w nim wiele pomocnych informacji. Interesuje mnie czy przez ten czas są ludzie, którzy olali sprawę całkowicie i jakoś ktoś z nich wyegzekwował te zaległości?

Moja mama jest w tej samej sytuacji co wiele ludzi - zarejestrowała w swej uczciwości, a potem przestała płacić bo skoro płaci kablówce to czemu jeszcze ma płacić TVP(tak wiem, durne tłumaczenie). No i przyszło niedawno wezwanie za 5 lat bodaj 1500~zł z odsetkami i nakaz zapłaty w 7 dni.

I teraz się zastanawiamy czy bawić się w pisma, prośby o rozłożenie na raty czy umorzenie. Domniemam, ze napisanie "panie ja nie mam TV od 5 lat to przestałam płacić" raczej nie przejdzie? Czy może po prostu olać tą cała sprawę, ale z drugiej strony trafiam na takie artykuły z ostatniego czasu:

Nie płacisz abonamentu rtv? Zapuka komornik ze skarbówki (SKOMENTUJ) - Gazetawroclawska.pl

(wybaczcie wklejanie faktu, no ale i u nich czasem ziarno prawdy się gdzieś tam pod stertą śmieci znajdzie czasem)
Zabierają emerytury za abonament. Opłata abonamentowa. Zaległy abonament. Kto musi płacić abonament. - Fakt.pl

No więc jak to jest? Urząd się dorwie do mamy i ściągną jej z wypłaty czy coś? Czy może to taki straszak, Ci co zapłacą to zapłacą, a resztę zignorują bo i tak nie mają jak egzekwować?

I jak to jest z tym wyrejestrowaniem odbiornika gdy są zaległości tego typu? Czy w tej sytuacji możemy po prostu odbiornik wyrejestrować, żeby to chociaż już nie rosło?

Odbiornik, jeżeli nie zamierzacie go używać, można wyrejestrować.
Należności należy uregulować. Skoro dostaliście wezwanie, to na pewno są tam jakieś dane do kontaktu - trzeba np. zadzwonić i zapytać się, jak z rozłożeniem należności na raty.

Proszę o informację jak sprawdzić czy na daną osobę zarejestrowany 20 lat temu telewizor został wyrejestrowany .
Osoba ta była wtedy mężatką od 2000 roku już nie jest i wyprowadziła się do rodziców i tam jest do dziś zameldowana , nie może znaleźć nigdzie książeczki RTV jednak jest przekonana że wyrejestrowała Telewizor - prosze o informacje czy jeśli nie to na podstawie jakich danych poczta polska może znaleźć tą osobę

ostatnio spieszyłam się i zapomniałam, że paczka nie dla mnie była wyjątkowo nie do kuriera, a od poczty polskiej. i teraz nie pamiętam, czy nie miałam za szeroko uchylonych drzwi i czy nie widział telewizora pracownik poczty... stał na klatce, ale musiałam się cofnąć po więcej pieniędzy niż miałam w ręku. teraz się stresuję, bo dopiero przypomniałam sobie, że przecież kontrolują! ale w sumie nikt mi się nie legitymował, że kontroluje itd... mieszkanie pod własnością jest ok.1,5 roku.
czy jest pewne, że teraz dostanę karę??? telewizor w zasadzie nawet nie ma anteny... czy zawiadomienie o karze przychodzi pocztą i czy ewentualnie da się go uniknąć? pośpiech potrafi wyrządzić niemało szkody ;/

nie jestem sumieniem właściciela - tylko tam pomieszkuję czasowo. a tv nie oglądam wcale, jak i pozostali - stąd niewykorzystywany telewizor, o którym zapomniałam do tego momentu, no może jak przypadnie sprzątanie.

Mam odbiornik i odbieram telewizję przez dekoder telewizji cyfrowej znanej marki. Poprosiłem, o wycięcie z mojego abonamentu wszystkich kanałów polskiej telewizji publicznej, mam tylko kanały za które płacę abonament do operatora. Także, CZY i DLACZEGO mam płacić abonament KRRiT? Przecież w ogóle nie korzystam (i nie zamierzam) z ich 'oferty'. Nie mam też fizycznej możliwości (np. podłączenie anteny zbiorczej) do odbioru tych programów.

Ostatnia edycja:
Także, CZY i DLACZEGO mam płacić abonament KRRiT? Przecież w ogóle nie korzystam (i nie zamierzam) z ich 'oferty'.
Ponieważ:

Przyjęto domniemanie, że osoba, która posiada odbiornik radiofoniczny lub
telewizyjny w stanie umożliwiającym natychmiastowy odbiór programu, używa tego
odbiornika
.

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót