Aplikacja adwokacka

• Autor wątku Autor wątku Bartata
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
lightweightbaby napisał:
tak?możesz przytoczyć mi odpowiedni przepis o tym mówiący?

przepisu nie ma, tak samo jak nie ma w przepisach terminu do składania dokumentów w spr wpisu na liste aplikantów, a izby/rady takowy ustalają.

no właśnie także nie pisz że do końca grudnia bo wprowadzasz w błąd
Łódź np ma czas do końca lutego, stolica to nawet cały rok ludzie biegają bez patrona także nie ma takiej zasady "że do końca grudnia a w styczniu z urzędu"

lightweightbaby napisał:
no właśnie także nie pisz że do końca grudnia bo wprowadzasz w błąd
Łódź np ma czas do końca lutego, stolica to nawet cały rok ludzie biegają bez patrona także nie ma takiej zasady "że do końca grudnia a w styczniu z urzędu"

czy ja wiem czy to wprowadzanie w bład ;) aplikacje rozpoczyna sie w styczniu, wypadałoby mieć "swojego" patrona do tej pory, a nie bujać sie bez - co kto lubi, że tak powiem. z wyjątków też nie należy robić zasady :)

A może z połączenia dwóch przepisów: "Aplikacja adwokacka rozpoczyna się dnia 1 stycznia" oraz "Aplikant adwokacki odbywa aplikację adwokacką pod kierunkiem patrona wyznaczonego przez dziekana okręgowej rady adwokackiej" można wywieść że od 1 stycznia to już patrona wypadałoby mieć nawet jeśli nie ma wprost przepisów (choć oczywiście nie wyklucza to możliwości odmiennego uregulowania przez poszczególne rady). ;)

Prosiłbym o info odnośnie aplikacji w Warszawie. Generalnie izba od pewnego czasu miała opinię pozytywnie nastawionej. Czy myślicie, że zmiana władz dziekańskich spowoduje zmianę modelu kształcenia na bardziej "represyjny". Pytam, bo miałem pewną przerwę i zdałem w tym roku z dobrym wynikiem, ale brakuje mi praktyki. Zastanawiam się, czy lepiej nie przeczekać i podszkolić warsztat.

przy rozpatrywaniu wniosku o wpis na aplikację adwokacką co takiego sprawdza Minister Sprawiedliwości??? bo ma 30 dni na wniesieni sprzeciwu

Mam bardzo ważne pytanie. Czy ktoś wnioskował o zgodę Dziekana na patronat u adwokata z 3 letnim doświadczeniem? Jak rozumie się te wyjątkowe okoliczności w których uzyskuje się taką zgodę? Czy może to być np wieloletnie doświadczenie patrona na innym stanowisku związanym z wymiarem sprawiedliwości?

Czy ktoś z Was orientuje się, jak to jest z urlopem dziekanskim po wpisie na listę aplikantów, a przed rozpoczęciem aplikacji? Czy jest to mozliwe, czy ktos z Was sienubiegal? Startuję jeszcze na aplikację ogólną i asekuracyjnie chcę zlozyc wniosek o wpis na listę aplikantów adwokackich jeszcze przed uplywem terminu, a jak się dostanę na ogólną to nie chcę stracić adwokackiej "na przyszłość";) z góry dzięki za pomoc:)

Ajaja napisał:
Czy ktoś z Was orientuje się, jak to jest z urlopem dziekanskim po wpisie na listę aplikantów, a przed rozpoczęciem aplikacji? Czy jest to mozliwe, czy ktos z Was sienubiegal? Startuję jeszcze na aplikację ogólną i asekuracyjnie chcę zlozyc wniosek o wpis na listę aplikantów adwokackich jeszcze przed uplywem terminu, a jak się dostanę na ogólną to nie chcę stracić adwokackiej "na przyszłość";) z góry dzięki za pomoc:)

poczytaj forum troche, łatwo znaleźć wypowiedzi na ten temat.

Orientuje się ktoś kiedy dokonuje się wpłaty za I rok aplikacji w Warszawie?

Ta informacja jest na pewno w regulaminie, który znajduje się na stronie ORA Warszawa.

Ja mam 2 inne pytania:
- Czy płatność za odbywanie aplikacji może być rozłożona na raty?
- Czy z wnioskiem o wpis na listę aplikantów składamy tylko odpis dyplomu, oświadczenie i informację o niekaralności?

Gdzieś obiło mi się o uszy, że jest jakaś opłata wpisowa i dowód jej dokonania również należy dołączyć do wniosku, ale nie jestem pewna czy nie dotyczyło to przypadkiem aplikacji radcowskiej. Ktoś pomoże?

kate.by.kate napisał:
Ja mam 2 inne pytania:
- Czy płatność za odbywanie aplikacji może być rozłożona na raty?
- Czy z wnioskiem o wpis na listę aplikantów składamy tylko odpis dyplomu, oświadczenie i informację o niekaralności?
?

W kwestii rat, to zależy od izby, zatem musisz pytać u źródła.
Wejdź na stronę swojej izby i tam powinno być napisane, jeśli nie ma to pewnie:
-odpis dyplomu lub oryginał
-oświadczenie o pełnej zdolności do czynności prawnych
-oświadczenie o posiadaniu pełni praw publicznych
-wniosek o wpis
-oświadczenie o niekaralności

kate.by.kate napisał:
Gdzieś obiło mi się o uszy, że jest jakaś opłata wpisowa i dowód jej dokonania również należy dołączyć do wniosku, ale nie jestem pewna czy nie dotyczyło to przypadkiem aplikacji radcowskiej. Ktoś pomoże?

Opłata wpisowa dotyczy aplikantów radcowskich.

U nas jest komunikat - Aplikant wnosi opłatę za każdy rok szkoleniowy najpóźniej na 30 dni przed rozpoczęciem roku szkoleniowego. Rok szkoleniowy rozpoczyna się 1 stycznia. W rozporządzeniu czytamy - Opłata roczna za aplikację adwokacką jest równa 3,05 - krotności minimalnego wynagrodzenia za pracę w wysokości obowiązującej w dniu rozpoczęcia roku szkoleniowego. Rozporządzenie wchodzi w życie z dniem 1 stycznia 2014 r.

Czyli rozumiem, że opłatę mam wnieść do końca listopada tego roku, ale w wysokości 3,05 x 1680,00 zł ??? Czy jeszcze mnożnikiem będzie 1600,00 zł?

3kana3 napisał:
U nas jest komunikat - Aplikant wnosi opłatę za każdy rok szkoleniowy najpóźniej na 30 dni przed rozpoczęciem roku szkoleniowego. Rok szkoleniowy rozpoczyna się 1 stycznia. W rozporządzeniu czytamy - Opłata roczna za aplikację adwokacką jest równa 3,05 - krotności minimalnego wynagrodzenia za pracę w wysokości obowiązującej w dniu rozpoczęcia roku szkoleniowego. Rozporządzenie wchodzi w życie z dniem 1 stycznia 2014 r.

Czyli rozumiem, że opłatę mam wnieść do końca listopada tego roku, ale w wysokości 3,05 x 1680,00 zł ??? Czy jeszcze mnożnikiem będzie 1600,00 zł?

1.680,00 zł ;)

Czy jest możliwe żeby na w miarę zagęszczonym kancelariami terenie zarobić sensowne pieniądze na substytucjach? Ile można zarobić miesięcznie? Pytam bo w razie nieznalezienia etatu to może być bardzo ważny element aplikacji.

crazy_rider napisał:
Czy jest możliwe żeby na w miarę zagęszczonym kancelariami terenie zarobić sensowne pieniądze na substytucjach? Ile można zarobić miesięcznie? Pytam bo w razie nieznalezienia etatu to może być bardzo ważny element aplikacji.

Na Twoim miejscu bym się nie nastawiał na taki sposób zarobkowania, bo kasy z tego będziesz miał raczej na przysłowiowe waciki. Moim zdaniem nie ma szans, żeby uczynić sobie z tego główne źródło dochodu i przynajmniej nikomu z moich znajomych się to nie udało.

Witam świerze aplikacyjne główki. Mam pewien problem a zwłaszcza moj znajomy. Moze ktos chcialby sie ustosunkowac do tego co napisze doradzic cos i powiedziec co doradzic koledze . A wiec zdarzenie miało miejsce w pewnej knajpie. Chłopak się upił. Po czym 3 swiadkow widzialo jak jezdzil samochodem. Barman z baru zabral mu kluczyki i zostala wewana policja. Policja przyjechala chlopak dmuchnał zawartosc alkoholu 1 promil. Chlopak nie spowodowal zadnego wypadku nie rozrabial a gdy policja przyjechala na miejsce zdarzenia on siedzial i nie jezdzil, Nie ujeli go tym samym bezposrednio na przestepstwie. Zeznal na policji ze on jedynie siedzial w samochodzie i nie jezdzil i ze nie chce postepowania sadowego na wszystko sie zgadza. Jednak trzech swiadkow potwierdzilo ze jezdzil. Moze ktos dac pomysly jak mozna po takim przypadku dzialac zeby jak najmniej dotkliwie poniosl kare. Chlopak potrzebuje tylko paru informacji, boi sie co ma mowic i czym tlumaczyc. Jakbyscie mieli jakies pomysly rzuccie cos i nie osadzajcie zle od razu kazdy pod wplywem alkoholu nie dziala racjonalnie. Szkoda mi go bo taka szara mysz troche.

A ile można zarobić na takich substytucjach miesięcznie ogółem , niech ktoś poda konkretną kwotę ile 200 czy 300 czy 400 złotych miesięcznie ?

Ciężko generalizować, ale z tego co widzę to można liczyć na 1-2 substytucje w miesiącu. I jakoś ciężko mi sobie wyobrazić, by można było z tego wyciągnąć więcej jak kilkaset złotych miesięcznie, ale może wśród użytkowników forum znajdzie się ktoś kto wyprowadzi mnie z błędu ;)

Moja potencjalna Pani patron podczas rozmowy mówiła, że będzie mnie wysyłać na wszystkie możliwe sprawy + inni adwokaci będą mnie "wypożyczać" co da w sumie kilka spraw w tygodniu więc można by wyciągnąć parę stów, ale tak naprawdę nie wiadomo jak by to wyglądało w praktyce. A tak z ciekawości jakie powiedziano wam stawki za pojedyncze substytucje?? :)

Powrót