Aplikacja ogólna

• Autor wątku Autor wątku Bartata
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
mnie jedynie nie podoba się to, że zabrali nam dwa dni wolne od pracy. W Boże Ciało i we Wniebowzięcie mamy zjazdy. Co prawda mamy wtedy dzień wolny ale za to w sobotę mamy zajęcia (a przecież nie odrabia się dni wolnych od pracy). wiem, że zjazd trwa 5 dni, dlatego musimy mieć zajęcia w sobotę, ale szkoda, że nie mogli tego inaczej rozłożyć. Przecież to też dodatkowy koszt pozostania w Krakowie;/ ehhh...

Unknow31 napisał:
mnie jedynie nie podoba się to, że zabrali nam dwa dni wolne od pracy. W Boże Ciało i we Wniebowzięcie mamy zjazdy. Co prawda mamy wtedy dzień wolny ale za to w sobotę mamy zajęcia (a przecież nie odrabia się dni wolnych od pracy). wiem, że zjazd trwa 5 dni, dlatego musimy mieć zajęcia w sobotę, ale szkoda, że nie mogli tego inaczej rozłożyć. Przecież to też dodatkowy koszt pozostania w Krakowie;/ ehhh...

To już wiadomo kiedy konkretnie mamy wszystkie zjazdy???

tak, na kssipowską poczte przyszły materiały dotyczące I zjazdu, między innymi jest kalendarz na cały 2013 rok i niestety tak nam nieszczęśliwie ustalono zjazdy

wiadomo :) od dziś. sprawdź swoją kssipową skrzynkę mailową :)
jest też podział na grupy, materiały i konspekty na zajęcia I zjazdu... i inne informacje.
:)

O faktycznie! Dzięki. Sprawdziłem skrzynkę tylko rano i stwierdziłem że na dziś już dość bonusów od KSSIP, a tu proszę, najciekawsze dopiero przyszło ;) I rzeczywiście słabo z tymi świętami w środku zjazdu, no ale... Przynajmniej sobie ponarzekamy ;)

chłodne piwo, krakowskie błonia i można narzekać:D Mnie przeraziły te opinie związku zawodowego i komentarz do nowelizacji ustawy o prokuraturze, ponad 100 stron łącznie i co mamy to niby drukować? wydawało mi się, że orzeczenia są najawżniejsze

właśnie, czas na relaks to będzie kilometry od spraw życia codziennego ;-))

Unknow31 napisał:
chłodne piwo, krakowskie błonia i można narzekać:D Mnie przeraziły te opinie związku zawodowego i komentarz do nowelizacji ustawy o prokuraturze, ponad 100 stron łącznie i co mamy to niby drukować? wydawało mi się, że orzeczenia są najawżniejsze

Dokładnie o tym pomyślałem (a propos narzekania w trakcie dnia przerwy) :D. Natomiast nad materiałami pochylę się, hm, za jakiś czas :)

Unknow31 napisał:

W jaki sposób inaczej rozłożyć? Zwróćcie uwagę na to, że oprócz Was w Krajowej Szkole kształcić będą się też 3. roczniki aplikacji specjalistycznych, dla których zjazdy organizowane są mniej więcej z taką samą częstotliwością, jak dla Was. Szkoła nie ma wolnych od aplikantów tygodni, więc inne terminy zapewne nie wchodziły w grę.

mylisz się, gdyż taka sytuacja ma faktycznie miejsce w maju, cały miesiąc naprzemiennie przyjeżdżają aplikanci, ale w sierpniu rozpisani jesteśmy tylko my z ogólnej, także mogli się zlitować i dać inny termin.

Unknow31 napisał:
mylisz się, gdyż taka sytuacja ma faktycznie miejsce w maju, cały miesiąc naprzemiennie przyjeżdżają aplikanci, ale w sierpniu rozpisani jesteśmy tylko my z ogólnej, także mogli się zlitować i dać inny termin.

skąd wiesz, że w sierpniu jesteście tylko Wy? Przecież jeszcze nie ma planów dla pozostałych aplikacji. To że rok czy dwa lata temu mogło być wolne nie oznacza, ze w tym roku tak będzie. Wszak dochodzi kolejny rocznik aplikantów.

wiemy bo dostaliśmy na e-maile plany aplikacji wszystkich na rok 2013.

Ok, nie wiedziałem o tym. Swoją drogą i tak w związku ze zwiększeniem się ilości aplikantów nastąpiły zmiany, bo my w ubiegłym roku mieliśmy sierpień i połowę września wolną od zjazdów.

my mamy wolny od zjazdów czerwiec i wrzesień (po jednym dniu tylko w tych miesiącach) także też nie jest źle:-)

no właśnie, dziwnie mamy rozpisane te zjazdy. Do grudnia mamy ich 9, kiedy aplikacja ogólna 2012 już w grudniu miała ostatni zjazd, czy to oznacza, że będziemy mieli jeszcze jeden w styczniu 2014?

A czy ktoś z Was ma wiedzę na temat zajęć, wykładowców, jaki jest ich stosunek do aplikantów i jaka atmosfera panuje w szkole? Czy wymagają perfekcyjnego przygotowania?

Atmosferę tworzą ludzie, którzy na aplikacji ogólnej będą. Zależy ona wyłącznie od was. Wykładowcy w większości to sympatyczni ludzie, którzy chcą coś przekazać, a przy okazji zarobić trochę grosza. Być może w niektórych przypadkach na odwrót. :) Nie ma żadnych krwiopijców czekających tylko na jakieś wasze potknięcie i wyszukujących luk w waszej wiedzy. Jeżeli nie chcesz, nie musisz być wcale przygotowany na dane zajęcia. Z wyjątkiem sędzi Kuberskiej i Barnaszewskiej (zajęcia case method) nikt też nie wyłapuje z sali "ochotników" do podzielenia się swymi przemyśleniami i znajomością omawianego orzeczenia. Część zajęć nie wymaga od was żadnego zaangażowania, oczywiśćie od tych, którzy sami tego nie chcą. Powszechny jest widok gdzie kilku aplikantów przegląda neta, kilku gra w przeróżne gry komputerowe, niektórzy czytają książki, a reszta ogląda film lub najnowszy odcinek serialu.

Tomku BARDZO Ci dziękuję za życzliwość i pomoc!!!
PS Czy w razie wątpliwości mogłabym się zwrócić do Ciebie?

Co do sędzi Kuberskiej - należało się tego spodziewać - to nasz łódzki postrach... :) magluje na zajęciach i egzaminuje z kpc naszych aplikantów radcowskich.
Z kolei z pierwszego zjazdu łódzcy wykładowcy bardzo OK, w szczególności PPA M.Świetlicka... i PPG Olejnik /też w zasadzie łódzka dusza/.
Będzie fajnie :)

Ostatnia edycja:
hej, mam pytanie czy dzwonił do Was już Wasz patron? Do mnie jak na razie nikt się nie odzywał. Trochę mnie to martwi;/

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót