Aplikacja komornicza 2010

• Autor wątku Autor wątku Łokitoki
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
3 miesiące nauki... było ciężko jutro nasz D-Day ! Jak nastroje ? Mam nadzieje, ze nowa komisja egzaminacyjna nie zrobi trudniejszych pytań niż miało to miejsce w poprzednich 2 latach.

Z tego co wiem na egzamin w Krakowie zostało dopuszczonych 106 osób

z tego co ja ustaliłem to na rozwiązanie testu jest 90 minut. A ma byc nas 130 osób. W Poznaniu.

Ostatnia edycja:
wojtuss11 napisał:
z tego co ja ustaliłem to na rozwiązanie testu jest 90 minut. A ma byc nas 130 osób. W Poznaniu.
To Poznań ma własne regulacje?

§ 11. 1. Egzamin konkursowy trwa 150 minut, liczonych od momentu rozdania testów egzaminacyjnych wszystkich kandydatom.

To źle ustaliłeś, proponuje przeczytanie ustawy o komornikach - podobno sie przyda na egzaminie...

test trwa 150 minut składa się ze 150 pytań, żeby uzyskać pozytywny wynik należy zdobyć 90 pkt
Będzie dobrze.
Według danych Rzepy wszystkich chętnych w tym roku na aplikację komorniczą było 340 osób, przyjmując, że dopuszczono wszystkich, wychodzi, że :
w Krakowie zdawać będzie 106 osób,
w Poznaniu 130 osób
w Warszawie 104 osoby
Także zdajemy jutro mniej więcej w podobnych wielkością grupach ;)

Wiecie może jak będą publikowane wyniki (czy zostaną udostępnione na jakiejś stronie internetowej)? Ile czekało się na nie w poprzednich latach?

Do zobaczenia jutro i powodzenia!

Wyniki egzaminu konkursowego na aplikację komorniczą zostaną zamieszczone na stronie internetowej Rada Izby Komorniczej w Warszawie, wg. numeru KODU oraz będą wywieszone w Biurze Rady Izby Komorniczej w Warszawie.

według moich informacji (które okazują się błędne) wyniki mają być nie szybciej niż o 1:00 w niedziele

Pierwsze wieści...egzamin ponoć dość ciężki.
Zdający potwierdzają?

Tak, egzamin był ciężki... Pytania z ordynacji podatkowej i pare innych pytań mnie bardzo zaskoczyło. Myślałam, że poziom będzie porównywalny z tym z ubiegłego roku... oj jak sie myliłam!!! Brak wykazu zrobił swoje i na pewno nie tylko ja oczy wywaliłam jak zobaczyłam pytania z tego zakresu. Co do reszty to pytania byle jakie... Z kc myślałam, że będzie więcej... No ale zobaczymy ... wyniki o 19.

Mam prośbę - może jakiś dobry człowiek z Krakowa zrobiłby zdjęcie listy z wynikami i umieścił na forum. Będę wdzięczny... chyba nie tylko ja;)

Generalnie egzamin na aplikację komorniczą w tym roku był trudniejszy,choć myślę, że do zdania. wyniki zdających w Poznaniu mają być dziś około godz. 23.
Pamiętam następujące pytania: ( przepraszam z góry za literówki, skróty myślowe, jeśli podaje błędne odpowiedzi to je od razu poprawiajcie)

1. zasady ogłaszania aktów prawnych określa ustawa
2. najwyższym przedstawicielem RP- prezydent
3. stan klęski żywiołowej wprowadza Rada ministrów
4. prezesa NBP powołuje Sejm na wniosek prezydenta
5. Zarząd w spółce akcyjnej powołuje rada nadzorcza
6. Prawo kontroli w spółce z o.o. mają wszyscy wspólnicy
7.Ponowny Wybór na stanowisko sędziego Trybunału Konstytucyjnego niedopuszczalny
8. dla ograniczonego częściowo ustanawia się kuratelę
9. spółka partnerka może być założona przez radcę prawnego
10. matka może wytoczyć powództwo o zaprzeczenie macierzyństwa przeciwko małoletniemu dziecku
11. bieg zasiedzenia przeciwko małoletniemu nie może skonczyć się przed upływem 2 lat od uzyskania pełnoletniości
12. uznanie za zmarłego z chwilą oznaczoną w oznaczeniu
13. maksymalna wysokość odsetek-czterokrotność kredytu lombardowego NBP
15. w spółkach prawa handlowego przy zbyciu udziału odpowiadają za zobowiązania solidarnie zbywca i nabywca
16. zbycie udziału w spółce w organizacji jest niemożliwe
17. ograniczona zdolność do czynności prawnych nie wpływa na czynności zawierane przez pełnomocnika
18. gdy upadłość spółki akcyjnej (chyba) wtedy rozwiązanie spółki
19. pracodawca jest obowiązany ułatwić pracownikom podnoszenie kwalifikacji zawodowych
20. w przypadku skrócenia czasu wypowiedzenia umowy o pracę tryb wypowiedzenia nie zmienia się
21. Gdy posłaniec coś pomiesza -tak jak błąd przy oświadczeniu woli
22 organem wyższego stopnia nad naczelnikiem US jest zgodnie z OP – dyrektor izby skarbowej
23. oblicza pobiera i wpłaca podatek-płatnik
24- co to jest immatrykulacja ( to mi się osobiście najbardziej podobało)- przyjęcie w poczet studentów
25-nie można ogłosić upadłości-uczelni
26. współuczestnictwo materialne- prawa lub obowiązki wspólne oparte n tej samej podstawie faktycznej, prawnej
27. własciowość sądu przy małżonkach- tam gdzie mieli wspólne miejsce zamieszkania
28. na postanowienie na o wyłączeniu komornika zażalenie nie przysługujue
29. osobowość prawną posiada krajowa rada komornicza i izby komornicze
30. gdy sprawa bezprzedmiotowa zgodnie z KPA- decyzja o umorzeniu postępowania
31. uchwała odmawiająca wpisu na listę aplikantów- odwołanie do Krajowej Rady komorniczej
32. tytułem egzekucyjnym nie może być stwierdzone pismem oświadczenie dłużnika
33. ojciec może złożyć pozew o zaprzeczenie ojcostwa 6-mcy od kiedy dowiedział się o rodzeniu dziecka.
34. zgodnie z KPA w przypadku wyłaczenia pracownika nowego wyznacza jego bezpośredni przełożony
35. organ wyższego stopnia w stos. do wojewody- własciwy w sprawie minister
36. Organem doradczym Prezydent RP w sprawach bezpieczeństwa jest Rada bezpieczeństwa Narodowego
37. odmowa wszczęcia postępowania- w drodze postanowienia
38 zażalenie służy na : oddalenie wniosku o zawieszenie postępowania?
39. wyłączenie odpowiedzialności za szkodę umyślną jest niemożliwe
40. Sejm rozwiązuje sejmik województwa na wniosek prezesa Rady ministrów.
41. własność wspólną stanowią : grunty pod budynkiem czy jakoś tak itd
42. przymusowego sprowadzenie nie stosuje się do biegłego
43. w przypadku eksmisji lokal wskazuje gmina lub wierzyciel
44. ugoda zgodnie z KPA staje się wykonalna w dniem kiedy postanowienie o jej zatwierdzeniu stało się ostateczne
45 w przypadku, gdy strona nie skorzystała z prawa do wniesienia wniosku o uzasadnienie, termin do wniesienia apelacji biegnie od dnia wydania
46. sądem dyscyplinarnym dla sędziów sądu adm jest WSA
47. referendarzy przedstawia prezes sądu okręgowego
48. sąd apelacyjny tworzy się dla dwóch sądów okręgowych
49. komnadytariusz odpowiada do wysokości sumy komandytowej.
50. ewidencje działalności gospodarczej prowadzi gmina
51. użytkowanie wygasa z chwilą śmierci
52. zbycie papieru wartościowego-indos + wydanie
53. nadzór jurydyczny sprawuje Sąd Najwyższy
54. jeśli mocodawca odwołał pełnomocnictwo- skutek dla sądu z chiwlą gdy go zawiadomiono.
55. roszczenia alimentacyjne wg PPM zgodnie z prawem uprawnionego do alimentacji.
nie można rozszerzyć wspólności majątkowej na przedmioty z tytułu dziedziczenia
56. Sąd orzekając rozwód obligatoryjnie orzeka o kontaktach rodziców z dzieckiem
57. przewodniczący moze przedłużać terminy sądowe
58. kadencja KRS- 4 lata
59. kadencja prezesa Sądu apelacyjnego- 6 lat
60. o zgłoszeniu utworzenia lub objęciu kancelarii zawiadamia prezesa sądu apelacyjnego- Minister Sprawiedliwości
61. jeśli p-ko komornikowi prowadzone jest postępowanie o nieumyślne przestępstwo- MS może zawiesić komornika
62. komisję dyscyplinarną powołuje Krajowa Rada Komornicza
63. komornik jest płatnikiem podatku VAT

niestety nie pamiętam większości pytań związanych z postępowaniem egzekucyjnym, z tą skargą itd. Te pytania, które mi się przypomniały mogą wydawać się łatwe ( łatwiej zapamiętuje to co dla mnie proste), ale egzamin był naprawdę trudniejszy w porównaniu z poprzednimi latami.

Ostatnia edycja:
witam, podobno maja dzisiaj byc wyniki, czy jest możliwość żby osoba sprawdzająca zrobiła zdjęcie wyników i wrzuciła na maila?;)

Alicze podziwiam Cie , ja po wyjsciu nie wiedziałam jak sie nazywam ;)

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót