AŚ Warszawa-Mokotów, Rakowiecka

• Autor wątku Autor wątku myszkaa
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Z jakiego dworca w Warszawie (Zach .Centr .wsch ) najprosciej i najszybciej sie dostac na Rakowiecka ? Moze ktos wie...autobus (jaki) czy tramwaj nr ?:)

ona159 tak pieniądze możesz wysłać. Najprościej by Ci było z Dworca Gdańskiego metrem na Pole Mokotowskie.Wysiadasz pod samym aresztem praktycznie.

witam, mam takie pytanie... wczoraj dowiedziałam się ze mam dostarczyć w poniedziałek paczkę odzieżową na którą mój narzeczony dostał talon. tzn ze mam wziąć ją na widzenie, on przekaże mi talon i zostawiam ją gdzieś, czy przed widzeniem jakos to załatwiam. przepraszam ale pierwszy raz załatwiam taką rzecz i wogole tam idę i się kompletnie nie orientuję. a paczkę żywnościową mogę zrobić na miejscu od razu?dziękuję z góry za pomoc

Paczkę zostawiasz w skrytce przed widzeniem, na widzeniu dostaniesz talon i po widzeniu nadasz paczkę w okienku.
A żywnościową możesz nadać od razu w okienku, tylko wypisz na kartce, co się w niej znajduje i dla kogo od kogo

a jak nie będę miała żywnościowej od razu przy sobie to mogę zrobić zakupy tam i nadać, tak? muszę miec wydrukowany ten formularz ze strony aś? jest tam jakies zamówienie na paczkę z numerem konta

Wiesz co, nie wiem jak to jest z tymi zakupami w kantynie, bo to kantyna robi te paczki, jak ja byłam ostatnio, ok. 2 m-ce temu, to to było jeszcze w powijakach. Ale wykazy produktów już były wywieszone i powiem Ci, że chyba lepiej zrobić zakupy normalnie w sklepie i nadać. Wszystko tak samo paczkowane, do tego droższe niż w sklepie, no i nie ma tytoniu, czyli nic takiego, czego nie można kupić w zwykłym sklepie, więc po co przepłacać. Ale jak będziesz zmuszona kupować w kantynie, to na miejscu Ci wszystko powiedzą.

Ostatnia edycja:
Ja paczkę żywnościową robie sama bo w kantynie jest o WIELE drożej
a poza tym mój Łobuz ma swoje ulubione produkty ,które w kantynie nie są dostępne,
a potem ową paczkę nadaję w Z.k. (albo wysyłam pocztą)

ona159 napisał:
Z jakiego dworca w Warszawie (Zach .Centr .wsch ) najprosciej i najszybciej sie dostac na Rakowiecka ? Moze ktos wie...autobus (jaki) czy tramwaj nr ?:)

ja mieszkam zaraz przy Z.k. Rakowiecka

i tyle co mogę doradzić to NAJSZYBCIEJ będzie jak wysiądziesz na dworcu Centralnym lub Środmieście -potem dojdziesz 3-5 min. do metra ,
przejedziesz 2 stacje metrem tj.4 minuty (do Metro Pole Mokotowskie) I jesteś pod Z.k.-A.ś- Rakowiecka

chociaz ten pomysł z Metrem Gdańskim tez jest dobry ,ale wtedy metrem jedziesz około 20 minut,ale jak ktoś np. nie jest z Warszawy to dla niego jest dobra opcja bo przynajmniej przy okazji obejrzy stacje metra;)

Zapomniałam ,ze nie piszę się posta pod postem.

Ostatnia edycja:
Witam, jestem tu po raz pierwszy i chciałabym się zapytać, czy jak podałam paczkę odzieżową popołudniu dzisiaj to prawda, że mój mąż dostanie ją dopiero w czwartek? Podobno tzw. magazyn jest tylko w czwartki.

a słuchajcie mam takie pytanie, tez jako poczatkujaca tu jestem wiec nie patrzcie krzywo... mojego łobuziaka nie mam w domu od 25dni początkowo wsadzili go do aresztu w naszej miejscowości, w poniedziałek przewieżli go na Rakowiecką. odsiaduje karę pozbawienia wolności za jazdę pod wplywem % i za nie stosowanie się do zakazu prowadzenia auta. na Rakowieckiej jest teraz od 4dni i z tego co wiemy to tylko przejściowy pobyt bo transport nie został jeszcze zakończony i mają go gdzies jeszcze przewieźć. mowa była o Białołęce-czy tam jest ciężko? bo słyszy się różne opinie. :o no i że w Warszawskich więzieniach przeludnienie jest, myśicie że mogą go gdzieś daleko od domu wysłac? on pierwszy raz jest skazany.

Witam,ja tu nowa,zupełnie zielona :sad::sad::sad:
Jeszcze nie mam nawet informacji o tym czy mój partner jest przed rozprawą czy już po (tzn. czy zwinęli go do wyjaśnienia sprawy czy do odsiadki wyroku).
Dlatego nie wiem nawet jakie zadać pytanie.
Jestem kompletnym laikiem jeśli chodzi o wszystko co związane z ZK...
Wiele się dowiedziałam z tego forum, jednak nie do końca potrafię to przełożyć na moją sytuację.
W tej chwili zależy mi przede wszystkim na widzeniu z J.
Niestety przez to niespodziewane - przynajmniej dla mnie - zabranie go do AŚ, nie dokończył ważnych spraw...co zostało na mojej głowie. Potrzebuję od niego informacji.

Czy jeśli okaże się,że odsiaduje wyrok sądu i zostałam przez niego wpisana na listę odwiedzających, będę mogła dostać się na widzenie jeszcze w tym tygodniu??

Bardzo proszę o pomoc. To dla mnie nowa,dziwna sytuacja.
Jeśli ktoś miał podobną/e sytuacje, może mi coś doradzić, bardzo proszę o kontakt prywatny.

pozdrawiam

RE: AŚ Warszawa-Mokotów, Rakowiecka pierwszy list

Prosze pomozcie !!! Wczoraj zatrzymali mojego narzeczonego. Kiedy moge mu dac pierwszy list ? Czy na bramie przyjma dzisiaj ? Czy misze go wyslac poczta ? I czy jiz moze on dostawac listy ?

jest w areście? to listy będą cenzurowane to znczy że będą szły przez prokuraturę. uważaj co piszesz i na bramie nie zostawia się listów musisz wysłąć pocztą
Jank Kowalski
s. Jana
i adres zk, tak adresujesz
listy może dostawać ale ostrzegam to trwa długo.. ja nie dostawałam listu czasami po 2 miesiące po prokurator trzymał ;/ ale czasami szybko to funkcjonowało. jeśli będziesz chciała iść na widzenie idziesz do sądu do prokuratora pod który podlega narzeczony i składasz podanie. ale najczęściej dostaje najbliższa rodzina a my narzeczone się do niej nie zaliczamy obecnie ;/

Witam. Mój chłopak przebywa w ZK, i pierwszą wokandę ma za 2 lata, jako jego dziewczyna (nie jesteśmy zaręczeni ) będę musiała być na tej rozprawie?? Jako, że jestem odnotywana jako osoba odwiedzająca go regularnie.

fartalla napisał:
Witam. Mój chłopak przebywa w ZK, i pierwszą wokandę ma za 2 lata, jako jego dziewczyna (nie jesteśmy zaręczeni ) będę musiała być na tej rozprawie?? Jako, że jestem odnotywana jako osoba odwiedzająca go regularnie.

Nie, na takich posiedzeniach raczej nie ma świadków " z zewnątrz".

Dziękuję za odpowiedź. Jak już jestem przy temacie, to jeszcze jedno pytanie zadam. Czy po pierwszej przepustce osoba z rodziny będzie musiała napisać notatkę z przepustki?? Bo słyszałam, że ktoś musi napisać jak osadzony zachowywał się na przepustce.

Witam. Czy ktoś może przebywał w tym zakładzie karnym???? Albo ma partnera w Zakładzie Karnym na Rakowieckiej??Szukam opinii...

Partnera nie, ale brata tak. Na same warunki nie narzeka - czasami trafi się jakiś gorszy strażnik i ciężko się dogadać, ale tak to jest... znośnie?

Mam dużo pytań, bo jestem pierwszy raz w takiej sytuacji...

1. Jak długo trwa procedura załatwiania talonu na odzież?
Czy może być taka sytuacja, że osadzony wypełni talon, wychowawca wyrazi zgodę i za godzinę na widzeniu go poda? Czyli wszystko tego samego dnia?
Czy są jakieś ograniczenia odnośnie ilości talonów? Np raz w miesiącu, czy dwa?
Do kogo kierować talon na czasopisma/książki? A telewizor i czajnik?
Wszystko podaje się w kartonach, ale czy można mu dostarczyć torbę bagażową na kółkach?(Podobno często przenoszą między celami i miałby łatwiej.)

2. Jak to jest z przedłużonym widzeniem? Ile razy w miesiącu może się o nie starać? (ma 3 widzenia/miesiąc)
To jest tak, że jeśli dostanie zgodę od dyrektora(po podaniu), to z marszu kolejne widzenie będzie dłuższe?
Czy osadzony musi pisać o przedłużenie widzenia w konkretnym dniu, czy po prostu chodzi domyślnie o najbliższe?

3. Czy z osadzonym można rozmawiać przez telefon?
W kantynie są karty telefoniczne, a podobno nie można...

Ostatnia edycja:
Halo dziewczyny. Czy któraś z was była na widzeniu tak zwanym intymnym w tym zakładzie? Ja za kilka dni będę miała takie spotkanie i chciałabym zadać kilka pytań. Bardzo proszę o pomoc.

Powrót