Aplikacja komornicza

• Autor wątku Autor wątku Bartata
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
Wie ktoś coś nowego odnośnie patronów w Izbie Warszawskiej? Czy skierowanie do konkretnego patrona odbywa się w formie uchwały?
PS. Bardzo ciężkie czasy dla samorządów (w tym komorniczego)- poseł Gowin Ministrem Sprawiedliwości :evil: -vide sprawa z radcami prawymi.

Tak jest nowy minister...ale uprzedzam że polityczne dyskusje będę kasował.

Bartata napisał:
Tak jest nowy minister...ale uprzedzam że polityczne dyskusje będę kasował.

Ale dyskusja o nowym ministrze nie musi mieć charakteru politycznego tylko...no nie wiem...możemy podyskutować nad ogromnymi kompetencjami p. Gowina...;)

Wcześniej czy później to będzie rozmowa o polityce.
Jednym się podoba że ministrem jest nie-prawnik a filozof a innym się nie podoba.
Wpływu na to nie mamy więc zajmijmy się prawem.
:cool:

Bartata napisał:
Wcześniej czy później to będzie rozmowa o polityce.
Jednym się podoba że ministrem jest nie-prawnik a filozof a innym się nie podoba.
Wpływu na to nie mamy więc zajmijmy się prawem.
:cool:

Ciekawa argumentacja. Tak jakbyśmy mieli jakiś wpływ na prawo, heh.

Oczywiście że nie mamy, ale prawo przynajmniej większość z nas stosuje na co dzień, prawem posługujemy się pomagając tutaj ludziom...czego wielu pieniaczy nie chce robić. Więc jest ono w kręgu naszych zainteresowań...w odróżnieniu od polityki.
Na posady w rządzie wpływu nie mamy, nie są one przedmiotem tego Forum.

Bartata napisał:
Oczywiście że nie mamy, ale prawo przynajmniej większość z nas stosuje na co dzień, prawem posługujemy się pomagając tutaj ludziom...czego wielu pieniaczy nie chce robić. Więc jest ono w kręgu naszych zainteresowań...w odróżnieniu od polityki.
Na posady w rządzie wpływu nie mamy, nie są one przedmiotem tego Forum.

No to zróbcie sobie Państwo forum porad prawnych wyłącznie i po kłopocie. Nie szkoda Wam czasu na siedzenie i wyłapywanie wszystkiego, co Wam się nie podoba ? Przecież to absurd. Jeżeli ktoś nie udziela porad prawnych w Internecie, to jest pieniaczem ? Myślałem, że pieniacz to osoba często i pochopnie wytaczająca sprawy sądowe.

Liczy Pan na ripostę...niedoczekanie.
Prawo a nie polityka. Tyle.:cool:

Czy spotkał się ktoś z Was z opinią, że niektórzy komornicy nie chcą zatrudniać kobiet jako aplikantki?

Ja się nie spotkałem.
Natomiast jeżeli szukają terenowca..to obawy rozumiem.

Jeśli dobrze wszystko zrozumiałem to w tym roku (tzn. 2012) aplikację komorniczą rozpoczynamy 2 stycznia, czyli zaraz po sylwestrze :D
zgodnie z § 7. 1. rozporządzenia MS "Zajęcia seminaryjne dla aplikantów każdego roku rozpoczynają się w pierwszy poniedziałek po dniu 1 stycznia i trwają do 31 grudnia."
Kiepsko to widzę...

Ostatnia edycja:
a ja się spotkałam i to kilkakrotnie ,przez to miałam duży problem ze znalezieniem patrona i mówiono mi to wprost
na szczęście mojemu aktualnemu pracodawcy to nie przeszkadza

Mojemu pracodawcy również to nie przeszkadzało by podjąć pozytywną decyzję w sprawie zatrudnienia mojej skromnej osoby. Wynika to na pewno z tego że akurat trafiłam na wybitnie inteligentnego człowieka. By odbywać akurat aplikację w jego kancelarii zmieniłam miejsce zamieszkania.

martatram napisał:
Czy spotkał się ktoś z Was z opinią, że niektórzy komornicy nie chcą zatrudniać kobiet jako aplikantki?

Zależy w jakim celu dany komornik chce zatrudnić aplikanta. Jeśli w przyszłości aplikant (później asesor) ma skupić się na pracy terenowej to jak najbardziej logiczne, iż nie zatrudnia się kobiety. W 90% kobiety na aplikacji zajmują się egzekucją papierową + przyjmowanie interesantów. Oczywiście czasami uczestniczą przy czynnościach terenowych, aby poznały specyfikę takiej pracy.

Witam wszystkich forumowiczów :) Czytam to forum już od ponad roku (od dnia kiedy zdecydowałem się startować na aplikację komorniczą), dziś postanowiłem dołączyć do grona aktywnych forumowiczów i jeśli pozwolicie pozwolę sobie udzielić kilku odpowiedzi na zadane tu pytania a nie odpowiedziane lub nie odpowiedziane do końca.
Jestem z apelacji śląskiej więc piszę jak jest u nas:)
Zmiana patrona w trakcie aplikacji - możliwa ale musicie podpisać umowę z nowym patronem, napisać oświadczenie do rady że nowy komornik wyraża zgodę na objęcie was patronatem na czas aplikacji i co ważne uzyskać zgodę starego patrona na odejście - wiem, wiem to dziwne ale tak jest.
Kobiety na aplikacji - faktem jest, że w tym zawodzie jest tak, że aplikant asesor to tak zwane zwierze wielozadaniowe - czytaj terenowe, a aplikantka i asesorka już nie koniecznie, bo albo sama nie pójdzie w teren bo się boi sama albo 1001 innych powodów by nie poszła sama, dlatego komornicy wolą zatrudnić faceta. Powiem więcej, ma to nawet odzwierciedlenie w pensji - może to dla kogoś będzie dziwne ale czasem jest tak że wypłata + tzw. dodatki:) dawane aplikantowi (terenowemu) pierwszorocznemu są nie wiele mniejsze od pensji asesorki (znam 3 kancelarie w których tak jest różnica to między 300 a 400 zł na korzyść asesorki w przypadku aplikanta i asesora to różnica jest międz 200 a 300% pensji aplikanta więc sami rozumiecie).
Ktoś wcześniej pytał z jakich aktów prawnych trzeba się uczyć na aplikacji, swego rodzaju podstawą jest KPC i rzecz jasna komentarz Erecińskiego do KPC, dobrze jest też się zaopatrzyć w komentarz z Currendy do ustawy o komornikach sądowych i egzekucji Knypl i Merchel, kupcie sobie też przepisy dla komorników też z Currendy.

dobra jest tez ksiazka Egzekucja Sądowa Szczurka.
Wiecie jak jest z zajeciami w Apelacji Gdanskiej? Wszystkie odbywaja sie w Gdansku w piatek co tydzien? Wymiar 6 godzin lekcyjnych?

Ja z dyskryminacją u komorników raczej się nie spotkałem i mam tu na myśli apelację Warszawską.Mogę powiedzieć,że wręcz przeciwnie w kancelariach spotykałem więcej kobiet niż mężczyzn.Kobiety pracują również w terenie i doskonale sobie w nim radzą w tym fachu liczy się bardziej siła charakteru niż płeć.

Robert3891 napisał:
Ja z dyskryminacją u komorników raczej się nie spotkałem i mam tu na myśli apelację Warszawską.Mogę powiedzieć,że wręcz przeciwnie w kancelariach spotykałem więcej kobiet niż mężczyzn.Kobiety pracują również w terenie i doskonale sobie w nim radzą w tym fachu liczy się bardziej siła charakteru niż płeć.

Nie miałem na myśi takiej dyskryminacji, kobiet w tym zawodzie jest bardzo dużo, bywa tak, że w kancelarii jest np. komornik, asesor i 10 osób obsługi w tym może jeden,dwóch facetów, znam przykład kancelarii gdzie jest pani komornik chyba trzy kobiety i po dwóch latach działalności ponoć zatrudniła aplikanta (bo potrzebny był facet) :tuptup:

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót