Aplikacja adwokacka

• Autor wątku Autor wątku Bartata
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
RE: Patron nie spełniający warunków

Chodzi mi własnie o "uzasadnione przypadki", poczekam pół roku (bo tyle czasu brakuje mu do 3 lat wykonywania zawodu).

Przede wszystkim czy można bez problemu uzyskać zgodę?

@ matikb87
W jakiej jesteś izbie ?
Myślałem że patrona trzeba mieć , zaskoczyłeś mnie tym że są jakieś osoby bez patrona.

Jestem w izbie warszawskiej. Na 2 i 3 roku sporo osób nie ma patronów i nikt nie widzi w tym żadnego problemu.

matikb87 napisał:
Jestem w izbie warszawskiej. Na 2 i 3 roku sporo osób nie ma patronów i nikt nie widzi w tym żadnego problemu.

Nie uważasz, iż sytuacja o której napisałeś jest związana z naborem 2009 i że nie ma zastosowania do obecnych realiów?

W warszawskiej izbie adwokackiej w naborze 2009 roku dostało się ponad 900 osób na aplikacje.
W tym roku dostało się na aplikacje adwokacką ponad 800 osób a zdała około połowa z przystępujących.
Jeżeli egzamin co roku będzie zdawać około połowy a tak ma być i przy niezmienionej ilości chętnych a być może ich liczba nawet wzrośnie co roku w izbie warszawskiej będzie się dostawało około 800 osób.
Biorąc 3 letnią aplikacje mamy około 2400 do 2500 aplikantów adwokackich na wszystkich latach czyli ich liczba jeszcze wzrośnie w porównaniu ze stanem obecnym bo obecnie w izbie warszawskiej jest około 2020 aplikantów adwokackich a to i tak bardzo dużo , niewiele więcej bo około 2300 jest obecnie czynnych adwokatów w izbie warszawskiej.
Czyli liczba aplikantów jeszcze wzrośnie.

Kolega ma rację.

Nabór z 2009 roku był najliczniejszy, jednak różnica nie jest tak duża.

Mając na względzie liczbę aplikantów i adwokatów "chcących przyjąć pod patronat" stosowanie uchwał NRA - regulaminu, znalezienie patrona nie jest tak proste.

Pipino napisał:
W warszawskiej izbie adwokackiej w naborze 2009 roku dostało się ponad 900 osób na aplikacje.
W tym roku dostało się na aplikacje adwokacką ponad 800 osób a zdała około połowa z przystępujących.
Jeżeli egzamin co roku będzie zdawać około połowy a tak ma być i przy niezmienionej ilości chętnych a być może ich liczba nawet wzrośnie co roku w izbie warszawskiej będzie się dostawało około 800 osób.
Biorąc 3 letnią aplikacje mamy około 2400 do 2500 aplikantów adwokackich na wszystkich latach czyli ich liczba jeszcze wzrośnie w porównaniu ze stanem obecnym bo obecnie w izbie warszawskiej jest około 2020 aplikantów adwokackich a to i tak bardzo dużo , niewiele więcej bo około 2300 jest obecnie czynnych adwokatów w izbie warszawskiej.
Czyli liczba aplikantów jeszcze wzrośnie.

Otóż to. I pamiętajmy, że nie każdy adwokat czynny zawodowo może być patronem.

Wracając do meritum mojego postu pisał ktoś wniosek o możliwość objęcia patronatem przez adwokata nie spełniającego warunków?

Ostatnią edycję dokonał moderator:
czy na tym forum jest ktoś, kto zaczyna od stycznia 2013 r. aplikację w ORA Toruń? przyznam, że pomimo tylu postów nadal mam wątpliwości odnośnie pracy... czy jeśli pracuję na 1/2 etatu (2,5 dnia) to będę mogła pracować dalej? kiedy mam poprosić Dziekana o zgodę w tej sprawie? ciekawe ile razy w tyg będę musiała odbyć praktyki w sądzie, fajnie jakby mi nie kolidowały z pracą... program szkolenia/praktyk będzie znany dopiero w grudniu?

Skoro program szkolenia/ praktyk będzie dopiero w grudniu, to po co pytasz na forum? Nikt Ci nie powie co będzie za 2 miesiące. Możesz zapytać starszego kolegi jakiegoś, a pewnie wystarczy zwykły telefon do ORA, jak to wyglądało rok temu.

Nie wiem czy w grudniu, dlatego pytam. A pytanie było skierowane m.in. do osób będących na II roku, którzy mogliby mi coś napisać na ten temat, ponieważ praktyki mają już za sobą.

matikb87 napisał:

A to dziwne. Bo również mam znajomych w izbie warszawskiej i oni o czymś takim nie słyszeli. Każdy ma patrona, a że niektórzy tylko na papierze to już inna kwestia...

RE: P a t r o n spoza okregu?

Można mieć patrona spoza konkretnej izby. Składa się wniosek o wyznaczenie patrona wraz z oświadczeniem przyszłego patrona o podjęcie się przez niego obowiązków patrona w stosunku do konkretnego aplikanta. Jeżeli chodzi o izbę warszawską to zgody takie wydawane są bez problemu. Ciężko natomiast o przydzielenie patrona "z urzędu". Dodatkowo regulamin aplikacji adwokackiej stanowi, że aplikant może wskazać osobę patrona, pod kierunkiem którego będzie odbywał aplikację. Nie ma natomiast mowy, że musi to być adwokat z izby, w której odbywa się aplikację.

Można mieć Patrona z innej Izba o ile twoja OIRP ma podpisaną umowę z inną tak jak np. Warszawską z Lublińską

Dla zainteresowanych: dostałam list od ORA Warszawa w sprawie wpisu na listę aplikantów adwokackich. Wysyłali w dniu 5.11.12 r. ;)

Pactum, a kiedy podjęto uchwałę w tej sprawie? Wydawało mi się, że posiedzenie ORA miało się odbyć 7.11.2012 ?
Czy ktoś przećwiczył cofnięcie wniosku o wpis na listę aplikantów lub wniosek o umorzenie postępowania w sprawie? W szczególności interesuje mnie, czy udało się komuś skutecznie cofnąć wniosek lub inaczej doprowadzić do umorzenia po podjęciu uchwały, ale przed jej prawomocnością.

A czy ktoś może wie kiedy Lublin będzie podejmować uchwałę co do wpisu??
A może ktoś już dostał?:)

REDBOLEK: Na stronie ORA Warszawa napisali, że najbliższe posiedzenie odbędzie się 24.10.12 r. Więcej nie wiem. Otrzymujemy jedynie załacznik do uchwały. Z tego załącznika nie wynika kiedy podjęto uchwałę. Jest tylko podana data postanowienia w indywidualnej sprawie każdego aplikanta. Pszypuszczam że jest ona zwiazana z datą wpływu wniosku o wpis. Zostaniesz pouczony o trybie w jakim mozesz złozyć środek odwoławczy.

hej, czy ktos nie dostal uchwaly o wpisie z osob ktore skladaly papiery przed posiedzeniem 24.10 w ORA Warszawa?

Hej ludzie mam trochę pytanie z innej beczki. Dostałem się w tym roku na aplikację adwokacką (tj. zaczynam I rok od stycznia 2013). Niedawno otrzymałem bardzo dobrą ofertę pracy w renomowanej kancelarii radców prawnych. Wiem, że miałbym także szansę na objęcie mnie patronatem przez jednego z radców.
Czy istnieje jakaś możliwość zmiany aplikacji jeszcze przed jej rozpoczęciem? Mimo, że ten sam test zdaję sobie sprawę, że wszystko chodzi o kasę, którą łykają samorządy. Może jest jakaś taka nie pisana zasada lub komuś ze znajomych się udało?

ksandra!
RE: Aplikacja adwokacka
A czy ktoś może wie kiedy Lublin będzie podejmować uchwałę co do wpisu??
A może ktoś już dostał?

Dziaj dostałam chwałę z ORA w Lublinie dotyczącą wpisania mnie na listę aplikantów adwokackich:)

Mam też takie pytanie, czy ktoś z was (w tym starsi koledzy) występowali do Dziekana swojej ORA o wyrażenie zgody na obywanie stażu z UP podczas aplikacji? Jeśli tak to czy zasadniczo ORA udziela odpowiedzi pozytywnej na przedmiotowy wniosek?
Pytam ponieważ uzyskałam info, iż jeśli chcę skorzystać ze stażu, wcześniej muszę mieć zgodę ze swojego ORA... a Tym bardziej mam skomplikowaną sytuację, że aplikację - a jeśli się uda to również staż, odbywała będę w kancelarii innej aniżeli mojego Patrona.. a przecież taki wniosek należy właściwie uzasadnić i nie wiem czy ten fakt mogę użyć jako jeden z argumentów? będę wdzięczna za odpowiedzi.
Pozdrawiam

Powrót