Aplikacja komornicza cz. III

• Autor wątku Autor wątku Bielas23
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
Poszukaj majątku i adresu zus,us,epesel,cepik,ogniwo itp i może coś ustalisz, jak nie to wyślij ZWO i od razu 827 . Dorecznie niestety za granicę,chyba że ustalisz Polski adres..

ttomek90 napisał:
Wpłyną do kancelarii wniosek przeciwko ZAGRANICZNEMU dłużnikowi (Belgia). Co dalej? ;) Wierzycielem jest Starosta. Gdzie znajdę wskazówki dotyczące postępowania z zagranicznym dłużnikiem? Czy ktoś z was spotkał się z taką sytuacją?

Czy nie lepiej zwrócić taki wniosek wierzycielowi ze wskazówką, żeby skierował wniosek do komornika w Belgii?

Każdka wskazówka będzie na wagę złota!

Rozumiem, że dłużnikiem jest cudzoziemiec i do tego zamieszkujący w Belgii? Macie jakiekolwiek jego identyfikatory oprócz imienia i nazwiska?

Trochę udało mi się załatwić. W sądzie dowiedziałem się, że zawiadomienie o wszczęciu egzekucji musi być przetłumaczone przez biegłego. Przetłumaczone zawiadomienie za pośrednictwem polskiego sądu będzie doręczone komornikowi w Belgii. Powiedziano mi także, że w takich sprawach koszty egzekucji są strasznie wysokie (tłumaczenia, zagraniczne doręczenia itp.), więc będę się kontaktował z wierzycielem (radca ze starostwa będzie dopiero w poniedziałek) czy chce się w to bawić, bo egzekwowana kwota to niecałe 2tys. a zaliczki na "dzień dobry" mam wziąć min. ok. 1000zł. Niezależnie od tego czy wierzyciel będzie chciał umorzenia czy też nie, bardzo wam dziękuję za pomysły.

P.S. - Dłużnik to belgijska spółka.

Ostatnio miałem taką sprawę, biegły + wysyłka przez sąd to już za mną, jeżeli masz jakieś pytania "wal śmiało" :)

Projekt już po komisji, a tu cisza

Który ledwie zipie bo nie można o niczym dyskutować poza aplikacją zgodnie z wytycznymi ;]

Mam do was pytanie.
Czy komornicy zatrudniają radców prawnych ?
Albo chociażby korzystają z ich usług przy jakiś czynnościach ?
A jeżeli korzystają to przy jakich ?
Spotkaliście się z czymś takim kiedyś ?
Na przykład przy licytacjach nieruchomości czy też ruchomości.

Ostatnia edycja:
To pytanie to żart ?
Odp. brzmi nie.
No chyba, że są stroną w procesie ...

Nie jak najbardziej poważnie pytałem.

Merfinek napisał:
Mam do was pytanie.
Czy komornicy zatrudniają radców prawnych ?
Albo chociażby korzystają z ich usług przy jakiś czynnościach ?
A jeżeli korzystają to przy jakich ?
Spotkaliście się z czymś takim kiedyś ?
Na przykład przy licytacjach nieruchomości czy też ruchomości.
1. Zdarza się.
2. Tak, głównie procesowych lub opinii prawnych.
3. Jeżeli pytasz o samą egzekucję to tak, przy sporządzaniu uzasadnień, pisaniu skarg, zażaleń.
4. Czyli z czym? Z zatrudnianiem radców przez komorników? Tak.
5. Też, ale ich udział był dość specyficzny. O szczegóły proszę nie pytać.

A czyli jednak zatrudniają.
A spotkał się ktoś żeby taki radca prawny był zatrudniony na stałe w kancelarii komorniczej.
A jeżeli zatrudniają na stałe, to czy zna ktoś kancelarię komorniczą zatrudniającą na stałe więcej niż jednego radce prawnego.

Ostatnia edycja:
1. Tak.
2. Nie. Ale nie wykluczam, że tak może być.

michupocichu napisał:
3 i 5 - d...y nie komornicy

nie d... tylko komornicy-hurtownicy co mają:
- kilku asesorów i aplikantów co robią za klepaczy pieczątek
- kilkudziesięciu telewindykatorów bez wykształcenia prawniczego
- kilku wkładaczy zwrotkek

więc kto ma odpisywać na skargi jak w niektórych kancelariach gdzie jest kilkadziesiąt tysięcy spraw i jest też dużo skarg na czynności komornika?

Czyli są to tylko wielkie kancelarie wktórych ewentualnie komornik zatrudnia radcę prawnego.

Merfinek napisał:
Czyli są to tylko wielkie kancelarie wktórych ewentualnie komornik zatrudnia radcę prawnego.
nie ma reguły, ale najczęściej tak. Ja o czymś takim słyszałem tylko w przypadku hurtownika z W-wy i Wołomina, choć raz spotkałem się z dość osobliwym przypadkiem zatrudniania radcy prawnego na stałe przez komornika...niehurtowego.

michupocichu napisał:
3 i 5 - d...y nie komornicy
czy ja wiem? Traktorgate jest dobrym przykładem tego, że komornik czynnie działający w samorządzie nie jest w stanie nadzorować poczynań asesora-zastępcy w klasycznym obrobienie tylu spraw (wpływ roczny 12k + ).
Poza tym ja sobie nawet nie muszę wyobrażać sytuacji, kiedy komornik na tyle rozwinął swoją działalność, że stać go na utrzymania "swojego" radcy, "swojego" notariusza i Bóg jeden wie kogo jeszcze. A koszty prowadzenia działalności zawsze się przydają.

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót