Aplikacja ogólna cz. II

• Autor wątku Autor wątku Bartata
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
Mam pytanie do osób które są/były na aplikacji ogólnej. Wiem, że pytanie jest mało istotne i dla niektórych będzie wręcz nie na miejscu, ale nie przestaje mnie to nurtować. Mianowicie, czy na AO jest coś takiego jak wakacje, urlop etc? Widziałem, że na sędziowskiej/prokuratorskiej są 4 tygodnie przerwy. Natomiast po analizie planu zjazdów + praktyk w 2013 r. żadnej takiej przerwy nie było. Nie wiem jak było w 2014 r., widziałem tylko że aplikacja zaczęła się trochę wcześniej i zastanawiałem się czy może nie z tego powodu?

Witam wszystkich serdecznie

Mam do Was pytanie - czy podczas AO/ aplikacji specjalistycznej w obecnej formie istnieje możliwość opłacania dobrowolnej składki chorobowej? (chodzi mi o ewentualną możliwość zasiłku macierzyńskiego). Z przepisów ogólnych (chodzi mi przede wszystkim o ustawę o świadczeniach w razie choroby i macierzyństwa) nie wynika nic takiego, może KSSIP stwarza jakąś furtkę w tym zakresie?

Tak, to wiem, mówisz o dobrowolnym ubezpieczeniu, mnie chodzi konkretnie o możliwość odprowadzania składki chorobowej
, tak jak z np. działalności gospodarczej. Wiem że na AO i specjalistycznych są dziewczyny, które zostały mamami i jestem ciekawa, jak to rozwiązały.

Nie wiem czy dobrze rozumiem Twoje pytanie, ale istnieje możliwość, abyś w KSSiPie zgłosiła, że chcesz być objęta chorobowym ( w tym roku przed rozpoczęciem aplikacji dostaliśmy taką informację), ale nie znam nikogo, kto by z tego korzystał. Temat ten jest dość skomplikowany, ale tak pokrótce wyjaśniając, to nie masz realnej szansy skorzystania z chorobowego w trakcie aplikacji, gdyż jakkolwiek dłuższa przerwa (3-4 tygodnie) powoduje konieczność zawieszenia aplikacji (lub rezygnacji z niej), ponieważ ma się niepozaliczane praktyki, a na koniec jest za mało czasu, aby to nadrobić (można realnie nadgonić na sam koniec w lutym 2-3 tygodnie praktyk). Mało dziewczyn decyduje się na dziecko w tym okresie, bo są tylko dwa możliwe scenariusze:
1. z powodu ciąży czy też dopiero po jej zakończeniu zawieszasz aplikację na rok i nie masz stypendium,
2. w czasie ciąży wszystko jest ok, robisz na bieżąco praktyki i zaliczasz kolokwia, a przerwę przewidzianą na specjalistycznej przesuwasz sobie na moment porodu (to się da zrobić) i wtedy masz miesiąc na dojście do siebie.

W momencie jak zawieszasz aplikację, to w pewnym sensie przestajesz być aplikantem i w związku z tym, z tego co się orientuję, nie dostaniesz ani zasiłku chorobowego, ani macierzyńskiego. Spróbuj może zasięgnąć jakiejś informacji w samym KSSiPie, ale też czuję, że będzie z tym problem. Ta aplikacja to nie jest najlepszy moment na dziecko ;).

Thiril napisał:
Moi drodzy forumowicze ;)

otóż aplikacja ogólna nie zostanie zlikwidowana przez co najmniej 2 lata, choć osobiście zakładam, że jeszcze później.
Naciski ministerialne i nie tylko na istnienie KSSiPu były od początku tak duże, że niewiarygodna jest nagła zmiana "frontu". Szkoła istnieje 5 lat i wszyscy będą głośno trąbić o tym jaka to ona jest bardzo potrzebna i że nie można w tak krótkim czasie decydować o tak radykalnych zmianach.
Znieśli już obowiązkowy staż referendarski dla obecnych apli. po egzaminie sędziowskim, więc zapewne będą teraz twierdzić, że aplikanci po ogólnej, którzy nie będą kontynuowali nauki na apl. specjalistycznych będą idealnymi kandydatami na referendarzy ;)

Ponadto zachęcam do lektury :

no moim zdaniem mylisz się :D praktycznie nie ma nikogo kto by bronił aplikacji ogólnej. pamiętam rozpoczęcie roku gdzie występował sędzia SN, a pozniej przedstawiciel PG wszyscy w swoich wypowiedziach mówili, że to byt który trzeba zlikwidowac. Moim zdaniem aplikacja będzie zlikwodowana juz w przyszłym roku. Jest to idea rządu wiec na bank to zrobią, a powinni wyrobic się do marca/kwietnia przyszłego roku.

Co do naboru, tu już bajka zupełnia inna. Choc wbrew temu co tu piszecie nie ma przeszkód aby był egzamin w 2015 roku, a nabór w 2016 roku. ta plikacja nowa jest 3,5 letnia. stara sędziowska 2,5. wiec po prostu będą dwa roczniki sędziowskiej teoretycznie na 1 roku ale będzie pomiedzy nimi róznica jednego roku. Organizacyjnie nie będzie przeszkod aby to opanowac. :D

Z mojej korespondencji z MS wynika, że obecny nabór na AO był ostatnim:):tuptup::tuptup:

cyceron, czyli co teraz? :o W ogóle nie będzie możliwości dostania się na AO? Trzeba zadowolić się radcowską/adwokacką itp ? :/

Moonica napisał:
cyceron, czyli co teraz? :o W ogóle nie będzie możliwości dostania się na AO? Trzeba zadowolić się radcowską/adwokacką itp ? :/

To jest przedmiotem mojej dalszej korespondencji. Zgodnie z projektem zmian ustawy, nabór ma być bezpośredni na apl. specjalistyczne.
Akurat w tym roku mam zdany egzamin wstępny na apl. korporacyjną (nie zaczynam apl.) i jeśli nie byłoby naboru do KSSiP w 2015 byłbym mocno rozczarowany.
Poza tym apl. specjalistyczna po AO ma innym program i czas, jest bodaj ponad 2 letnia, z kolei proponowana likwidacja AO i bezpośredni nabór na apl. specjalistyczne spowoduje to, że specjalistyczna ma trwać ponad 3 lat. Jeśli gdzieś się pomyliłem w ostatnim zdaniu to mnie poprawcie. Pisząc to niestety nie mam sposobności sprawdzenia tego dokładnie w materiałach źródłowych:)

cyceron,jak będziesz wiedział coś więcej,to podziel się z nami. :)
Chyba jestem jakimś pechowym rocznikiem. :o Jako pierwszy rocznik pisałam obowiązkową maturę z matmy,teraz chciałam spróbować dostać się na aplikację ogólną,a tu psikus i ma nie być naboru. Peszek...

W sumie dobrze że nie będzie już naboru na ogólną, ta aplikacja jest tak naprawdę bezużyteczna po deregulacji asystenta sędziego. Teraz pytanie czy nabór bezpośredni na specjalistyczne będzie już w 2015 czy dopiero w 2016, ciekawe czy ulegnie zmianie forma egzaminu i liczba przyjmowanych osób.

Ostatnia edycja:
Jakby miał być nabór w 2015 r. to zgodnie z tym, o czym pisaliście musiałyby być prowadzone jednocześnie drugim nurtem od razu aplikacje specjalistyczne.
Co do kształtu egzaminu na specjalistyczną, to moje przypuszczenia co do jego "wyglądu" byłyby takie:
- na sędziowską i prokuratorską po 50-100 miejsc.
- egzamin: test i kazusy
- poziom horrendalnie wysoki.

Nie bez znaczenia jest także to, jaka byłaby obsada takiego testu. Bo moim zdaniem, z całym szacunkiem, mało który świeżo upieczony absolwent prawa miałby szanse z "prawie - radcą" (słyszałem, że sporo osób oblało egzamin końcowy) , z kimś kto pracuje od kilku lat jako asystent sędziego, albo z kimś kto choćby jest po ogólnej.
Sam słyszałem o przypadku, że czynny adwokat czy radca stawali do konkursu na asystenta sędziego, bo kasa z wykonywanego zawodu widocznie była nie do pozazdroszczenia. Nie ma zatem powodów, by myśleć, że sporo takich osób skusiłoby się na aplikacje specjalistyczną.

O samej ogólnej można różne rzeczy powiedzieć, jednak widzę po sobie, jak spory progres zrobiłem, zwłaszcza z prawa cywilnego.

Co do naboru, to myślę, że będzie on dopiero w 2016 r., a specjalistyczne zaczną się w 2017 r.

Ostatnia edycja:
Iversen_88 napisał:
Jakby miał być nabór w 2015 r. to zgodnie z tym, o czym pisaliście musiałyby być prowadzone jednocześnie drugim nurtem od razu aplikacje specjalistyczne.
Co do kształtu egzaminu na specjalistyczną, to moje przypuszczenia co do jego "wyglądu" byłyby takie:
- na sędziowską i prokuratorską po 50-100 miejsc.
- egzamin: test i kazusy
- poziom horrendalnie wysoki.

Nie bez znaczenia jest także to, jaka byłaby obsada takiego testu. Bo moim zdaniem, z całym szacunkiem, mało który świeżo upieczony absolwent prawa miałby szanse z "prawie - radcą" (słyszałem, że sporo osób oblało egzamin końcowy) , z kimś kto pracuje od kilku lat jako asystent sędziego, albo z kimś kto choćby jest po ogólnej.
Sam słyszałem o przypadku, że czynny adwokat czy radca stawali do konkursu na asystenta sędziego, bo kasa z wykonywanego zawodu widocznie była nie do pozazdroszczenia. Nie ma zatem powodów, by myśleć, że sporo takich osób skusiłoby się na aplikacje specjalistyczną.

O samej ogólnej można różne rzeczy powiedzieć, jednak widzę po sobie, jak spory progres zrobiłem, zwłaszcza z prawa cywilnego.

Co do naboru, to myślę, że będzie on dopiero w 2016 r., a specjalistyczne zaczną się w 2017 r.

miałbym pewne wątpliwości. Nie wiem czy takiemu "radcy" czy tez "adwokatowi" chciałoby się uczyc na test. To jest straszna pamięciówka. Trzeba poświęcic wiele czasu żeby się dobrze nauczyc na ten test. Pamiętam, że na moim roku zdecydowana większosc ludzi to były odoby po studiach. Co prawda były tez osoby po 1 lub 2 roku aplikacji radcowskiej, ale to były pojedyncze osoby. Kilka osob bylo tez po 30 roku zycia. :D
Co do poziomu trunosci to dlaczego miałby byc trudniejszy ? Co roku obserwuje sie taka tendencję, że test jest minimalnie trudniejszy a kazusy są wrecz banalnie łatwe. Trudnosc tego egzaminu (kazusów) polega na szybkosci pisania i myslenia, a nie na znajomosci doktryny i orzecznictwa.

A w nowelizowanej ustawie jest wprost napisane, że ci co rozpoczeli aplikacje idą starym tokiem. Czyli dostaja się na specjalistyczne 2,5 roku i egzamin koncowy.

Nowy nabór bylby w 2015 roku. aplikacja 3,5 letnia. po prostu rok ogólnej zamianiełby sie w specjalistyczną. i tyle. to, że teoretycznie były by dwa roczniki na 1 roku specjalistycznej to tylko takie uproszczenie. Zupełnie inny program, zupełnie inny poziom wiedzy. nawet inna nazwa. bo w kssipie nie liczy sie tak roczników. teraz jest chyba 5 rocznik ogólnej i 5 rocznik specjalistycznych :D w innym tez terminie zostaliby wypuszczeni na "rynek konkursów" :D

Jeszcze pisalisie o wynagrodzeniu, że ta pensja asystenta jest mała i nikt by nie szedł. :D to jest śmieszne stwierdzenie. jak ktos mysli do przodu to pewnie zna nowelizacje i wie, że po zakonczeniu aplikacji nie ma juz stazu ref. zapewnionego. wiec jak ktos myslałby tylko kasą to pewnie i tak by nie poszedł. bo po zakonczeniu aplikacji okazałoby się, że musi startowac na stanowisko asa w konkursach, na refa pewnie byłby jakis pojedyncze te konkursy. dzis większosc z tych stanowisk referendarskich co są proponowane na staż to są stanowiska kredytowe. Czyli takie, których nie powinno byc, a są tworzone tylko dlatego że panstwo ma obowiązek ustawowy. Po tym jak ten stazysta zostanie sedzia stanowisko takie zostanie zlikwidowane i konkursu po prostu nie bedzie.

Bzdura z tą pamięciówką. Zdecydowana większość rzeczy jest na rozumienie. Na pamięć to się mało trzeba uczyć. Tak z ciekawości, zrobiłem sobie trochę testów z karnego. Uwierz mi bądź nie, ale bez problemów miałem wyniki ok. 92% trafnych odpowiedzi. Pewne rzeczy jak dobrze zrozumiesz, albo ktoś Tobie dobrze wytłumaczy to pamiętasz jak amen w pacierzu.

Czyli sugerujesz, że nabór miałby być już za rok? Co do długości, to myślę, że skróciliby obie aplikacje do trzech lat.

Faktycznie, na nas mówi się "V rok aplikacji ogólnej" :-)

Pensja asystenta jest mała. Tak czy siak. Zasuwasz jak mały samochodzik, zdajesz sędziowski, a potem latami czekasz na etat. Jeden z sędziów mi mówił, że jak oni mają zgromadzenie i głosują, to tak na serio, nie wiedzą na kogo, bo nikogo nie znają. Znam przypadki, że ludzie latami czekają na nominację i bywa, że się nie doczekują.
"Sędziowie orzekają długo, umierają rzadko".

Iversen_88 napisał:
Czyli sugerujesz, że nabór miałby być już za rok?

Faktycznie, na nas mówi się "V rok aplikacji ogólnej" :-)

.

ja tylko pisze, że nie ma przeszkód żadnych :D ja nie wiem jak będzie, i nawet mnie nie będzie to dotyczyc więc nie pisałem w tej sprawie do MS. Takie pytania to chyba tylko do wróżbity Macieja bo coś przypuszczam, że oni sami nie wiedzą jeszcze jak to będzie :D

Na każdy rocznik najwięcej dostaje się osób, które rocznikowo skończyły studia w terminie (w naborze w 2013 r. na AO, która zaczęła się w 2014 r., najwięcej jest osób z rocznika '89), potem są Ci, którzy są rok starsi ('88), bo studiowali rok dłużej, bo się rok wcześniej nie dostali itd., oni albo poświęcili rok na naukę, albo też zaczęli jakąś pracę w kancelarii lub sądzie. Dalej ciężko jest znaleźć jakiś schemat, ale osoby powyżej 30. można policzyć na palcach jednej dłoni. Asystentom jest łatwiej jak się już dostaną, bo mają wprawę w pisaniu, ale ogólnie ciężej jest się dostać ludziom, którzy pracują, bo jednak trzeba bardzo dużo czasu poświęcić na naukę do testu (ciężko bronić stanowiska, że można w sposób logiczny wydedukować kiedy referendarz wydaje postanowienie, można natomiast się tego jakimś systemem nauczyć, ale jest to zwykłe wkuwania).

Nowe przepisy dla sędziowskiej szkoły | Na wokandzie

"Kolejny nabór, przeprowadzony jesienią 2015 r. odbędzie się według znowelizowanych przepisów".

Oby to była prawda ;) Ja jeszcze nie mam wyników tegorocznego egzaminu, ale też wolałabym żeby nabór był. Zawsze można jeszcze mieć szansę za rok.

Ostatnia edycja:
Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót