Aplikacja adwokacka

• Autor wątku Autor wątku Bartata
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Mam takie pytanko małe. Czy jest jakiś sens robienia aplikacji mając patrona przydzielonego z góry od izby? Tak się zastanawiam jaka jest ogólna tendencja zachowań patronów w stosunku do aplikantów, czy można się czegokolwiek nauczyć?

po 1 - bez patrona aplikacji nie zrobisz.
po 2 - nierzadko zdarza się, że osoba przydzielona patronowi nawiązuje z nim po chwili (quasi- okres próbny) bliższą współpracę czy nawet zostaje zatrudniona. wszystko zależy w dużej mierze od tego, jak wyglądać będzie relacja patron-aplikant tj. jak sobie współpracę ułożą.

poza tym patrona można zmienić - czasem jest trudniej czasem łatwiej - sporo moich znajomych zmieniało tych przydzielonych w trakcie aplikacji

Małe pytanko do bardziej doświadczonych. Czy egzamin wstępny na aplikację adwokacką czy radcowską można zdawać w dowolnej izbie przez siebie wybraną? Czy tylko w tej ze względu na miejsce zamieszkania jak twierdzi pewien mój znajomy...

Lexotron89 napisał:
Małe pytanko do bardziej doświadczonych. Czy egzamin wstępny na aplikację adwokacką czy radcowską można zdawać w dowolnej izbie przez siebie wybraną? Czy tylko w tej ze względu na miejsce zamieszkania jak twierdzi pewien mój znajomy...

W dowolnej.

Co należy wpisać w formularzu na aplikację w poniższych polach?

25. Powszechny obowiązek obrony:
a) stosunek do powszechnego obowiązku obrony ..........................................................................................................................
b) stopień wojskowy .......................................................................................................................................................................
c) przynależność ewidencyjna do WKU .........................................................................................................................................
d) przydział mobilizacyjny do Sił Zbrojnych RP ............................................................................................................................

Mam kat.D i zostałem od razu przeniesiony do rezerwy.

Czy ktoś z tutaj obecnych odbywa(ł) aplikację w Rzeszowie? Jak tam wyglądają terminy zajęć?

Mam pytanie, czy jest możliwość zmiany rady adwokackiej tuż po zdanym egzaminie wstępnym

Witam, mam pytanie które adresowane będzie właściwie do aplikantów. Na ile można uważać wyniki testów próbnych na aplikacje z arslege za reprezentatywne? Miałem z nich kolejno wyniki: 112, 119 i ostatnio 124, czyli nieźle z tym, że nie miałem pewności odpowiadając na te pytania i sporo się wahałem. Czy wam dobre wyniki z arslege także przełożyły się na zdany egzamin wstępny?

Hej, mam pytania. Dostałam się na aplikację adwokacką. Mam umowę o pracę w urzędzie do końca roku. Czy muszę już z niej zrezygnować, czy mam poinformować radę już? Jak to jest?

ktoś może udzielić odpowiedzi jak wygląda czasowo pierwsze 6 m praktyk w Poznaniu?

drevny napisał:
Hej, mam pytania. Dostałam się na aplikację adwokacką. Mam umowę o pracę w urzędzie do końca roku. Czy muszę już z niej zrezygnować, czy mam poinformować radę już? Jak to jest?

A jak jest w ustawie Pani Aplikantko in spe? Aplikacja zaczyna się z dniem 1 stycznia, słowem nie musisz już teraz rezygnować :) Noi gratulacje
Ps. Jak dziekan wyrazi zgodę, to w ogóle nie trzeba rezygnować z pracy w urzędzie (pod warunkiem, że nie jest to praca w sądzie)

Wiadomo już coś na temat terminu składania wniosku o wpis na listę aplikantów adwokackich w Warszawie?

Ostatnia edycja:
Lexotron89 napisał:
Wiadomo już coś na temat terminu składania wniosku o wpis na listę aplikantów adwokackich w Warszawie?

Najpierw poczekaj na list z uchwałą.

Jak już dostaniesz, to składasz wniosek o wpis na listę aplikantów.

Pytam trochę z przezorności bo nie jestem z Warszawy i po zaświadczenie o niekaralności będę musiał zapierdzielać do okręgówki innego miasta a trochę to potrwa zanim to uzyskam.

Lexotron89 napisał:
po zaświadczenie o niekaralności będę musiał zapierdzielać do okręgówki innego miasta
Dlaczego? Wniosek o zaświadczenie o niekaralności można złożyć gdzie się chce. No i pocztą...

W swoim sądzie rejonowym uzyskałem takie info, że zaświadczenie o niekaralności uzyskam w okręgowym tylko, a w moim mieście nie ma sądu okręgowego tak się niechybnie składa xD.

Powrót