Aplikacja adwokacka

• Autor wątku Autor wątku Bartata
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
marketgarden napisał:
Z pewnością z czegoś to wynika, wszystko zależy od sądu, niektóre mają czytelnie (np sądy gdańskie) i tam obowiązuje regulamin czytelni wg którego aby otrzymać dostęp do akt należy pokazać dowód lub legitymację, wszystkie sądy mają swoje wewnętrzne regulaminy i zarządzenia odnośnie dopuszczania interesantów do akt, może warto zapytać o to w informacji zamiast narzekać na to że nie rozwijają czerwonego dywanu przed pierwszorocznym jak mniemam aplikantem :)

wydaje mi się że w takich przypadkach o jakich piszesz nie padałoby takie pytanie ze strony kolegi, bo wtedy to jakby oczywiste. chyba.. :o

marketgarden napisał:
Z pewnością z czegoś to wynika, wszystko zależy od sądu, niektóre mają czytelnie (np sądy gdańskie) i tam obowiązuje regulamin czytelni wg którego aby otrzymać dostęp do akt należy pokazać dowód lub legitymację, wszystkie sądy mają swoje wewnętrzne regulaminy i zarządzenia odnośnie dopuszczania interesantów do akt, może warto zapytać o to w informacji zamiast narzekać na to że nie rozwijają czerwonego dywanu przed pierwszorocznym jak mniemam aplikantem :)

Nie twierdzę, że czegoś takiego nie ma. Natomiast moim zdaniem takie regulacje też z czegoś powinny wynikać, bo przecież nie może być tak, że sąd sobie wymyśli wydawanie akt na podstawie karty członkowskiej klubu wędkarza.
Żeby było oczywiste- nie mam pretensji do sądu, moje pytanie jest czysto teoretyczne.

A na podstawie czego ktoś, kto widzi cię pierwszy raz, ma stwierdzić twoją tożsamość? troszkę ogłady.

undenied napisał:
wydaje mi się że w takich przypadkach o jakich piszesz nie padałoby takie pytanie ze strony kolegi, bo wtedy to jakby oczywiste. chyba.. :o

no właśnie chyba...
uparciuch dalej uważa że prezes sądu nie jest władny wydawać zarządzeń i uchwalać wewnętrznych regulaminów, a przecież prawo o ustroju sądów obowiązuje na egzamin wstępny, więc coś tam mu jeszcze w głowie powinno pozostać :)

Czyli prezes może wymagać żebym była wysoką blondynką z ładnym zdjęciem w legitymacji? Tożsamość można sprawdzić na wiele sposobów i ja jak najbardziej popieram sprawdzanie legitymacji, natomiast od strony prawnej moim zdaniem jest tu znaczący brak.

crazy_rider napisał:
Czyli prezes może wymagać żebym była wysoką blondynką z ładnym zdjęciem w legitymacji? Tożsamość można sprawdzić na wiele sposobów i ja jak najbardziej popieram sprawdzanie legitymacji, natomiast od strony prawnej moim zdaniem jest tu znaczący brak.

ale jaki brak, skoro jest dajmy na to zarządzenie prezesa? :rolleyes: skoro sekretariat się tak upiera to z pewnością ma ku temu podstawy.. z drugiej strony, małe sądy po prostu mogą mieć taki utarty schemat działania od lat. nie wiem w sumie co tu przeżywać na dłuższą metę, bo to przecież logiczne podejście z ich strony. ja bym sie zirytowała gdybym musiała pokazywać jakiś dowód tożsamości przychodząc już 10 raz z kolei :razz:

Zejdźcie na ziemię - powtarzam raz jeszcze. Dostaliście się na aplikację, spoko - ale czy to oznacza, że jesteście panem na włościach w sądzie? Nie. Są pewne procedur, do których należy się stosować. Myślisz, że Pani z sekretariatu zajmuje się tylko Tobą i zna numer twojej legitymacji czy dowodu na pamięć? Nawet gdybyś tam przyszedł i milion razy, to wydaje mi się, że ma ważniejsze rzeczy do zrobienia niż zapamiętanie Twoich danych.

Powtarzam po raz kolejny- nie mam do nikogo pretensji, natomiast pojawia się pytanie czy można wymagać dokumentu, którego nie mam obowiązku posiadać.
Macie bardzo nie-adwokackie podejście swoją drogą ;p

crazy_rider napisał:
Powtarzam po raz kolejny- nie mam do nikogo pretensji, natomiast pojawia się pytanie czy można wymagać dokumentu, którego nie mam obowiązku posiadać.
Macie bardzo nie-adwokackie podejście swoją drogą ;p

nie masz obowiązku posiadać legitymacji? :rolleyes: to bedziesz miała niespodziankę jak Cie któregoś pięknego dnia sąd nie dopuści do udziału w rozprawie.

Ostatnia edycja:
Czy ktoś mi może dokładnie wytłumaczyć jak to jest z "pracą" na aplikacji adwokackiej?

W przypadku zatrudnienia na umowę o pracę z tego co wiem procedura jest następująca: zgoda patrona, następnie zgoda ORA.
Czy odnosi się to również do innych form zatrudnienia, tj. umów cywilnoprawnych czy też wówczas nie ma takiego wymogu?

Dziękuję, pozdrawiam

A ja mam takie pytani, czy można odbywać aplikację w jednym mieście (np. w Krakowie) i być zatrudnionym w mieście, które "podpada pod inną izbę" (np. w Wadowicach - podpadają pod Bielsko). Oczywiście jeśli miałbym zgodę patrona z Krakowa.

Witajcie koledzy i koleżanki :)

Pierwszy raz podchodzę do egzaminu wstępnego na aplikację adwokacką i będę pisała go w Warszawie. Czy mógłby mi ktoś powiedzieć gdzie w tym roku będzie się odbywał egzamin wstępny? Mam nazwisko na M. Szukam odpowiedzi na to pytanie w różnych źródłach, ale niestety póki co bez rezultatu. Będę stokrotnie wdzięczna za odpowiedź :)

mikika napisał:
Witajcie koledzy i koleżanki :)

Pierwszy raz podchodzę do egzaminu wstępnego na aplikację adwokacką i będę pisała go w Warszawie. Czy mógłby mi ktoś powiedzieć gdzie w tym roku będzie się odbywał egzamin wstępny? Mam nazwisko na M. Szukam odpowiedzi na to pytanie w różnych źródłach, ale niestety póki co bez rezultatu. Będę stokrotnie wdzięczna za odpowiedź :)
Po co dublujesz post? Wystarczy już że zadałaś pytanie na które wróżbita Maciej jedynie może odpowiedzieć w wątku egzaminu wstępnego.
Poszukaj sobie w wątkach z dwóch poprzednich lat jak to było z lokalizacją ludzi z nazwiskiem na M. _-_

Poza tym chyba łatwo można się domyślić, że oficjalne info dotyczące tego roku pojawi się po upływie terminu wyznaczonego do nadsyłania zgłoszeń.

Cześć mam do Was pytanie.

Obroniłem pracę magisterską 25 czerwca, niestety później wylądowałem w szpitalu i nie mogłem odebrać zaświadczenia o uzyskaniu tytułu magistra -

W sierpniu dziekanat na mojej uczelni ma wolne i nie mam możliwości przedłożenia dokumentu o którym mowa w rozporządzeniu.

Czy wie, ktoś jak wyjść z tej sytuacji patowej?

Dzwoniłem tysiące razy i nici. Znalazłem jednak rozwiązanie. Do procedury składania potrzebnej dokumentacji mają zastosowanie przepisy kpa, tak więc list polecony będzie awizowany. Mam dodatkowo 14 dni + 7 dni na uzupełnienie braków formalnych. Tak, więc na pewno uda mi się początkiem września uzyskać potrzebne dokumenty z dziekanatu. Kobiety z dziekanatu, to nie ludzie - to po prostu kobiety z dziekanatu.

Cześć mam takie pytanie, czy jeśli złozyłam wszystkie potrzebne dokumenty w celu zdania egzaminu na aplikacje adwokacką w radzie rzeszowskiej, to czy mogę potem ( oczywiscie zakładając, że zdam egzamin) wniosek o wpis złozyć do krakowskiej rady czy w tym momencie złożenie papierów w Rzeszowie jest równoznaczne z tym, że tutaj muszę odbywać aplikację? Po prostu nie wiem jeszcze gdzie bym chciała robić czy Krk czy Rz, a gdzieś papiery musze złożyc O_o

Cześć, najlepiej jak zadzwonisz sobie do jakiejkolwiek rady w Polsce, to na pewno udzielą Ci szczegółowych informacji. Z tego, co się orientuje bo w podobnej sytuacji była moja koleżanka, to jest to możliwe. Zdawała w Warszawie egzamin, a odbywała aplikację w Rzeszowie. Nie było żadnych problemów z wyciągnięciem dokumentów i złożeniu ich w innej radzie. Upewnij się jeszcze dzwoniąc do ORA - tam zawsze są sympatyczne Panie :)

Ostatnia edycja:
Witam serdecznie, zdawałem egzamin w Warszawie a chciałbym robic aplikacje w Krakowie. Kobieta w ORA mi powiedziała ze wniosek o przeniesienie mogę złożyć w styczniu jak sie zaczną aplikacje. Tylko, ze do tego czasu chciałbym znalesc juz jakas kancelarie w Krakowie, która mnie przyjmie. Miał ktoś taki problem i doradziłby co mam zrobić?? Bardzo proszę o pomoc.

Powrót