Aplikacja komornicza cz. III

• Autor wątku Autor wątku Bielas23
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
Mam pytanie do osób które posiadają informację bądź same są w trakcie aplikacji komorniczej. Zaczynam w styczniu w Katowicach.Napiszcie jak wygląda pierwszy rok aplikacji. Czy jest bardzo ciężko? Jaki zakres materiału przerabia się na pierwszym roku, na czym się skupić? Bardzo dziękuję za informację.

Od tego roku aplikacja komornicza napewno bedzie inaczej przebiegac - bynajmniej w kontekscie metodyki szkolenia. Egzamin - pisemny. Uprzednio zajecia teoretyczne dotykajace rozncych dziedzin prawa - niestety bez kazusów a tymbardziej nawiazan do egzekucji. Nie pamietam czy zmienili w ustawie kwestie "kolokwium" po roku aplikacjii - poczytaj ustawe. Prawda jest taka ze bedziesz przez 2 lata latać po terenie(najpierw z asesorem 2 rok samodzielnie) i w samej kancelarii aż tak dużo sie nie nauczysz.

dejvo1987 napisał:
Od tego roku aplikacja komornicza napewno bedzie inaczej przebiegac - bynajmniej w kontekscie metodyki szkolenia.
Mogę wiedzieć co autor miał tutaj na myśli?
dejvo1987 napisał:
Prawda jest taka ze bedziesz przez 2 lata latać po terenie(najpierw z asesorem 2 rok samodzielnie) i w samej kancelarii aż tak dużo sie nie nauczysz.
Nic nowego. Tak było od zawsze.

Z moich obserwacji wynika, że jeżeli przeprowadza się czynności terenie z osobą towarzyszącą np. asesorem, to jest to luksus w obecnych czasach.
Ja zostałem wysłany w teren bez partnera już następnego dnia po rozpoczęciu pracy mimo, że nie byłem aplikantem komorniczy ani nie pracowałem wcześniej w kancelarii komorniczej.

Ostatnia edycja:
Hektor Kronenberg napisał:
Z moich obserwacji wynika, że jeżeli przeprowadza się czynności terenie z osobą towarzyszącą np. asesorem, to jest to luksus w obecnych czasach.
Ja zostałem wysłany w teren bez partnera już następnego dnia po rozpoczęciu pracy mimo, że nie byłem aplikantem komorniczy ani nie pracowałem wcześniej w kancelarii komorniczej.

Skąd ja to znam :-D

Gratulację dla patrona :!:

A ja pozdrawiam osoby, ktore przez ostatnie dni sie "szkolily" w Jastarni :D

HEHEHE słyszałem że co niektórzy ładnie polecieli :D

Naprawdę uważacie, że pisanie o naszym szkoleniu na ogólnodostępnym forum to dobry pomysł? Jeśli macie odrobinę rozsądku to usuńcie te wpisy i pogadajcie sobie na priv.

Czegos sie wstydzisz? :D

Szkolenie wazna rzecz, 4 naprawde fajne dni, za ktore mozemy kieorwnikom szkolenia dziekowac :)

Podstawowa zasada : imprezy się pamięta, ale się o nich nie dyskutuje. Nie chciał bym z wami imprezować bo gdybym coś narozrabiał to by wszyscy zaraz wiedzieli :-). Zachowujecie się jak młodszy brat którego zabrano po raz pierwszy na zakrapianą imprezę. Jeśli chodzi o szkolenie to o czymś takim zapomnijcie ponieważ rzadko się zdarza zeby ktoś w kancelarii objął nad wami merytoryczną opiekę. Będziecie musieli sami obserwować kolegów/koleżanki i dużo pytać. Teren dobra rzecz, ale lepiej przejść przez wszystkie działy i stanowiska w kancelarii ( mnie tak szef przez rok rozstawiał od księgowości, rejestracji, zajęć, egzekucji z nieruchomości,praw, przyjęcia stron itp, w teren później) to bardzo dużo daje. Niestety praca w większości kancelarii wygląda tak, że aplikant albo rejestruje albo popyla w teren, co odbija się na wyniku egzaminu. Duże znaczenie ma czytanie wszystkiego od samego początku....obowiązkowo dwa komentarze: jankowski KPC i kom currendy do ustawy o kom oraz dwie książeczki egzekucja z praw marczukowej i egzekucja z nieruchomości wyd wrocławskie. Pozdrawiam

Przeciez nikt nie dyskutuje o szkoleniu które mialo miejsce w Jastarni:) Piszemy tylko że było fajnie:D

Nie piszę o szkoleniu tylko o nieprzystającym do tego forum poście rodem z czatu lub innego pudelka.
Rozumiem młody wiek itp. ale jeżeli koniecznie u nas to z tą jakością zapraszam do Hydeparku.
EOT

No rozumiem, ze tutaj garniturek jak siadam do komputera i tylko czysto egzekucja?

To watek o aplikacji a taka czescia jest szkolenie. Nikt nawet nie wspomnial dwoch slow, ze cos sie tam wydarzylo - tylko, ze bylo fajnie - bo bylo.

Wiemy za to, ze aplikanto30 to imprezowy rozrabiaka.
eot

Aplikanto30 mógłyś dokładnie napisać jakie ksiązki polecasz, bo wklepuję w wyszukiwarkę i niestety nie ma ich, gdzie można je dostać - chodzi o egzekucja z praw marczukowej i egzekucja z nieruchomości wyd wrocławskie.

Czy izby wysłały wam juz pisma odnosnie przyjecia do grona aplikantów??

Ja otrzymałem decyzję o wpisie na listę aplikantów w okolicach 15 listopada z datą 12.11 - izba białostocka (miałem promesę od patrona).

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót