Aplikacja komornicza

• Autor wątku Autor wątku Bartata
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
Dant,
Jeśli chodzi o przeniesienie między Izbami to jak już pisałam problem jest spory, nie wiem jak to rozwiązać, przepisów konkretnych też nie znalazłam. Co to "pouczania studentów" studia skończyłam więc chyba wiem jak to wygląda. Pracowałam też w kancelarii jakiś czas a teraz postanowiłam pójść na aplikację, czy to takie dziwne?
I nie rozumiem dlaczego straszną dezaprobatę wywołuje przytaczanie przepisów prawa. Oczywiście niby teoria teorią, praktyka praktyką, ale w końcu działa się na podstawie przepisów prawa, a mój post w którym podałam przepisy tyczył się głównie "wynoszenia 42 cali pod pachą". Ot co.

Zawsze można spróbować zacytować przepisy dłużnikowi alimentacyjnemu na melinie w terenie. Pewnie będzie, hm, zdumiony.

kasiaczekbp napisał:
Jeśli chodzi o język wypowiedzi, to logiczną rzeczą jest, że mogę się nim spokojnie posługiwać na forum, bo jak mniemam wszyscy doskonale wiedzą o co chodzi. Forum nie jest "pracą w terenie"- pragnę podkreślić jeszcze raz.
Już o tym pisałam :rolleyes:

Ups, nie chciałam wywołać niepotrzebnych spięć, faktycznie to nie forum ''praca w terenie''.. Nikt mnie nie poucza, bo sama pytałam, ale fakt faktem miałam na mysli kogoś z doświadczeniem życiowym nieco większym niż "po studiach jestem i wiem chyba jak to wygląda".

kasiaczekbp napisał:
Dant,
Jeśli chodzi o przeniesienie między Izbami to jak już pisałam problem jest spory, nie wiem jak to rozwiązać, przepisów konkretnych też nie znalazłam.

Czy spory? Jeśli przepisy milczą, na Twoim miejscu poszukałbym najpierw np. tutaj

klik! -> http://ms.gov.pl/pl/ogloszenia/download,3604,0.html

a następnie porównał tą listę z , na przykład:

klik! -> Rejestr aplikantów komorniczych

Jak widać są osoby, które zdawały w zeszłym roku w danej izbie, a siedzą w innej. Teraz facebook, nasza-klasa, ładnie się przedstawiamy i pytamy ich o doświadczenia związane z naszym problemem. Skoro im się udało to chyba istnieje taka możliwość.

kasiaczekbp napisał:
Dant,
I nie rozumiem dlaczego straszną dezaprobatę wywołuje przytaczanie przepisów prawa. Oczywiście niby teoria teorią, praktyka praktyką, ale w końcu działa się na podstawie przepisów prawa, a mój post w którym podałam przepisy tyczył się głównie "wynoszenia 42 cali pod pachą". Ot co.
Dziewczyno ogarnij sie, bo o egzekucji nie masz zadnego pojecia. Przytoczone przepisy nie negowaly w zaden sposob odbioru ruchomosci:) Jesli chcesz juz blyszczec to rob to dobrze, bo wyraznie nie zrozumialas istoty zagadnienia. Napisze wyraznie - CHODZI O ODBIOR ZAJETYCH RUCHOMOSCI. W teorii i praktyce zjadam Cie na sniadanie, nawet po pijaku o 5 nad ranem :)

Brygada_Remontowa napisał:
W teorii i praktyce zjadam Cie na sniadanie, nawet po pijaku o 5 nad ranem :)
Nie przesadzajmy ze swobodą wypowiedzi.

Dant napisał:
Czy spory? Jeśli przepisy milczą, na Twoim miejscu poszukałbym najpierw np. tutaj

klik! -> http://ms.gov.pl/pl/ogloszenia/download,3604,0.html

a następnie porównał tą listę z , na przykład:

klik! -> Rejestr aplikantów komorniczych

Jak widać są osoby, które zdawały w zeszłym roku w danej izbie, a siedzą w innej. Teraz facebook, nasza-klasa, ładnie się przedstawiamy i pytamy ich o doświadczenia związane z naszym problemem. Skoro im się udało to chyba istnieje taka możliwość.

Ok, dziękuję.

Myślę , że kasiaczekbp ma małe doświadczenie w pracy w terenie i stąd treść Jej postów jest taka , a nie inna , Brygada Remontowa jest skutecznym i doświadczonym aplikantem pracującym dużo w terenie , myślę ,że dla niedoświadczonych aplikantów , lub forumowiczów ,którzy dopiero będą zdawać egzamin wstępny na aplkację powinniśmy być bardziej wyrozumiali i mniej złośliwi , pamiętajmy jakie błędy popełnialiśmy na początku i ile głupich pytań zadawaliśmy na forum lub doświadczonym kolegom z kancelarii.

oficer wyższy napisał:
Brygada Remontowa jest skutecznym i doświadczonym aplikantem pracującym dużo w terenie
Male sprostowanie, nie jestem aplikantem komorniczym. Oczywiscie nic nie mam przeciwko aplikantom ;)

Jakich ustaw/rozporządzeń nie ma w Stepaniuku, a wypada je przeczywać do egzaminu komursowego ?

1. ustawa o broni i amunicji

2. ???

Ostatnią edycję dokonał moderator:
pytanie: czy ktoś z osób podchodzących do egzaminu konkursowego we wrześniu dostał już zawiadomienie z Izby (w szczególności z Poznańskiej Izby Komorniczej)?

Mniej więcej 2 tygodnie temu dostałem, tyle że Warszawa, a nie Poznań...

Nie martwcie się kandydaci wszyscy dostaną zawiadomienia o terminie i miejscu egzaminu najważniejsze teraz , to dobrze się przygotować.;)

Ci co zdają w Sopocie - wg. mojej wiedzy Hotel Haffner, ul. Haffnera 59, godz. 11
(nie mylić z Hugh Heffnerem ;))

Ostatnia edycja:
Gdzieś w temacie pojawiło się pytanie - gdzie znajdą zatrudnienie Ci wszyscy aplikanci skoro komorników jest tylko około 1000. Chciałbym w tym miejscu poinformować, że z mojego doświadczenia w obsłudze wierzycieli oraz znajomych mi komorników i ich asesorów - pracy dla nikogo nie zabraknie. Pamiętajcie, że nie wszystkie kancelarie składą się z poniżej 10 pracowników i rocznie mają ok. 2000 tys spraw. Są kancelarie gdzie liczba KM pod koniec roku sięga 90 tys., a ilość zatrudnionych pracowników oscyluje w okolicach setki.

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót