Aplikacja komornicza 2010

• Autor wątku Autor wątku Łokitoki
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
Ja również czekam na odpowiedź z izby, pod koniec lipca wróciła do mnie zwrotka, także dokumenty na pewno dotarły;-), być może na dniach coś przyjdzie.

Informacja uzyskana wczoraj w izbie poznańskiej , korespondencja do osób które złożyły podanie o dopuszczenie do aplikacji będą rozsyłane na 2 tyg przed egzaminem ! , miejsce przeprowadzenia egzaminu też nie jest jeszcze znane:) pozdrawiam

widzę że nikt chyba nie czyta uważnie ustawy o komornikach bo w przeciwnym razie nie padałyby tu pytania o ewentualne odpowiedzi izby na wnioski o przystąpienie do egz...jak wół wynika to z art 29d...coś słabo wszyscy przygotowani...

Witam

Żegnam na rok.

Ostatnią edycję dokonał moderator:
Hejka
Dostał już ktoś zawiadomienie o miejscu egzaminu? Jak tam nauka idzie, wyrobicie się? Ja średnio:) Na pewno do ostatniej chwili bede w kodeksach siedziala...
Pozdrawiam

Witam, ja dostałem zawiadomienie dziś, z nauką się nie wyrobię - za dużo obowiązków w pracy. Mam nadzieję że wiedza zdobyta w lipcu i sierpniu wystarczy:) Pozdrawiam.

Witam,

przystępuję do egzaminu na aplikację i mam pytanie do aplikantów komorniczych.

Czy po dostaniu się na apliakcję trzeba być zatrudnionym u komornika na pełny etat, czy wystarczy 1/2. Czy można znaleźć gdzieś podstawę prawną w tej sprawie? Z góry dziękuję za podpowiedź.

Pozdrawiam!

a ja jeszcze nie mam powiadomienia :( poczta szfankuje czy dzwonic do IZby co jest ?

Witam
Czy może ktoś napisać w jakim miejscu w Poznaniu odbędzie się egzamin na aplikację komorniczą???

Witam. Zgodnie z zawiadomieniem egzamin odbędzie się w auli Akademii Wychowania Fizycznego im. E. Piaseckiego mieszczącej się przy ul. Królowej Jadwigi 27/39 w Poznaniu. Należy zgłosić się o godzinie 9:00 z dowodem tożsamości. Egzamin rozpocznie się o godzinie 11.00.

Zawiadomienie otrzymałam pocztą w zeszły czwartek. Pozdrawiam.

Mam takie mało oryginalne pytanie: zasugerował mi dziś znajomy, czy czasem nie jest tak, że np. obejmuje nas znajomość tylko określonej części kodeksu spółek handlowych? Czy rzeczywiście (to jest potwierdzona informacja?) obejmuje nas wszystko to co jest w art. 29 ustawy czyli zagadnienia prawa konstytucyjnego, prawa
cywilnego, postępowania cywilnego, prawa gospodarczego, prawa spółek handlowych, prawa
pracy, prawa rodzinnego i opiekuńczego, prawa administracyjnego, postępowania
administracyjnego, prawa finansowego, prawa europejskiego, prawa prywatnego
międzynarodowego, ustroju sądów i samorządu komorniczego i innych bliżej nie określonych ustaw??
Z tego co sobie wypisałem z testów 2008 i 2009 to w 2008r ilośc pytań kształtowała się następująco(chodzi o te z największą ilością):
kpc (40)
kc (25)
konstytycja (15)
kp (10)
kpa (10)
ustawa o komornikach (10)
ksh (8)
krio (8).

a w
2009:
kpc (46)
kc (25)
konstytucja (15)
ksh (10)
kpa (10)
kp (9)
krio (8)
ustawa o komornikach (8).

Wychodzi więc na to, że z kodeksu administracyjnego, prawa finansowego nie było w ogóle a z międzynarodowego tylko kilka sztuk. Jakie są Wasze poglądy w tej sprawie?

Myślę, że KPC (głównie zagadnienia ogólne i egzekucja), KC (głównie część ogólna, rzeczowe), Konstytucja, ksh, kpa, kp, krio i ustawa o komornikach, to absolutna podstawa, która wystarcza do zdania tego egzaminu. Na pewno dorzucą po 2-3 pytania z prawa upadłościowego i naprawczego, ustawie o swobodzie działalności gospodarczej no i z europejskego.
Poza tym poziom poprzednich dwóch egzaminów świadczy o tym, że test jest do zdania, a uzyskanie 90pkt nie stanowi większego problemu dla kogoś kto się nauczy. No chyba, że w tym roku przyszykują nam niespodziankę ;D

Kiedy zamierzacie szukać patronów? Pewnie część z Was pracuje obecnie już w kancelariach komorniczych i jest ugadana ze swoimi pracodawcami.

Ja mam ten luksus, ze pracuje od I roku studiów dlatego tez wolabym egzamin, ktory sprawdzal by wiedze troche w innym stopniu niz wykucie na pamiec artykułów do których można przecież sięgnąc w razie potrzeby. Wiadomym jest, ze ogólna znajomośc jest niezbedna, ale czasami ta gra słów przy odpowiedziach jest lekko denerwujaca. Przez tego typu testy do różnych zawodów trafiają ludzie niekoniecznie odpowiedni tylko np z nieprawdopodobną umiejętnością zapamiętywania poszczególnych terminów, dat, itp. a z brakiem zdolnosci kojarzenia i np. logicznego myślenia. :)

Witam,

czy ktoś z was wie, czy u komornika trzeba pracować na pełny etat?

Z góry dziękuję za pomoc.

Pozdrawiam!

moderacja - J.M.

Kolego Bernardzie - nasze forum to nie słup ogłoszeniowy.
Chyba się pożegnamy ...

Zycze powodzenia wszystkim zdajacym.Mam nadzieje ze wszystkim sie powiedzie.:):)

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót