Aplikacja adwokacka

• Autor wątku Autor wątku Bartata
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Pytanie do starszych kolegów i koleżanek odbywających aplikację adwokacką.

Czy istnieją jakieś prawne przeszkody, aby osoba odbywająca aplikację adwokacką zarejestrowała się w urzędzie pracy jako osoba bezrobotna, a następnie odbywała płatny staż będąc na niego skierowanym właśnie przez urząd pracy?

zupełnie nie rozumiem wątpliwosci
jaki aplikant możesz być bezrobotny
tym bardziej może urząd wysłać ciebie na staż zwłaszcza do kancelarii...

urząd pracy zazwyczaj płaci za staże od 700 do 1000 zł..

poza tym staż to nie stała praca :-)

Witam
Czy ktoś orientuje się czy aplikant adwokacki może pracować w sądzie?

Ok, złożyłem przed 24.X wniosek i inne dokumenty żeby mnie wpisali na listę aplikantów przy ORA Wawa. Czy jeszcze jakieś formalności trzeba ogarnąć? Będzie w ogóle jakiś kontakt z ORĄ, bo po liście o wyniku egzaminu wstępnego nastąpiła cisza. Jakieś pomysły?

czy jest szansa, żeby zatrudnić się u patrona na podstawie umowy o pracę (lub innej - nie chodzi mi o korporacyjną) i jakie ewentualnie stawki wynagrodzenia wchodzą w grę???

SP 32 napisał:
czy jest szansa, żeby zatrudnić się u patrona na podstawie umowy o pracę (lub innej - nie chodzi mi o korporacyjną) i jakie ewentualnie stawki wynagrodzenia wchodzą w grę???

To zależy tylko od patrona.

P.V.Maro napisał:
Ok, złożyłem przed 24.X wniosek i inne dokumenty żeby mnie wpisali na listę aplikantów przy ORA Wawa. Czy jeszcze jakieś formalności trzeba ogarnąć? Będzie w ogóle jakiś kontakt z ORĄ, bo po liście o wyniku egzaminu wstępnego nastąpiła cisza. Jakieś pomysły?

1. Złożyłeś wniosek.
2. Dostaniesz list z ORY o wpisaniu na listę. Uchwałę podjęli 24 października.
3. Idziesz na ślubowanie na początku stycznia i jesteś aplikantem.

Allegrosz napisał:
Pytanie do starszych kolegów i koleżanek odbywających aplikację adwokacką.

Czy istnieją jakieś prawne przeszkody, aby osoba odbywająca aplikację adwokacką zarejestrowała się w urzędzie pracy jako osoba bezrobotna, a następnie odbywała płatny staż będąc na niego skierowanym właśnie przez urząd pracy?

Staż nie jest stosunkiem pracy.

Nadal będziesz osobą bezrobotną a w nagrodę za poświęcony czas uzyskasz stypendium (ok 8020 zł netto) i nie będziesz mieć prawa do zasiłku;)

Nawiasem pisząc.

Szukam aplikantów adwokackich I roku od stycznia przy ORA wawa z okolic Łomża, Ostrołęka, Ostrów Maz i okolice na wspólne dojazdy do Warszawy

cel - minimalizacja kosztów:D

Zgodnie z treścią art. 76 ustawy Prawo o adwokaturze, aplikant adwokacki odbywa aplikację adwokacką pod kierunkiem patrona wyznaczonego przez dziekana okręgowej rady adwokackiej. Zadaniem patrona jest przygotowanie aplikanta adwokackiego do wykonywania zawodu adwokata. Okręgowa rada adwokacka może prowadzić listę patronów. Patronem może być adwokat, który łącznie spełnia następujące warunki:
- jest wpisany na listę adwokatów i wykonuje zawód adwokata od co najmniej 5 lat;
- nie jest karany orzeczeniem sądu dyscyplinarnego;
- wyraził zgodę na podjęcie się obowiązków patrona i złożył pisemne oświadczenie, iż znane są mu obowiązki patrona.

Tak kształtują się wymagania na patrona.

Chciałbym aby mój kolega objął mnie patronatem, problem tkwi w tym, że przez 2 lata wykonuje zawód.

Napiszę stosowne wnioski i może coś wyproszę.

Miał ktoś podobną sytuację? Ciekawi mnie czy uzyskam zgodę.

Ostatnią edycję dokonał moderator:
P a t r o n spoza okregu?

Witam!
W regulaminie napisane jest, iz ora daje z automatu z wlasnej listy patrona jak sam sobie nie ogarniesz. Nasuwa sie pytanie, czy mozna wziac sobie patrona z innej izby? Dajmy na to apl w Waw a patron z Ldz?

RE: P a t r o n spoza okregu?

Ogarnąć to można siebie, a nie patrona.

A jest to wprost przewidziane w regulaminie aplikacji ?
Może zmień sobie izbe w której odbywasz aplikacje z Warszawy na Łódź i patron będzie z tej samej izby ?
A tak na marginesie powiedz mi czy w Łodzi na adwokackiej jest łatwiej znaleźć patrona niż w izbie warszawskiej ?

hemming - mnie nie ogarniesz. W regulaminie jest dobitnie, ze ora ci da z wlasnej listy patronka jak sam sobie go NIE ZAMOTASZ. Dylemat jest taki, czy mozes sobie zamotac z innej izby ;)

A czy możesz mi powiedzieć jak wygląda kwestia patronatu w poszczególnych izbach w Warszawie jest tak trudno o patrona.

Można, trzeba zdaje się napisać pismo w tej sprawie do Izby o wyrażenie zgody na patrona z innej Izby. Jeśli się mylę, niech ktoś sprostuje.

RE: Patron nie spełniający warunków

A regulamin aplikacji adwokackiej czytałeś?

Nie czytał.
To jemu powinni go przeczytać i prosić o zrozumienie.
Ręce opadają nad poziomem, naprawdę.

Merytorycznie: nie będzie zgody, bo kolega nie może być patronem.

Cześć,
Czy ktoś z Was otrzymał już list z ORA Warszawskiej z informacją o wpisaniu na listę aplikantów?

Czytałem.

Powstrzymaj swoje uszczypliwe uwagi.

Regulamin regulaminem a praktyka praktyką.

Wiem, że wyrażają zgody ponieważ wielu aplikantów na 2 i 3 roku nie ma patrona.

matikb87 napisał:
Czytałem.
Powstrzymaj swoje uszczypliwe uwagi.

To nie dawaj podstaw do ich rzucania.
matikb87 napisał:
Wiem, że wyrażają zgody ponieważ wielu aplikantów na 2 i 3 roku nie ma patrona.

po 3 latach praktyki można być patronem w uzasadnionych wypadkach (skoro czytałeś regulamin to pewnie wiesz, pytanie tylko po co zadajesz retoryczne pytania).

Powrót