Aplikacja adwokacka

• Autor wątku Autor wątku Bartata
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Myślę, że to raczej kwestia do dogadania z patronem niż z ORĄ. Jeżeli są wykonywane obowiązkowe zajęcia w ORZE (obecność na zajęciach, egzaminy itp.) to fakt nie wykonywania zajęć u patrona nie będzie miał raczej żadnego znaczenia. O ile patron się na to zgodzi i wypisze Pani zaświadczenie o zaliczeniu roku.
Aczkolwiek nie daję gwarancji, że tak jest w każdej radzie, u nas (ORA Katowice) nikt nie kontroluje zakresu obowiązków i czynności wykonywanych przez patrona - byleby był i wypisał zaświadczenie.

Czy ktoś wie jak w praktyce wygląda kwestia pozostawania w stosunku zatrudniania podczas odbywania aplikacji ? Czy Rada wyraża zgodę na pracę w każdym miejscu ( np jakieś firmy, spółki ) czy są jakieś problemy ?

Witam, mam pytanie odnośnie wyboru patrona. Będę odbywał aplikację w Olsztynie, znalazłem patrona, u którego aktualnie też pracuję. Słyszałem, że jest problem z przydzieleniem patrona z wyboru, nawet w wypadku podpisania promesy... Czy ktoś ma doświadczenie związane z tym tematem?

Jestem zdeterminowany, żeby podjąć pracę w tej kancelarii podczas aplikacji, a nie chciałbym żeby spowodowało to konieczność wyboru aplikacji radcowskiej... Bardzo proszę o podpowiedź :)

Moze ktos ma jakies doswiadczenie, wiadomości w takiej sprawie:
czy lepiej szukać patronatu w większej kancelarii, bedacej spolka kilku adwokatow czy lepiej u indywidualnego adwokata prowadzacego samodzielna praktyke?
Jakies plusy i minusy?

Pytanie skierowane głównie do aplikantów przy ORA Warszawa. Jakie są możliwości uzyskania zgody dziekana na prowadzenie działalności gospodarczej innej niż prawnicza podczas trwania aplikacji? Czy uzyskane zgody to tylko formalność czy też odwrotnie - trzeba mocno motywować wniosek i liczyć się z brakiem zgody?

Prowadzę działalność nie związaną z prawem - sprzedaż akcesoriów elektronicznych przez internet. Prowadzę ją w formie jednoosobowej działalności gospodarczej i zatrudniam jednego pracownika. Nie mogę zatem zawiesić działalności bez rozwiązania umowy z nim. Czy znacie kogoś kto np. nie dostał zgody ze względu na rodzaj prowadzonej działalności? Chodzi o ORA w Warszawie i to na przestrzeni ostatniego roku bo z tego co udało mi się wyczytać to sytuacja ulega w tym temacie zmianom.

Drugie pytanie: czy ktoś z Was będąc na aplikacji był jednocześnie wspólnikiem spółki jawnej prowadzącej działalność nie związaną z prawem i czy jest to w ogóle dopuszczalne?

Mam do was takie pytanie: czy ktoś z was otrzymał zaproszenie na rozmowę z dziekanem Ora przed wpisem na listę aplikantów? Ktoś z was może już jest po takiej rozmowie? Czego się spodziwać?
Będę wdzięczna za odp.
Pozdrawiam:)

PaulaMo napisał:
Mam do was takie pytanie: czy ktoś z was otrzymał zaproszenie na rozmowę z dziekanem Ora przed wpisem na listę aplikantów? Ktoś z was może już jest po takiej rozmowie? Czego się spodziwać?
Będę wdzięczna za odp.
Pozdrawiam:)

Jesteś zatrudniony w oparciu o umowę o pracę?

Legalny Brunet napisał:
Jesteś zatrudniony w oparciu o umowę o pracę?

Tak jestem zatrudniona na umowę o pracę. W Ora Katowice trzeba było złożyć oświadczenie wraz z resztą dokumentów o wpis na listę aplikantów, czy sie pracuje, gdzie itp. Napisałam takie oświadczenie. Zdaje sobie sprawę, ze od rozpoczęcia aplikacji, jesli chce pracować to na stanowisku aplikanta adw. I tak bedzie. Dogadałem się z pracodawcą, (adwokat) ze z końcem roku zmienimy umowę tak żeby od 1 stycznia miec umowę o prace jako aplikant adwokacki lub z końcem grudnia zakończymy dotychczasową umowę za porozumieniem stron i podpiszemy nową na stanowisku aplikanta adwokackiego. Pracodawca to mój przyszły patron.

Czy należy zgłaszać fakt iż nie jest się zatrudnionym u patrona ? chodzi mi o Kraków

PaulaMo napisał:
Tak jestem zatrudniona na umowę o pracę. W Ora Katowice trzeba było złożyć oświadczenie wraz z resztą dokumentów o wpis na listę aplikantów, czy sie pracuje, gdzie itp. Napisałam takie oświadczenie. Zdaje sobie sprawę, ze od rozpoczęcia aplikacji, jesli chce pracować to na stanowisku aplikanta adw. I tak bedzie. Dogadałem się z pracodawcą, (adwokat) ze z końcem roku zmienimy umowę tak żeby od 1 stycznia miec umowę o prace jako aplikant adwokacki lub z końcem grudnia zakończymy dotychczasową umowę za porozumieniem stron i podpiszemy nową na stanowisku aplikanta adwokackiego. Pracodawca to mój przyszły patron.

Jak przebiegała rozmowa ? O co pytali i jak poszło ? :)

Ktoś wie kiedy w tym roku będzie ślubowanie i kiedy rozpoczną się zajęcia ?

Mam pytanie do osób z Opola. Jaką opinię macie o aplikacji w tamtejszej ORA? Czy robią dużo problemów jak jest się już zatrudnionym na umowę o pracę i jaki jest schemat praktyk na pierwszym roku aplikacji?
Dziękuję za odpowiedz

Witajcie, pozwalam sobie zadać pytanie na Waszym wątku z uwagi na Wasze praktyczne doświadczenie. Czy w Waszej ocenie lum może wynika to Waszych obserwacji realnym jest pogodzenie zajęć i praktyk na pierwszym roku, mając malutkie dziecko? W zasadzie termin porodu to początek roku. Zastanawiam się czy jest sens zdawać na aplikację w tym roku.

Zajęcia w mniejszych izbach są raz w tygodniu od 15 do 20, w Warszawie jest dużo gorzej, a praktyki to kwestia dogadania, odbywają się raczej raz, dwa razy w tygodniu, więc nie ma problemu by to pogodzić, no chyba że jesteś w izbie warszawskiej, tam zajęcia jakoś rozbijają na kilka dni.

Witam

Niestety wczoraj minął termin do składania wniosku w ORA o wpis na listę aplikantów adwokackich myślicie, że uda mi się jeszcze coś wskórać aby przywrócili mi termin czy ktoś spotkał się z was z podobna sytuacją lub coś słyszał o takiej?

patrykprawo napisał:
Witam

Niestety wczoraj minął termin do składania wniosku w ORA o wpis na listę aplikantów adwokackich myślicie, że uda mi się jeszcze coś wskórać aby przywrócili mi termin czy ktoś spotkał się z was z podobna sytuacją lub coś słyszał o takiej?

Skąd taka informacja, że minął termin? Która ORA? Wczoraj dzwoniłem do ORA Warszawa i otrzymałem informację, iż "wszyscy już składają wnioski", "nie ma wyznaczonego terminu ale należy się pospieszyć" i jak najbardziej można składać wnioski w najbliższych dniach oby szybko.

Witam, mam pytanie czy wykłady przygotowujące do praktyk w sądach i prokuraturze w ORA w Krakowie są rzeczywiście obowiązkowe? Wyjazdy dodatkowo dwa razy w tygodniu do Krakowa na 1,5 godziny w sytuacji kiedy nie mieszka się w Krakowie i pracuje w innym mieście znacznie utrudnia życie przez ten okres.

Może ktoś z Was wie czy na aplikacji adwokackiej mogę pracować w ministerstwie jako referent prawny?

Powrót