M
Merfinek
Użytkownik
- Odpowiedzi
- 357
Macie już wyznaczone terminy ślubowania ?
Na kiedy zostały wyznaczone , będą pod koniec grudnia ?
Podążaj za instrukcjami wyświetlonymi na poniższym wideo, aby zainstalować aplikację internetową na Twoim urządzeniu.
Uwaga: Ta opcja może nie być dostępna w niektórych przeglądarkach internetowych.
Merfinek napisał:Macie już wyznaczone terminy ślubowania ?
ogi89 napisał:Mam pytanie odnośnie obecnej sytuacji na rynku prawniczym odnośnie aplikacji adwokackiej - dwa lata temu złożyłem z wynikiem pozytywnym egz wstępny na apl adwokacką, ale wziąłem urlop dziekański (przez te dwa lata "siedziałem" w branży prawniczej - praktyki, staże w działach prawnych, chwilę w kancelarii, ponad rok jako asystent sędziego). W styczniu mogę podjąć jeszcze aplikację.
Dwa lata temu w mniejszych ośrodkach, ale także w większych - np. Kraków - z tego co się orientowałem, ciężko było ogarnąć pracę w kancelarii za wynagrodzenie (pomijając fakt, czy istnieje praca bez wynagrodzenia). Ba, częściej spotykałem się z tym, że albo staż z UP, albo praktyki darmowe z szansą w przyszłości. Tyle, że wówczas nie miałem praktycznie doświadczenia, świeżo po studiach. Obecnie nadal nie mam doświadczenia stricte w kancelarii, stąd moje wątpliwości. Czy obecni aplikanci, a także Ci rozpoczynający w styczniu mogą się wypowiedzieć jakie są ich doświadczenia w poszukiwaniu kancelarii, patrona i ewentualnych wynagrodzeń (także bez większego doświadczenia w pracy w kancelarii)?
julka901 napisał:Czy płaciliście swoim patronom za możliwość odbywania u nich aplikacji? Pytanie całkowicie poważne, chcę się dowiedzieć, czy to normalne i niepotrzebnie się bulwersuję
To jakas patologia.A co ten patron oferuje w zamian za zaplate? Czy to w ogole jest ktos znany?I ile chce?julka901 napisał:Czy płaciliście swoim patronom za możliwość odbywania u nich aplikacji? Pytanie całkowicie poważne, chcę się dowiedzieć, czy to normalne i niepotrzebnie się bulwersuję
KrokPoKroku napisał:Pamiętaj, że formalnie patronem może być adwokat z trzyletnim doświadczeniem zawodowym ale w większości izb zgodzą się również na to, żeby patronem został adwokat np z 2-letnim doświadczeniem. Ewentualnie, możesz złożyć wniosek o wyznaczenie patrona z urzędu.
A nie powinieneś uzupełnić go zgodnie z prawdą?yelou120 napisał:Musze wypełnić dziennik praktyk w kancelarii adwokackiej może ktos ma skany dziennika praktyk