P.V.Maro napisał:
Ok, złożyłem przed 24.X wniosek i inne dokumenty żeby mnie wpisali na listę aplikantów przy ORA Wawa. Czy jeszcze jakieś formalności trzeba ogarnąć? Będzie w ogóle jakiś kontakt z ORĄ, bo po liście o wyniku egzaminu wstępnego nastąpiła cisza. Jakieś pomysły?
1. Złożyłeś wniosek.
2. Dostaniesz list z ORY o wpisaniu na listę. Uchwałę podjęli 24 października.
3. Idziesz na ślubowanie na początku stycznia i jesteś aplikantem.
Allegrosz napisał:
Pytanie do starszych kolegów i koleżanek odbywających aplikację adwokacką.
Czy istnieją jakieś prawne przeszkody, aby osoba odbywająca aplikację adwokacką zarejestrowała się w urzędzie pracy jako osoba bezrobotna, a następnie odbywała płatny staż będąc na niego skierowanym właśnie przez urząd pracy?
Staż nie jest stosunkiem pracy.
Nadal będziesz osobą bezrobotną a w nagrodę za poświęcony czas uzyskasz stypendium (ok 8020 zł netto) i nie będziesz mieć prawa do zasiłku
Nawiasem pisząc.
Szukam aplikantów adwokackich I roku od stycznia przy ORA wawa z okolic Łomża, Ostrołęka, Ostrów Maz i okolice na wspólne dojazdy do Warszawy
cel - minimalizacja kosztów
Zgodnie z treścią art. 76 ustawy Prawo o adwokaturze, aplikant adwokacki odbywa aplikację adwokacką pod kierunkiem patrona wyznaczonego przez dziekana okręgowej rady adwokackiej. Zadaniem patrona jest przygotowanie aplikanta adwokackiego do wykonywania zawodu adwokata. Okręgowa rada adwokacka może prowadzić listę patronów. Patronem może być adwokat, który łącznie spełnia następujące warunki:
- jest wpisany na listę adwokatów i wykonuje zawód adwokata od co najmniej 5 lat;
- nie jest karany orzeczeniem sądu dyscyplinarnego;
- wyraził zgodę na podjęcie się obowiązków patrona i złożył pisemne oświadczenie, iż znane są mu obowiązki patrona.
Tak kształtują się wymagania na patrona.
Chciałbym aby mój kolega objął mnie patronatem, problem tkwi w tym, że przez 2 lata wykonuje zawód.
Napiszę stosowne wnioski i może coś wyproszę.
Miał ktoś podobną sytuację? Ciekawi mnie czy uzyskam zgodę.