Witam wszystkich forumowiczów

Czytam to forum już od ponad roku (od dnia kiedy zdecydowałem się startować na aplikację komorniczą), dziś postanowiłem dołączyć do grona aktywnych forumowiczów i jeśli pozwolicie pozwolę sobie udzielić kilku odpowiedzi na zadane tu pytania a nie odpowiedziane lub nie odpowiedziane do końca.
Jestem z apelacji śląskiej więc piszę jak jest u nas
Zmiana patrona w trakcie aplikacji - możliwa ale musicie podpisać umowę z nowym patronem, napisać oświadczenie do rady że nowy komornik wyraża zgodę na objęcie was patronatem na czas aplikacji i co ważne uzyskać zgodę starego patrona na odejście - wiem, wiem to dziwne ale tak jest.
Kobiety na aplikacji - faktem jest, że w tym zawodzie jest tak, że aplikant asesor to tak zwane zwierze wielozadaniowe - czytaj terenowe, a aplikantka i asesorka już nie koniecznie, bo albo sama nie pójdzie w teren bo się boi sama albo 1001 innych powodów by nie poszła sama, dlatego komornicy wolą zatrudnić faceta. Powiem więcej, ma to nawet odzwierciedlenie w pensji - może to dla kogoś będzie dziwne ale czasem jest tak że wypłata + tzw. dodatki

dawane aplikantowi (terenowemu) pierwszorocznemu są nie wiele mniejsze od pensji asesorki (znam 3 kancelarie w których tak jest różnica to między 300 a 400 zł na korzyść asesorki w przypadku aplikanta i asesora to różnica jest międz 200 a 300% pensji aplikanta więc sami rozumiecie).
Ktoś wcześniej pytał z jakich aktów prawnych trzeba się uczyć na aplikacji, swego rodzaju podstawą jest KPC i rzecz jasna komentarz Erecińskiego do KPC, dobrze jest też się zaopatrzyć w komentarz z Currendy do ustawy o komornikach sądowych i egzekucji Knypl i Merchel, kupcie sobie też przepisy dla komorników też z Currendy.