Allegro- zgubiony list zwykły

• Autor wątku Autor wątku vjarek
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Powinni to zamieszczać drobnym druczkiem na stronie Poczty Polskiej:

- list ekonomiczny (oferta wyłącznie dla nienormalnych) :D

biqer napisał:
Powinni to zamieszczać drobnym druczkiem na stronie Poczty Polskiej:

- list ekonomiczny (oferta wyłącznie dla nienormalnych) :D

Ale są aukcje że tylko listy ekonomiczne i priorytetowe są dostępne, wiec sprzedający powinien sobie oznaczyć jako aukcje dla nienormalnych, szkoda że dopiero po fakcie mnie uświadomił jaki naprawdę jestem.

loco1 napisał:
biqer, vjarek, czy Wy nadal tego nie rozumiecie:

Pozdr.

Czego się czepiasz wiadomo ze chodzi o przesyłki nierejestrowane, jak piszę list ekonomiczny czy list priorytetowy to wiadomo że chodzi o przesyłkę nierejestrowaną, jeżeli chodzi chodziło by o list ekonomiczny czy priorytetowy rejestrowany, napisał bym list ekonomiczny polecony albo list priorytetowy polecony, bo tak tez definiuje to poczta. Ale widać niektórym trzeba tłumaczyć.

jak piszę list ekonomiczny czy list priorytetowy to wiadomo że chodzi o przesyłkę nierejestrowaną,
Trudno wyczuć, co dla Ciebie jest oczywiste. Szcególnie, czytając wypowiedzi w tym wątku.
Pozdr.

loco1 napisał:
Trudno wyczuć, co dla Ciebie jest oczywiste. Szcególnie, czytając wypowiedzi w tym wątku.
Pozdr.

Tutaj nie musisz niczego wyczuwać wystarczy że się nauczyć czytać ze zrozumieniem i to wystarczy na początek.

Czytać ze zrozumienien Twoich postów się nie da, tyle w nich sprzeczności. Chyba, że prosisz o zrozumienie dla siebie?
BTW - sam chyba napisałeś, że kupiłeś na aukcji dla nienormalnych. ;)
Problem wyjaśniony, dalsza dyskusja nie ma sensu.
Pozdr.

Panowie nie kłoćcie się ;) nie bądźmy drobiazgowi, jakby się ten list nie nazywał to i tak wszyscy wiemy o co chodzi i jakie komplikacje uzywanie takich przesyłek może powodować. Zamiast kłocić lepiej skupić się na merytorycznej treści tych przygód na allegro i wyciągnąć wnioski z błędów innych. Pozdrawiam

loco1 napisał:
Czytać ze zrozumienien Twoich postów się nie da, tyle w nich sprzeczności. Chyba, że prosisz o zrozumienie dla siebie?
BTW - sam chyba napisałeś, że kupiłeś na aukcji dla nienormalnych. ;)
Problem wyjaśniony, dalsza dyskusja nie ma sensu.
Pozdr.

Widocznie są to posty zbyt ambitne dla Ciebie skoro ich nie rozumiesz. Nawet nie potrafisz zauważyć różnicy miedzy "listem ekonomicznym" a "listem ekonomicznym poleconym ". Na takim poziome to rzeczywiście dyskusja nie ma sensu.

Ostatnia edycja:
Nawet nie potrafisz zauważyć różnicy miedzy "listem ekonomicznym" a "listem ekonomicznym priorytetowym". Na takim poziome to rzeczywiście dyskusja nie ma sensu.
ROTFL
"listem ekonomicznym priorytetowym"

A ja chcę tylko się wtrącić, czy Pan cedwah jest ekspertem z uwagi na ilość postów czy z uwagi na wtyki w zarządzie forum.

Zawsze i wszędzie to SPRZEDAWCA ponosi odpowiedzialność za towar do momentu jego dostarczenia do rąk kupującego. Nawet jeśli kupujący wybiera list zwykły to ryzyko jego zagubienia ponosi sprzedawca. To w interesie sprzedawcy jest zapewnienie dostarczenia przedmiotu a oferowanie wysyłki listem zwykłym to próba konkurencji z innymi sprzedawcami, którzy nie chcą ponosić ryzyka niedostarczenia przesyłki.

Witam!

Proszę Was o pomoc,
2 tygodnie temu wysłałam sukienkę, którą sprzedałam przez allegro listem priorytetowym, sukienka ponoć do dzisiaj nie doszła, nie mam żadnego dokumentu potwierdzającego, nie wiem też czy kobieta, która kupiła sukienkę, nie oszukuje mnie, ponieważ wie że nie posiadam takiego dokumentu. Sukienka kosztowała ponad 100 zł. Dzwoniłam na pocztę i oni nic nie mogą zrobić. Sukienkę na pewno wysłałam, kobieta się burzy że jej nie dostała. Dziwi mnie że mogła zginąć taka duża koperta z sukienką na poczcie. Po drugie jeśli sukienka nie doszłaby do niej, to prawdopodobnie odesłaliby ją do mnie, ponieważ z drugiej strony były moje dane. Co mam teraz zrobić? Nie mogę zwrócić jej pieniędzy, bo wtedy będzie wyglądać to tak jakbym jej tej sukienki nie wysłała. Nie mogę też nic z tym nie zrobić, bo jeśli faktycznie kobieta nie dostała tej sukienki, to może pomyśleć, że faktycznie nie wysłałam sukienki. Jak wyśle jej pieniądze to nie dość, że nie będę miała sukienki to jeszcze nie będę miała pieniędzy a jak nie wyśle to kobieta będzie w takiej samej sytuacji. Powiedźcie mi, co powinnam zrobić zgodnie z prawem. Pozdrawiam. A jeśli chodzi o przesyłkę to pisałam do babki 3 maile jaką chce przesyłkę i nie odpisała mi, napisała mi tylko, że zależy jej żeby przesyłka przyszła szybko.

Witam, jestem sprzedającym na allegro. Jako że rozpoczynałem działalność na allegro w aukcjach dałem możliwości wysyłki kilkoma formami (list zwykły, polecony, paczka). Wysłałem ponad 130 listów. Ok 10 osób twierdzi że nie dostało przesyłki wysłanej listem zwykłym. Dodatkowo na stronie "o mnie" oraz w opisie aukcji jest wyraźne zaznaczenie że wysyłka listem zwykłym na odpowiedzialność kupującego. Posiadam zdjęcia wszystkich wysyłek (kopert) na większości są naklejone znaczki (jak mi brakowało znaczków to naklejałem tuż przed wysłaniem na poczcie) na wszystkich wypisane adresy nadawcy i odbiorcy. Mam też potwierdzenia nadania listów poleconych wysyłanych tego samego dnia co listy zwykłe. Czyli mam dowód że towar został spakowany i że byłem na poczcie tego dnia.
Co mam zrobić w przypadku gdy kupujący żąda zwrotu poniesionych kosztów. Czy jest na to jakiś przepis prawa na który mogę się powołać.
Czy jak się zdecyduję zwrócić kupującemu koszty przedmiotu to czy muszę mu zwrócić koszty wysyłki (które stanowią ok 30-50% wartości).
Od pewnego momentu kupujący dostaje 2 maile (jednego od allegro (automat po zakupieniu przedmiotu) drugiego bezpośrednio ode mnie, z sugestią zmiany formy wysyłki z listu ekonomicznego na polecony. Czy jeżeli podtrzymuje swoją decyzję (lub nie odpowiada na maile ( wyznaczyłem termin odpowiedzi na 24 h, po tym czasie wysyłam przedmiot)) ma prawo żądać ode mnie rekompensaty.
Z góry dziękuję za pomoc.

Za towar sprzedany do momentu jego dostarczenia odpowiada sprzedawca. Jeśli godzi się na wysyłkę listem zwykłym ponosi pełną odpowiedzialność za jej zagubienie, nie dajcie się Państwo nabijać w butelkę nieuczciwym sprzedawcom. Zapisy w aukcji czy na stronie o mnie, że za przesyłkę zwykłą odpowiada klient to zapisy martwe bez skutków prawnych. To sprzedawca musi udowodnić dostarczenie przedmiotu.

Odgrzewam bo nóż się w kieszeni otwiera jak czytam co niektóre wpisy. Wprowadzacie ludzi w błąd. Jak można promować sprzedawczyków zarabiających na przesyłkach?

Zacytuję

jorgus402 napisał:
Witam czytam i nie rozumiem moze przedstawie jak to wygląda w moim przypadku sprzedałem na allegro jako firma przedmiot na małą kwote 6 zł + 6zł koszt wysyłki listem ekonomicznym w opisoe aukcji napisałem ze list ekonomiczny wysyłam na odpowiedzialnosc kupujące, dodam ze był tez wybór przesyłki poleconej priorytetowej niestety kupujący wybrał list ekonomiczny i przesyłka zagineła kupujący okazał sie niby prawnik i straszy mnie sądem jak nie dosle mu przesyłki lub zada zwrotu gotówki.Dodam ze sprawe chce załozyc w miejscowosci gdzie mieszka oddalonej o kilkaset kilometrów od mojej miejscowosci i straszy ze poniose koszty typu dojazd itp. niechodzi mi juz o te 12 zł ale dlaczego mam popuscic komus kto popełnia błedy i wybiera tanią przesyłke moj honor jest wazniejszy niz te 12 zł które jak mu teraz wpłace to bedzie rownoznaczne ze nie wysłałem tej przesyłk. Zdrugiej strony chciałbym wiedziec czy mam szanse na wygranie sprawy i odzyskanie poniesionych ewentualnych kosztów?

lukaszhuras napisał:
Niech zakłada sprawę.Będzie to trwało latami.Sam wybrał taką przesyłkę.Masz oczywiście maila od niego że wybiera ten sposób dostawy?Sprawa i tak zostanie umorzona.Masz nauczkę na przyszłość.Ale z drugiej strony dobrze że nie odpuszczasz takiemu.Przesyłki raczej bardzo rzadko giną.

Niech zakłada sprawę? Popuszczać? Już sam fakt że sprzedawca ustalił koszt listu zwykłego na 6zł to przestępstwo. Sprzedawca nie może kosztów przesyłki zawyżać nawet o koszt papieru do pakowania. Sprzedawca MA OBOWIĄZEK POTWIERDZIĆ NADANIE PRZESYŁKI. To nie kupujący ma obowiązek udowodnienia że przesyłki nie dostał, żeby jej mógł nie dostać musi być wpierw wysłana.

Podstawę prawną posiadam, muszę przeszukać email, rozmawiałem o tym z Rzecznikiem Praw Konsumenta kiedy Cyfra wysyłała listami zwykłymi aneksy. Podwyżki nie płaciłem i sprawę wygrałem gdyż Cyfra+ nie udowodniła iż nadała aneks. Wiem więc co mówię i będę tego bronić.

drzemik napisał:
Patrząc na to w drugą stronę: kupujący nie może udowodnić, że nie dostał takiej nierejestrowanej przesyłki.

To działa w obie strony.
Dlatego też, dla celów dowodowych, należy unikać przesyłek nierejestrowanych.
Ag_Maz napisał:
Rolą sprzedawcy nie jest informowanie wszystkich o skutkach "prawnych" takiego zakupu.

Jak już wspominałem, to nie kupujący musi udowodnić że nie jest wielbłądem.
Rolą sprzedawcy jest znać swoje obowiązki. Klient płaci za towar to musi otrzymać albo towar albo zwrot.

Często też kupuję przedmioty i wybieram list zwykły a potem stwierdzam, że towar nie dotarł nawet jeśli dojdzie. I nie istotne czy to bank, firma handlowa czy sprzedawczyk. Trzeba ludzi uczyć świadomości a jedyne co ich uczy to koszta własnych błędów i pazerstwa.

Ktoś już tutaj wspominał o rosnącym procederze i to fakt, bardzo bardzo wielu sprzedawców ustawia list zwykły jako przesyłka bezpłatna ze względu na oznaczenie aukcji "Przesyłka Gratis" i lepszym trafficiem w wynikach wyszukiwania. Sprzedając w miesiącu kilka tysięcy baterii można na niewysyłaniu zarobić kilka średnich krajowych.

Ostatnia edycja:
Moja sytuacja dotyczyła Aneksu do Umowy, więc dokumentu który aby miał moc prawną musi być dostarczony. To samo jest jednak z towarem - aby świadczenie (umowa sprzedaży) było spełnione (obowiązek sprzedawcy) towar musi być doręczony.

Zacytuję wypowiedzi Prezesa Federacji Konsumentów, walka była z Cyfrą więc nie byle kim.

Federacja Konsumentów oddz.xxxx, stwierdza iż zwykły list nie jest przesyłką potwierdzoną, ponieważ nie posiada potwierdzenia odbioru. Listem potwierdzonym przy odbiorze od listonosza jest list polecony. Przesyłka dostarczona przez kuriera jest zawsze potwierdzona przy odbiorze. W związku z powyższym nie istnieje możliwość udowodnienia nadania przesyłki listowej zwykłej.

Federacja Konsumentów oddz.xxxx inrofumje, że tą kwestię reguluje art. 384 i następne kodeksu cywilnego. Według tych przepisów zmiany warunków umowy muszą być konsumentowi doręczone, a ciężar dowodu (art. 6 kc) spoczywa na przedsiębiorcy. A więc to w jego interesie jest nadanie takich zmian listem poleconym.

Ciężar dowodu w przypadku sprzedaży spoczywa na sprzedawcy i to on musi udowodnić że towar posiadał i wysłał.

Powrót