Aplikacja ogólna cz. II

• Autor wątku Autor wątku Bartata
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
Problemy aplikanta :D. Są gniazdka, ale w deficytowej ilości, ok. 2 na salę, na cały kSSiP są też do wypożyczenie dwa przedłużacze, a grup jest 12, więc kto pierwszy, ten lepszy ;).

A ktoś może wie, czy jeżeli zajmuje się działalnością dydaktyczną (umowa zlecenie) z której osiągam jakieś skromne dochody to czy przed dniem rozpoczęcia aplikacji musze ją zakończyć czy też nie? I czy musze przedstawiać jakieś zaświadczenia z US o wysokości tych dochodów?
(Działalność dydaktyczna przez ustawę nie jest zabroniona)

Sam zauważyłeś, że nie jest zabroniona, ergo: dochody z niej także.....

swawoj napisał:
A ktoś może wie, czy jeżeli zajmuje się działalnością dydaktyczną (umowa zlecenie) z której osiągam jakieś skromne dochody to czy przed dniem rozpoczęcia aplikacji musze ją zakończyć czy też nie? I czy musze przedstawiać jakieś zaświadczenia z US o wysokości tych dochodów?
(Działalność dydaktyczna przez ustawę nie jest zabroniona)

ale musisz powiadomic jaśnie panujące władzie szkoły :D jeśli chcesz aby wszystko było legalnie.

Po przyjrzeniu się kalendarzowi i programowi aplikacji ogólnej w 2015 zauważyłem, że pomiędzy zjazdem w lipcu a kolejnym we wrześniu jest 7 tygodni, zaś czas na praktyki w tym okresie to 6 tyg. Czy możliwe, aby można było wygospodarować ten tydzień wolnego? Czy dobrze interpretuje, że może to planowa przerwa, bowiem wydaje mi się, że w poprzednich latach wszystko było "na styk"?

faktycznie, chyba przewidzieli tydzień na ewentualny "urlop" :)

Hej, czy ktoś wie o której godzinie zaczyna się inauguracja i ile trwa?

Lullaby87 napisał:
Jako takiej informacji na piśmie czy telefonicznie nie dostaniesz. Jeśli nie wskazałeś Krakowa, to na pewno będziesz w miejscowości, w której chcesz być. Jeżeli Kraków, to jak jesteś w I połowie listy, to najprawdopodobniej zostaniesz, a im dalej, tym bardziej prawdopodobne skierowanie do okolicznych miejscowości takich jak Olkusz, Chrzanów czy Oświęcim, a nawet do innego okręgu np. Katowice. W zeszłym roku było tak, że na początku stycznia dzwonili od końca listy do aplikantów, którzy zadeklarowali Kraków, a nie było dla nich miejsca, aby podali inne miasto.

w jaki sposób w takim razie dowiemy się o przydziale miasta na praktyki?

Dowiadujemy się tego z maila, gdzie informują o nas kto jest naszym patronem koordynatorem i w jakim jest sądzie lub prokuraturze. Co mamy zrobić z tym pitem-2?

Merqiu napisał:
Dowiadujemy się tego z maila, gdzie informują o nas kto jest naszym patronem koordynatorem i w jakim jest sądzie lub prokuraturze. Co mamy zrobić z tym pitem-2?

Wyznaczenie patrona na poziomie okręgu nie determinuje przecież, w którym sądzie rejonowym w ramach tego okręgu będziemy mieć praktyki :D

Zgadzam się:lol:Ten brak informacji jest dużym iedopatrzeniem ze strony KSSIPu. Ale wydaję mi się, że w przypadku braku odmiennej informacji z Kssipu jest ten rejonowy, który się wpisało.

oglądałam wczoraj posiedzenie komisji, która zajmuje się projektem - był tam przedstawiciel min. spr. który powiedział, że nabór będzie bo zdaniem min. spr. być musi - tylko nie wiadomo w jakiej formie, zależy to - w jego ocenie, od procesu legislacyjnego.

aleksa24 napisał:
oglądałam wczoraj posiedzenie komisji, która zajmuje się projektem - był tam przedstawiciel min. spr. który powiedział, że nabór będzie bo zdaniem min. spr. być musi - tylko nie wiadomo w jakiej formie, zależy to - w jego ocenie, od procesu legislacyjnego.

co więcej, MS chce aby był to nabór bezpośrednio na specjalistyczne. Nawet nie zgodzili się na zobowiazanie ich w ustawie do ogłoszenia w tym roku naboru na ogólną :D Powiedzieli, że jak się wyrobią z ustawą do marca/kwietnia to będzie nabór na specjalistyczne bezpośrednio. A jest to bardzo możliwe bo we wtorek skonczyły się posiedzenia podkomisji, ustawa przeszła. potem komisjia w styczniu, a na posiedzenie lutowe chca aby była w sejmie. Miałem już wątpliwości ale zlikwidowano 3 miesięczne vacatio legis.

Ten komunikat jest wiec śmieszny jezli ktos widział te posiedzenie podkomisji. Juz troche czasu spedziłem w tej szkole i widze w jaki sposób sie zachowuja jej władze. Jest to próba wymuszenia na MS aby była ogolna.

Ostatnia edycja:
paranoja, w sytuacji gdy w tym roku byłby jednak konkurs na apl. specjalistyczną - to w roku 2016 będą dwie specjalistyczne prowadzone równolegle?, bo rocznik 2015 akurat skończy swoją ogólną

świetnie, nabór bezpośrednio na specjalistyczne.. to w takim razie pytanie czy część aplikantów AO 2015 nie zdecyduje się na podejście do egzaminów wstępnych, sam bym to rozważył biorąc pod uwagę, że nie wiadomo jakie będą limity na "stare" specjalistyczne

no ciekawe jak to ustawodawca rozegra, dwie specjalistyczne równolegle, czarne chmury nad obecnym rocznikiem AO się zbierają

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót