Aplikacja komornicza cz. II

• Autor wątku Autor wątku Master Piernik
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
Co waszym zdaniem zrobić z ustawą o gospodarce nieruchomościami? czytać ją dokładnie i rozwiązać testy, czy tylko ogólnie się z nią zapoznać? Pytam bo bardzo ciężko mi się ją czyta, a w dodatku jest stosunkowo długa. Jednocześnie dziwi mnie fakt, iż w poprzednich latach nie było pytań z tej ustawy, a w tym roku ukazała się ona w wykazie aktów podanym przez ministra, co może świadczyć, że będą z niej pytania.

ja z ustaw z których nie było pytań w poprzednich latach przeczytałem tylko te najmniejsze - księgi wieczyste, zastaw itp. spółdzielcze, gospodarkę nieruchomościami i jakieś dziwne ustawy typu o radzie ministrów całkiem odpuściłem...

skupiam się na pewniakach: KPC, KRiO, KP, KSH, Konstytucja, Ustawa o komornikach. W mniejszym stopniu (tzn. z heliosza) samorządowe, sądy powszechne, ordynacja, unia, upadłościowe i to co się pojawiło wcześniej...

Ostatnia edycja:
Podobnie jak ja , tylko ja, dobrze przerobiłem też o sądach powszechnych, upadłościowe, ordynacje i postępowanie administracyjne. Moim zdaniem, z "mniej ważnych ustaw" będą pytania ogólne, więc nie ma sensu dokładnie czytać tych ustaw. Wolę ten czas poświęcić na czytanie np. KPC.

KPA oczywiście też przerobiłem...
Oczywiście mogą nas zaskoczyć ale na coś trzeba postawić:-)
liczę, że pytań ze spółdzielczego czy tej gospodarki nie będzie, a jeżeli się pojawią to w symbolicznej liczbie więc nie zawracam sobie tym głowy...

Bielas23 - pytam z ciekawości, a nie uszczypliwości...
co to znaczy dobrze? przerobiłeś z 2 razy dokładnie ustawę - Prawo upadłościowe i naprawcze? bo jak tak to szacun:wow:

hehe sorry za skrót myślowy, ale po całym dniu nauki nie mam weny do pisania poetyckim językiem. Jeżeli chodzi o prawo upadłościowe, to pisałem pracę magisterską z tej dziedziny, więc siłą rzeczy musiałem ją kilka razy przeczytać.

swoją drogą z uwagi na podniesiony próg wydaje mi się, że ,,złote czasy" wysokiej zdawalności się skończyły i będzie oscylowała w granicach podobnych jak na inne korporacyjne...

taka ;) :
"Dla przypomnienia wskazać można, że do egzaminów wstępnych w 2012 roku przystąpiło łącznie 11 656 osób, spośród których:
na aplikację adwokacką – 4 275 osób, zdały 2 343 osoby tj. 54,8%,
na aplikację radcowską – 5 912 osób, zdało 2 988 osób, tj. 50,5%,
na aplikację notarialną – 833 osoby, zdało 229 osób, tj. 27,5%,
na aplikację komorniczą – 636 osób, zdało 514 osób, tj. 80,8%."

ja się zapisuje - na poprzednim próbnym miałem lekko ponad 100
zobaczymy teraz

pytanie czysto techniczne
Wybieram się na egzamin pociągiem, a nie autkiem więc nie będę miał możliwości zostawienia torby w samochodzie... jest jakaś szatnia? bo na zawiadomieniu jest napisane tylko, że nie ma miejsca na telefony i nie będzie dla nich depozytu...

jak oceniacie próbny na ars lege?
ja właśnie zrobiłem i o ile wynik jest satysfakcjonujący 122, o tyle test wydał mi się mega trudny. Dziwne pytania w porównaniu z innymi testami próbnymi (robiłem też te na ogólną). Dużej ilości odpowiedzi nie byłem pewien...

Mam podobne zdanie. Po raz kolejny otrzymałem 118 pkt, ale test wydał mi się trudny. Dziwne jest też to, że zrobiłem dużo błędów z KC i KPC, co wcześniej prawie mi się nie zdarzało. Może ars chce nas zmobilizować na ostatniej prostej.

Ja też za każdym razem uzyskuję wynik oscylujący w granicach 120 pkt, tym razem 123, co według mnie świadczy o tym, że testy są specjalnie tak skonstruowane, że mając raczej ogólną wiedzę można bez większego problemu zdać.

Hej ! Jedzie ktos z Was na ten egzamin z Łodzi Kaliskiej albo przez Łódź Kaliską?
Chodzi mi o pociąg ktory odchodzi o 5:20 z kaliskiego, a w Warszawie Centralnej jest o 7:39.
A może ktos sie wybiera z Łodzi autem, mógłbym sie złozyc na benzynę.
Tak tylko pisze, jak cos walcie na priva.
Pozdrawiam !

Dzwoniłem dzisiaj do tego Centrum i w tym budynku C gdzie jest egzamin na dole jest szatnia.

Czy ktoś sie orientuje ile osob podchodzi do egzaminu w Warszawie i mógłby sie ta wiedza podzielić?:)

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót