AŚ w Mysłowicach

• Autor wątku Autor wątku Sabriinka
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
a no mianowicie z Rozporzadzenia ministra sprawiedliwsci z dn.12.08.98 rozdzial 5 pt.ulgi i kary dyscyplinarne §54 2.ulgami sa pkt7.zezwolenie na dluzsze widzenie co ma powiazanie z §55 pkt.2 przyjmnej lektury.u nas uzasadnionym warunkiem osobistym jest to ze jade przez cala Polske na owe widzenie. nie jestem jedynym przypadkiem,ktore taka ulge dostalo w slubicach takze jest to uwzgledniane.i w suwalkach. nalezy sie cieszyc,ze sa jeszcze ludzcy prokuratorzy i koniec:)

aaan20 napisał:
a no mianowicie z Rozporzadzenia ministra sprawiedliwsci z dn.12.08.98 rozdzial 5 pt.ulgi i kary dyscyplinarne §54 2.ulgami sa pkt7.zezwolenie na dluzsze widzenie co ma powiazanie z §55 pkt.2 przyjmnej lektury.

Dlaczego odsyłasz mnie do nieobowiązujących przepisów?

I abstrahując od powyższego: dłuższe widzenie o 60 minut to nic innego jak DODATKOWE widzenie. A takiej nagrody dla t.a. nie ma. Jak widzę nadal są organy dysponujące, którym się wydaje, że stanowią prawo.

Cześć,

wpisy są dość stare i nie wiem czy jeszcze obowiązują. Chciałabym dowiedzieć się czy listy wysyłane do osadzonego odbywającego już karę nadal idą drogą areszt-prokuratora-areszt-osadzony? Czy bezpośrednio po trafieniu do aresztu są tam sprawdzane i przekazywane odbiorcy? Wiem, że w niektórych aresztach ta droga jest skrócona a na ich stronie nie znalazłam informacji.

Będę wdzięczna za odpowiedź.

Jeżeli osadzony odbywa już karę pozbawienia wolności i nie jest prowadzone przeciwko niemu żadne postępowanie to listy trafiają od razu do AŚ/ZK nie przechodząc już przez Prokuraturę.

tak trafiają od razu do zk i są niezwłocznie dostarczane osadzonemu z rguły tego samego dnia kiedy listonosz dostarczy je do działu ewidencji w danym zakładzie kanym

Witam, wpisy są dosyć stare chciałabym się dowiedzieć pare informacji. Nie dawno odezwał się znajomy który przebywa w AŚ w Mysłowicach. Wiem tyle że pracuje i od listopada dostał pozwolenie na przepustki. Jakieś 3tyg dostałam telefon że coś jest nie tak i tarfił do izolatki. Nie mam z nim żadnego kontaktu, wysłałam list ale nie wiem czy mu go przekazali. Chciałabym złożyć pismo o widzenie ale czy jeżeli nadal przebywa w izolatce to przysługuje mu jakiekolwiek widzenie? Nie jestem osobą spokrewnioną. Jeżeli tak to do kogo takie pismo składać?

Powiedzcie mi jak mam się dowiedzieć czy kumpel jest w areszcie w Mysłowicach bo nie ma mojego nr telefonu więc nie da znaku życia

Listo można napisać. Ale kolega może nie zechcieć odpisać. Bo przecież nie musi.

A prawnie? Wniosek o dostęp do danych osobowych osoby pozbawionej wolności. W rozporządzeniu jest mowa gdzie i kto może go złożyć (by wniosek został pozytywnie rozpatrzony). Organ uprawniony oraz osoba najbliższa. Koleżanka nie zalicza się do osób najbliższych.

Słyszałam że można napisać do prokuratury o zgodę na widzenie ale nie wiem do jakiej prokuratury w Katowicach bo jest ich chyba ze cztery

Słyszałam że można napisać wniosek do prokuratury o widzenie ale nie jestem rodziną i nie wiem do jakiej prokuratury bo w Katowicach jest ich ze cztery poradźcie coś

Ale co mamy pomóc? Skąd mamy wiedzieć czy pan jest osobą tymczasowo aresztowaną czy skazaną? A jeśli tymczasowo aresztowaną to do czyjej dyspozycji?
W Ustawie o Służbie Więziennej określono tryb dostępu do danych osobowych osoby pozbawionej wolności. Zapoznaj się. Albo skorzystaj z usług adwokata - ja niestety nie mam czasu, by dokładnie rozpisywać co trzeba zrobić (a wcale nie oznacza to, że otrzymasz żądane informacje o koledze).

Czyli jednym słowem nic nie mogę zrobić nie ma sposobu żeby dowiedzieć się gdzie on przebywa?

Jak to nic? Należy złożyć wniosek o dostęp do danych osobowych osoby pozbawionej wolności. Kolejny raz o tym piszę. Dziennik Ustaw z 2019 poz. 822.

[QaUOTE=zalamana192837;574153]na mysłowicach masz luzy jak niewiem;) moj siedzial tam 11 miesiecy a ja w sumie mieszkam kolo kryminalu wiec wiem jak jest ;)
Widzonka moga Ci sie przedluzyc, telefony oczywiscie jak juz bedziesz skazany. Z wychowawcami nie ma tak zle ino na klawiszy trzeba uwazac. Moj P to mial polamane raczki (juz powinnes sie domyslec kto mu zrobil ała)
Co do jedzonka to dobrze karmia. Moj tam bardzo przytyl. niewiem co Ci jeszcze napisac, mozesz napisac na PW to ci powiem[/QUOTE]
A jak jest z widzenia i bo mi mówił że raz w miesiącu jest tam dopiero drugi tydzień. I pytanie jakie dane moje mu są potrzebne żeby mnie wpisał na widzenie?

sunnivva napisał:
Mój brat właśnie tam siedzi :( Widzenia są faktycznie bez dozorowe, natomiast jeśli chodzi o warunki to syf, kiła i mogiła. Karaluchy i ogólnie padaka. Jak bym mu na każde widzenie nie woziła kasy to by chyba umarł z głodu. Ostatnio wyszedł koleś, który był tam króciutko bo jakieś 3 tyg siedział w celi razem z bratem i mi napisał smsa że gdyby nie on to by umarł z głodu. Da się przeżyć, wiadomo, ale z opowiadań brata to masakra. Zresztą trochę się naoglądałam bo jeżdżę do niego co 2 tygodnie już od 4 miesięcy. Na razie jest na sankcjach. Pozdrawiam. Aaa jak jest już po wyroku to pewnie go przewiozą bo faktycznie areszt jest przeludniony! Choć w okresie świątecznym zwalniają jak najwięcej ludzi. Natomiast największe przepełnienia są w okresie wakacyjnym.

A jakie dane są potrzebne żeby mnie wpisał na widzenie i dlaczego mówił mi że jest jedno widzenie w miesiącu jak niektórzy piszą że dwa.

Może dlatego że cytujesz posty z 2007 roku-nie sądzisz że coś się mogło zmienić przez ten czas?A może dlatego że nie chce Cię widzieć dwa razy w miesiącu?Nie prościej wejść na stronę zakładu i przeczytać jak odbywają się widzenia w roku 2021?

Esemka napisał:
Może dlatego że cytujesz posty z 2007 roku-nie sądzisz że coś się mogło zmienić przez ten czas?A może dlatego że nie chce Cię widzieć dwa razy w miesiącu?Nie prościej wejść na stronę zakładu i przeczytać jak odbywają się widzenia w roku 2021?

Jeżeli nie zamierzasz pomóc to nie wymądrzaj się oczekiwałam normalnej odpowiedzi

No i to jest normalna odpowiedź. Wystarczy wejść na stronę internetową AŚ w Mysłowicach i przeczytać o widzeniach. potrzebujesz pomocy jak odszukać stronę internetową wiezienia?

Powrót