Witam, wyrejestrowałem odbiorniki pod koniec 2004 roku, dopiero 2 m-ce temu dostałem pierwsze pismo -upomnienie ok 1600zł od 2007 do teraz. Moja odpowiedz była, że wyrejestrowałem w 12/2004. W następnym liście Poczta pisze, że wysyłali upomnienia i jak mam dowód na wyrejestrowanie to niech wyślę. Ja im, że po 8 latach to nie mam książeczki. Dostałem obszerną odpowiedź, zacytuję fragmenty"Poczta Polska nie posiada potwierdzenia wyrejestrowania...Pan nie przedstawił skutecznego dowodu Art 6 KC mówi iż ciężar udowodnienia...w związku z powyższym pozostaje do uregulowania 1188,30+ods", dalej "Zgodnie z rozporządzeniem Min TRansportu z dnia 25 września 2007 (DZ.U.07.187.1342)Poczta nadała z urzędu posiadaczom imiennych książeczek indywidualne numery identyfikacyjne oraz przesłała do wszystkich zarejestrowanych abonentów zawiadomienia o nadaniu indywidualnego numeru identyfikacyjnego, które stanowią dowód zarejestrowania odbiorników rtv i zastępują...takie zawiadomienie również zostało do Pana wysłane dnia ...2008r"
Oczywiście nic nie dostałem
W rozporządzeniu powyżej jest:
"§ 3. Dowodem zarejestrowania odbiorników, z zastrzeżeniem § 5, jest:
1) wniosek o rejestrację odbiorników radiofonicznych lub telewizyjnych, o którym mowa w § 2 ust. 2, lub
2) zawiadomienie o nadaniu indywidualnego numeru identyfikacyjnego użytkownikowi odbiorników radiofonicznych lub telewizyjnych, o którym mowa
w § 2 ust. 4.
§ 5. 1. Dotychczasowe dowody zarejestrowania odbiorników w formie imiennej książeczki opłaty abonamentowej za używanie odbiorników stanowią dowód zarejestrowania odbiorników nie dłużej niż przez
okres dwunastu miesięcy od dnia wejścia w życie rozporządzenia.
2. Operator publiczny w terminie dwunastu miesięcy od dnia wejścia w życie rozporządzenia z urzędu nadaje posiadaczom imiennych ksiàąeczek, o których
mowa w ust. 1, indywidualny numer identyfikacyjny.
O nadaniu numeru operator publiczny powiadamia użytkownika, przesyłając zawiadomienie określone w załączniku nr 2 do rozporządzenia."
Jeżeli Poczta wysłała to listem zwykłym (zakładając, że wysłała), bo ja żadnego poleconego do 09/2012 nie otrzymałem to jest podstawa do nieskutecznej rejestracji odbiornika, a tym samym braku zaległości. Poczta również nie ma potwierdzenia skutecznego dostarczenia powiadomienia. Nie jestem prawnikiem, ale urzędy wysyłają korespondencję poleconym, a najczęściej jest również "zwrotka"
pozdrawiam bikary