Aplikacja adwokacka

• Autor wątku Autor wątku Bartata
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
krzyswawa1989 napisał:
Mam pytanie- co w sytuacji kiedy jutro mam slubowanie i nie moge sie na nim pojawic? Slyszalem, ze jest mozliwosc zlozenia slubowania w terminie wczesniejszym niz tym oficjalnie wyznaczonym przez rade, ale do dnia dzisiejszego bylem przekonany ze jutro normalnie pojde na slubowanie wiec nie zalatwialem nic wczesniej. Czy ktos byl w takiej sytuacji? Czy istnieje mozliwosc usprawiedliwienia swojej nieobecnosci i zlozenia slubowania indywidualnie w terminie pozniejszym? Dodam ze jest to slubowanie na aplikacje- poniewaz w tym roku zdalem egzamin na aplikacje radcowska.
Z gory dziekuje za odpowiedz, poniewaz bardzo sie niepokoje.

Spokojnie, ślubowanie to bardziej taka formalność mająca na celu podpisanie stosownej umowy oraz tekstu ślubowania. Nie mogłeś teraz, to podjedź w inny dzień i tyle.

Mam do Was pytanie - choć pewnie niedyskretne. Mianowicie, po głowie chodzą mi różne pomysły. Pomijając już samą pracę, możliwości rozwoju itp. Wiadomym jest, że z czegoś trzeba żyć. No i właśnie - zawody, o których myślę nie są w stanie zagwarantować mi w przyszłości pensji powyżej 5 tys zł miesięcznie. Dlatego pytanie do zorientowanych w temacie - czy wiadomości, które są powszechnie dostępne w necie oddają prawdę? Średnia pensja adwokata to rzeczywiście 9 tys zł? Takie średnie zapewne nie są w stanie pokazać jak jest naprawdę. Chodzi mi o jakieś prawdziwe przykłady - czy znacie kogoś w Waszym środowisku - adwokatów - tych początkujących i doświadczonych, tych, którym wiedzie się dobrze i tych, którym idzie tak sobie. Zdaję sobie sprawę, że są i tacy, którzy po egzaminie zawodowym nie są w stanie odnaleźć się na rynku. Ale chodzi mi już o takich, którzy jednak próbują - jakie kwoty są w stanie zarobić miesięcznie?

ogi89 napisał:
Mam do Was pytanie - choć pewnie niedyskretne. Mianowicie, po głowie chodzą mi różne pomysły. Pomijając już samą pracę, możliwości rozwoju itp. Wiadomym jest, że z czegoś trzeba żyć. No i właśnie - zawody, o których myślę nie są w stanie zagwarantować mi w przyszłości pensji powyżej 5 tys zł miesięcznie. Dlatego pytanie do zorientowanych w temacie - czy wiadomości, które są powszechnie dostępne w necie oddają prawdę? Średnia pensja adwokata to rzeczywiście 9 tys zł? Takie średnie zapewne nie są w stanie pokazać jak jest naprawdę. Chodzi mi o jakieś prawdziwe przykłady - czy znacie kogoś w Waszym środowisku - adwokatów - tych początkujących i doświadczonych, tych, którym wiedzie się dobrze i tych, którym idzie tak sobie. Zdaję sobie sprawę, że są i tacy, którzy po egzaminie zawodowym nie są w stanie odnaleźć się na rynku. Ale chodzi mi już o takich, którzy jednak próbują - jakie kwoty są w stanie zarobić miesięcznie?

Gwarancji nigdy nie ma, ale raczej zarobisz w dużej aglomeracji powyżej 5000 miesięcznie. 9000 to dane które zebrał Antal z dużych kancelarii i działów prawnych większych spółek. Rzeczywisty uśredniony zarobek w Warszawie to około 7500 brutto, włączając małe kancelarie. Chociaż u mnie w pracy są osoby z uprawnieniami, które wykonują robotę stricte urzędniczą a mają uprawnienia. Nie wiem, jak jest z młodymi prawnikami, którzy zaczynają od zera. Grunt to znaleźć kancelarię, w której będziesz zarabiał nieskandalicznie jako aplikant. To jest wskazówka, czy będziesz prosperował dobrze po aplikacji.

Na Podkarpaciu natomiast wielu prawników po aplikacji pracuje za średnią krajową i tu można zastanowić się nad sensem kształcenia do tego zawodu.

rozpiętość jest ogromna - od totalnej biedy i musu zamykania kancelarii przez młodych adwokatów aż po bardzo dobrą kasę doświadczonych adwokatów. natomiast generalnie młodym mecenasom łatwo nie jest i z kasą też ciężko, o czym świadczą chociażby cieszące się popularnością wśród osób po aplikacji konkursy na asystenta sędziego ( zarobki to ok 2tys na rękę). o czymś to świadczy.

Mam pytanie odnosnie patronatu (ORA w Warszawie). Orientujecie sie, czy za bycie patronem dany adwokat otrzymuje z tego tytulu od ORA jakies wynagrodzenie czy jest to darmowe?

Kwestia druga: Patron. Wiem jak jest zapisane w ustawie. Ale pytam o praktyke - rowniez Warszawa. Czy ORA zgadza sie na bycie patronem adwokata, ktory wykonuje zawod od roku a wczesniej byl przez kilka lat radca prawym? Spotkal sie ktos z takim przypadkiem albo mial podobna sytuacje? Jakie sa Wasze doswiadczenia w tym temacie?

Z tego co wiem radcowie za patronat otrzymują jakieś kwoty od izby, więc możliwe że adwokaci również.

3kana3 odnosnie radcow tez tak slyszalem. Z tego co wiem akurat w Warszawie od tego roku nie otrzymuja zadnej kwoty od izby. Ciekaw jestem jak to jest w przypadku adwokatow.

A czy inni uzytkownicy forum wiedza cos jeszcze na ten temat w tych dwoch kwestiach?

@ ogi 89
Powiem ci że bycie adwokatem opłaca się o wiele bardziej niż bycie radcą prawnym.
Ludzie o wiele częściej zwracają się ze swoimi różnymi problemami prawnymi do adwokatów niż radców prawnych.Zawód radcy prawnego jest słabiej rozpoznawalny od zawodu adwokata.
Wybór aplikacji adwokackiej to dobry wybór , nie ma też dla radców prawnych pracy na etacie a jeżeli jest to tyle co kot napłakał a wymagania olbrzymie w takich ogłoszeniach.

Pipino napisał:
@ ogi 89
Powiem ci że bycie adwokatem opłaca się o wiele bardziej niż bycie radcą prawnym.
Pewnie powiedzieli ci to twoi liczni znajomi? Z urzędów, kancelarii, inhousowi i cała reszta :lol:
Czy działałeś na rynku jako rpr. i adw i masz jakieś własne doświadczenia?

Pipino napisał:
Ludzie o wiele częściej zwracają się ze swoimi różnymi problemami prawnymi do adwokatów niż radców prawnych.Zawód radcy prawnego jest słabiej rozpoznawalny od zawodu adwokata.
A firmy częściej do radców. Pytanie, kto lepiej płaci pozostawię ci do przemyśleń : )

Pipino napisał:
Wybór aplikacji adwokackiej to dobry wybór , nie ma też dla radców prawnych pracy na etacie a jeżeli jest to tyle co kot napłakał a wymagania olbrzymie w takich ogłoszeniach.
Wybór którejkolwiek aplikacji jest dobry, jak się będzie dobrym. Z próżnego i tytuł zawodowy nie naleje.
Masz jakiś kompleks, problem, bo niedługo po otwarciu lodówki będzie mi wyskakiwał jak to ciężko, a radcom zwłaszcza. : )

Małe firmy też zwracają się częściej ze swoimi problemami do adwokatów nie wszyscy pracują w wielkich wieżowcach w Warszawie.
A pojęcie mam dużo większe od ciebie bo działam na rynku i pracowałem też w urzędach i bardzo często stykam się też z innymi.
Kompleksy to masz ty.
A ilu radców prowadzi kancelarie w domach bo ich nie stać na wynajęcie lokalu i klepią biedę.

Ostatnia edycja:
Pipino napisał:
Małe firmy też zwracają się częściej ze swoimi problemami do adwokatów
A wiesz to, bo przeprowadziłeś kompleksowe badania, czy tylko tak ci się wydaje?

Pipino napisał:
nie wszyscy pracują w wielkich wieżowcach w Warszawie.
Zdecydowanie, zresztą, cały dzień w klimatyzacji bez okien, komu by się chciało : )
Pipino napisał:
A pojęcie mam dużo większe od ciebie bo działam na rynku i pracowałem też w urzędach i bardzo często stykam się też z innymi.
Cieszę się, że stykasz się z innymi, ba nawet gratuluję! A pojęcie masz, o jęczeniu na pewno. Stety czy nie, to też pozostawiam pod rozwagę.
Pipino napisał:
Kompleksy to masz ty.
Pewnie masz rację. Idź napisz jeszcze w kolejnych nastu wątkach, jak to źle jest..
Pipino napisał:
A ilu radców prowadzi kancelarie w domach bo ich nie stać na wynajęcie lokalu i klepią biedę.
No ilu? :-D

Nie masz żadnych argumentów i nie możesz tego znieść że adwokaci są lepiej rozpoznowanymi prawnikami także wśród małych i średnich przedsiębiorców bo jak ktoś ma firme i jakąś sprawe z nią związaną i rozwód do zrobienia to pójdzie i ztym i z tym do adwokata.
Zero argumentów.
Nie wiem w ogóle po co się tu wpisujesz jak ja nie mam racji , po co usiłujesz kogoś przekonać ?
Już wcześniej twierdziłeś że nie ma różnicy między adwokatami i radcami prawnymi w liczbie prowadzonych spraw klientom indywidualnym oprócz spraw karnych a teraz przed chwilą się z tego wycofałeś i przyznałeś mi racje.
W innych twierdzeniach też nie masz racji.

Ostatnia edycja:
Pipino napisał:
Nie masz żadnych argumentów i nie możesz tego znieść że adwokaci są lepiej rozpoznowanymi prawnikami także wśród małych i średnich przedsiębiorców bo jak ktoś ma firme i jakąś sprawe z nią związaną i rozwód do zrobienia to pójdzie i ztym i z tym do adwokata.
Albo do radcy :D
Jeszcze raz, bo poza twoimi projekcjami nie widzę nic na ich poparcie. Widziałeś jakieś badania, statystyki, cokolwiek, czy ci się wydaje tylko?

Pipino napisał:
Zero argumentów.
Nie wiem w ogóle po co się tu wpisujesz jak ja nie mam racji , po co usiłujesz kogoś przekonać ?
Obawiam się, że potrzebujesz natychmiastowej pomocy psychologicznej.. Od przekonywania to ty tu jesteś, ja tylko punktuję twoje wyssane z palca jęki.

Pipino napisał:
Już wcześniej twierdziłeś że nie ma różnicy między adwokatami i radcami prawnymi w liczbie prowadzonych spraw klientom indywidualnym oprócz spraw karnych a teraz przed chwilą się z tego wycofałeś i przyznałeś mi racje.
Masz jakieś halucynacje, albo mnie z kimś mylisz. Tudzież nie zrozumiałeś czegoś, co gdzieś napisałem. Wszystko łącznie też jest prawdopodobne.

Pipino napisał:
W innych twierdzeniach też nie masz racji.
Rzekł Pipino i słowo stało się faktem, a jeśli nie, to tym gorzej dla faktów:grin:

Ale te statystyki to masz, czy zgubiłeś, czy wymyśliłeś może i zapomniałeś?
I jeszcze ta liczba radców, co to siedzą po domach i klepią biedę, podasz?

Czy to tylko takie gołosłowne smęty panie argument?

Pipino napisał:
Szkoda z tobą gadać nie masz argumentów.
Niech każdy rozsądny oceni sam kto z nas ma rację.:-)

już nie jedna osoba oceniła to co piszesz na tym forum, wiec chyba wiesz jak to wygląda z boku.

He he. Widzę, że i w wątku o adwokatach Pipino wylewa żale jak to radcom prawnym jest źle. Niedługo trafi pewnie na forum gospodyń domowych.

Pipino, czemu w takim razie nie zawiesisz wykonywanie zawodu radcy prawnego i nie przejdziesz do adwokatury, wpiszesz się na listę itp itd. Domniemywam, że jesteś radcą...

Bo czeka na moment aż adwokaci będą mogli pracować na etacie, i wtedy będzie się żalił jak ciężko jest adwokatom pracującym w urzędach.

Skończcie te przepychanki bo nam wątek zamkną i już nic nie będzie można się dowiedzieć.

Powrót