Aplikacja adwokacka

• Autor wątku Autor wątku Bartata
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
praktyki trwają 6 m-cy
od stycznia do czerwca
nie wiem z jaką częstotliwością, ale najprawdopodobnie 2-3 razy w tygodniu
pozdrawiam

otrzymałam dziś uchwałę o wpisie na listę aplikantów z lubelskiej ORA

czy ktoś z ORA w Gdańsku otrzymał uchwałę?

Chciałabym się dowiedzieć jak jest z szukaniem pracy i patronatem w Lublinie?czy kancelarie potzrebują aplikantów? ktoś z forum jest zorientowany? a może ktoś wie jakie wynagrodzenie proponuje lubelska palestra za pracę na aplikacji?

Jest uchwała - ORA Warszawa :) Ślubowanie 10 stycznia 2012r.

Ewe14 napisał:
Chciałabym się dowiedzieć jak jest z szukaniem pracy i patronatem w Lublinie?czy kancelarie potzrebują aplikantów? ktoś z forum jest zorientowany? a może ktoś wie jakie wynagrodzenie proponuje lubelska palestra za pracę na aplikacji?

Jak dla mnie jest mocno średnio z patronami i kiepsko z możliwością zatrudnienia. Nieliczni, którzy wyrażają chęć zostania patronem już na dzień dobry zaznaczają "bez wynagrodzenia". Co do pracy, jak już ktoś szuka aplikanta to raczej II i III rok, bo I rok jest mało przydatny, przez pierwsze pół roku nawet do sądu nie można takiego wysłać, a do tego jeszcze nic nie umie. No ale szukam dalej, chociaż nie robię sobie nadziei...

barteksquall napisał:
Jak dla mnie jest mocno średnio z patronami i kiepsko z możliwością zatrudnienia. Nieliczni, którzy wyrażają chęć zostania patronem już na dzień dobry zaznaczają "bez wynagrodzenia". Co do pracy, jak już ktoś szuka aplikanta to raczej II i III rok, bo I rok jest mało przydatny, przez pierwsze pół roku nawet do sądu nie można takiego wysłać, a do tego jeszcze nic nie umie. No ale szukam dalej, chociaż nie robię sobie nadziei...

Dzięki za odp. niestety potwierdziłeś moje przypuszczenia.Życzę w takim razie powodzenia i sama nie tracę nadziei.

Witam,
poszukuję aplikantów adwokackich 2012, którzy mieszkają w Radomiu, bądź okolicach a na aplikację wybrali się do Warszawy, w celu wspólnych dojazdów na szkolenia. Proszę o kontakt na m_kwiatkowska21@o2.pl
Pozdrawiam wszystkich aplikantów.

Witam wszystkich!
W nadchodzącym roku będę zdawał na aplikację adwokacką. Chciałbym dowiedzieć się, czy macie może jakieś metody nauki lub sposób na przyswojenie sobie takiej ilości materiału?
Pozdrawiam

Clode napisał:
Witam wszystkich!
W nadchodzącym roku będę zdawał na aplikację adwokacką. Chciałbym dowiedzieć się, czy macie może jakieś metody nauki lub sposób na przyswojenie sobie takiej ilości materiału?
Pozdrawiam

Ja miałem taką taktykę. Najpierw przeczytanie wszystkich ustaw, drugie czytanie kodeksów, a na koniec (1 miesiąc) testy, testy i jeszcze raz testy. Polecam ArsLege i pravnik.pl. Egzamin zdany z niemałym zapasem.

Powodzenia

ja robiłam to samo. Raz przeczytałam ustawy a potem robiłam do nich testy. Korzystałam z testów z lat poprzednich, ze Stepaniuka, z testów na fcb. Ciekawe czy w tym roku zmieni się forma egzaminu wstępnego zgodnie z zapowiedziami czy nie.

pytanie do tych, którzy są już na aplikacji. jak w praktyce wygląda praktyka w sądzie. jak długo trwa, ile godzin? czy nie będzie to kolidować z pracą w jakiejś firmie podczas odbywania aplikacji?

Powrót