Aplikacja komornicza 2010

• Autor wątku Autor wątku Łokitoki
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
Pytanie, które zadał użytkownik gosiak23 jest dośc ważne, a nikt nie odpowiedział. Sma jestem ciekaw.

Moim zdaniem powinna być wpisana izba, w której będzie się odbywać aplikację. Ja przynajmniej tak zrobiłem i pani w izbie, która przyjmowała dokumenty, po ich przeczytaniu nie zgłosiła żadnego błędu więc myślę, że wszystko jest ok z moim podaniem;)

Ja wpisałem izbę w okręgu właściwości której będzie egzamin, a nie tę w której chcę odbywać aplikację. Mam nadzieję, że nie nastręczy to mi kłopotów w przyszłości?

wpisujemy miasto gdzie mamy egzamin jak ktoś jest z woj. małopolskiego, podkarpackiego czy śląskiego wpisuje KRAKÓW, woj. lubelskie, mazowieckie itd. wpisuje WARSZAWA

ups czyli wtopa:razz: ciekawe czy mnie będą wzywać do uzupełnienia braków formalnych

Witam!
Chciałem zapytać jak to jest z aplikacjami?
Studia skończyłem we Wrocławiu, ale jestem zameldowany w Częstochowie, która podlega pod Katowice województwo śląskie, więc niby właściwy jest kraków. Czy mogę jednak złożyć dokumenty do Poznania pod który podlega Wrocław, bo tam chcę robić robić aplikację.
Pozdr.

możesz skladac do Poznania , nie ma problemu, ze wzgledu na zameldowanie nie jestes zobowiazany do konkretnej izby. z czego sie broniłeś we Wrocku?

to spoko. Dzięki za radę. We Wro temat mojej pracy: "Status prawny rzecznika patentowego" ;] mało powiązane z tym co chcę teraz robić, ale taki był pierwotny plan dopóki nie dowiedziałem się, że aplikacja kosztuje 9800zł/semestr. ;)

Rzecznik patentowy podobno super praca z niezlymi zarobkami.
Uczycie się takich ustaw jak egzekucja w administraji, o zastawie rejestrowym i o ksiegach wieczystych i hipotece? Czy moze skupiacie sie na kodeksach? Ja już nie wiem w co rece włożyc..ehh.

a pytanie nieco inne tymrazem dla starszych kolegow :) jak to jest w praktyce z aplikacja przypisuja ci patrona czy samemu trzeba szukac ??

Z ustawy wynika, że przypisują. Ale lepiej sobie poszukać, żeby nie wylądować w jakiejś dziurze. ;)

no wlasnie ustawa to a praktyka to dlatego pytam :D czyli co najlepiej od 26 wrzesnia szukac sobie juz patrona ? :D

Ej ludzie jak to jest z tymi komornikami? Czy kończąc aplikacje jedyną drogą jest założenie własnej kancelarii?? Czy tak jak w innych zawodach prawniczych mogę będąc po egzaminie komorniczym zatrudnić się u kogoś w jego kancelarii? I jaka jest szansa przebicia się?

sed lex - ile Ty masz lat ? Jesteś studentem ? Chyba nie.

jarek86 - już szukaj

Taka mała refleksja po 20 stronach forum.
Zastanawia mnie po co niektorzy w ogóle wybierają sie na aplikacje komornicza?! Mam na mysli te osoby, które nawet nie zadały sobie trudu aby poszukac w przepisach odpowiedzi na nurtujące pytania dotyczące dojścia do zawodu lub wykonywania pracy komornika sądowego. Przecież podchodząc do egzaminu trzeba takie informacje miec w małym paluszku. Eh...

Shantal - nieszczęście to będzie jak takie osoby się przypadkiem dostaną i skończą aplikację. No chyba, że nastąpi cudowna przemiana.
Ogarnijcie się !

gdyby faktycznie było tak jak mówisz to istnienie takiego forum straciłoby racje bytu....bo jest właśnie po to by ludzie mogli uzyskać odpowiedz na nurtujące ich pytania...
oczywiście nie da się ukryć ze w licznych przypadkach przy odrobinie chęci sami odpowiedzieliby sobie na nie ale tu nasuwa się taki termin jak "lenistwo" a w skrajnych przypadkach "głupota".....

a i pozdro dla absolwentki wship...;)
widze ze wybraliśmy podobne profesje

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót