Aplikacja komornicza cz. II

• Autor wątku Autor wątku Master Piernik
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
No coz, ze swojej strony mogę powiedzieć tylko tyle, że zarówno w trakcie studiów, jak i po studiach miałam do czynienia z komornikami, adwokatami, radcami prawnymi, prokuratorami, sędziami i chyba wszędzie można było znaleźć jednostki przeciętne i jednostki wybitne. Nie zgadzam się z tym, że komornikami stają się same "nieuki" po "szkołach prywatnych". Gdyby tak było, to obawiam się, że kancelarie prowadzone przez wyżej wymienionych szybko by musiały zostać zamknięte. Poznałam prawników, będących absolwentami najlepszych (rzekomo) uczelni w kraju i muszę przyznać, że powyższy fakt nie jest wyznacznikiem ich inteligencji, czy wiedzy. Czasem okazuje się, że przepisy znają na pamięc, ale gdy przychodzi do ich zastosowania w praktyce- kompletnie nie wiedzą na czym rzecz polega. Być może drogi użytkownik Sukur trafił kiepskiego patrona, co jednak nie znaczy, że na tej podstawie ma oceniać całą grupę zawodową... Śmiem twierdzić, że taka zbytnia pewność siebie nie zaprowadzi drogiego użytkownika daleko... Może i dobrze? niech to życie zweryfikuje

Witajcie,
Nie wiem czy ktokolwiek z was zwrócił uwagę na ustawę z 23 listopada 2012 r.
o zmianie niektórych ustaw w związku z podwyższeniem wieku emerytalnego. (Dz.U.2012.1544 )

"Art. 6. W ustawie z dnia 29 sierpnia 1997 r. o komornikach sądowych i egzekucji (Dz. U. z 2011 r. Nr 231, poz. 1376 oraz z 2012 r. poz. 759) wprowadza się następujące zmiany:
1) w art. 15a:
a) w ust. 1 uchyla się pkt 3,
b) uchyla się ust. 4;
2) w art. 32b w ust. 1 uchyla się pkt 3."

Moim zdaniem ma to fundamentalne znaczenie, a tutaj (nie tylko) taka cisza.

Po cichu przepchnęli ustawę :D
Co lepsze, wielu asesorów czy nawet komorników nawet o niej jeszcze nie słyszało!

I co myślisz o tej ustawie miichupocichu?

Racja literówek należy unikać. Czy są to zmiany korzystne dla komorników?

Dla komorników tak.
Dla asesorów nie.
I to jest jedna zmiana a nie zmiany.

Cześć, zastanawiam się nad wykupieniem dostępu do Lexa dla Aplikanta oparty na Lex Gamma albo do LexaPolonica Maxima. Jakieś sugestie? :)

pes06 czy ty jesteś aplikantem?

Gratulacje P.Sukur. po kilku mIesiacach doszedl Pan do tego, do czego inni dorastaja po kilku lub kilkunastu latach...czasem jednak lepiej powiedziec B jak sie powiedzialo A i sprobowac skonczyc cos co sie zaczelo. A co ma byc to bedzie.Po kilku latach w branzy smiem stwierdzic, ze nawet slabo obrotny komornik bedzie wychodzil lepiej niz wziety prawnik...

Wracając do wypowiedzi Sukur myślę , że czasami zbyt wysokie mniemanie o własnej osobie zabija zdolność do samokrytycyzmu , niestety czasem osoby zdające egzamin na aplikację komorniczą nie mają pojęcia na czym ta praca polega , nie dostrzegają bardzo istotnego elementu pracy komornika którym jest doświadczenie w kontaktach z ludźmi , właśnie praca w kancelarii polegająca na odbieraniu telefonów , przyjmowaniu interesantów , a nastepnie uczestnictwo w czynnościach terenowych pod okiem komornika ,asesora , czy aplikanta będącego na drugim roku daje to doświadczenie. Aplikant , który zaczyna aplikację nie może oczekiwać dużych zarobków , bo niby za co , tylko dlatego ,że chce pracować? Oby jak najmniej trafiało się amatorów kwaśnych jabłek wśród aplikantów.

Nie róbmy Panu Sukurowi przysługi i nie stawiajmy go w centrum uwagi.
Środowisko komornicze tego uszczuplenia zasobów ludzkich nawet nie zauważy...i dobrze.
To tyle.

większość z nas będzie dożywotnimi asesorami - tego możemy być pewni :(

Ostatnia edycja:
Chyba kiepsko wyszedłem na zdjęciu ,które dostarczyłem do rady przed egzaminem wstępnym na aplikację , ponieważ pani z rady dzwoniła do mnie czy dostarczę zdjęcie w celu wyrobienia legitymacji aplikanckiej , nie mam innego zdjęcia więc poleciłem wykorzystać wpomniane już zdjęcie. Na zdjeciu w legitymacji muszę wyglądać groźnie nie koniecznie jak amant filmowy:D

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót