Witam, ja też już byłem w Sosnowcu. Prawo jazdy (kat. B) zostało mi zatrzymane na 1 rok w lutym 2014. A w WOMPie byłem dopiero 28 kwietnia 2015 więc trochę to jednak trwało.
Dla zainteresowanych u mnie wyglądało to w sposób następnujący:
5:40 byłem pod WOMP , kolejka przede mną to jakieś 25-30 osób, tragedii nie było. Godzina 7:30 otwarcie budynku i w sumie w kolejce było jakieś 110 osób (poważnie). Większość osób, które stały przede mną szły od razu do pokoju 12, więc miałem trochę luzu przy rejestracji.
Rejestracja, czyli dajemy wszystkie papiery jakie przy sobie mamy (skierowanie z UM, badanie psychologiczne, dowód osobisty i inne), Pani w rejestracji tworzy dla każdej osoby nową teczkę i zaprasza do kasy. W kasie płacisz 214 zł (tak było u mnie), dostajesz numerek oraz kartkę z numerami, do którego pokoju masz się udać.
Po rejestracji poszedłem do pokoju numer 6 (na parterze) tam oddałem krew co zajęło Pani jakieś 1,5 godziny, a numer miałem trzeci. Po oddaniu krwi na ciśnienie, ale Pani od pobierania krwi nie chciała powiedzieć gdzie jest ciśnienie, więc poszedłem na górę pod pokój 12 i tam się dowiedziałem, że w tym pokoju robią wszystko i trzeba czekać. Ktoś do mnie podszedł i powiedział żebym dał sobie spokój i przyjechał innym razem. Zapytałem się pielęgniarki czy te numerki w jakiś sposób obowiązują, to powiedziała, że tak i trzeba trzymać się jak najbliżej drzwi do pokoju. No więc przeszedłem wszystkie te osoby i czekałem pod pokojem jakieś 30 minut. Wezwali mnie, zmierzyli ciśnienie i wysłali do pokoju numer 5. Tam siedziałem dobre 2,5 godziny zanim wszedłem, a kolejki specjalnie dużej nie było. Wszedłem, porozmawiałem z Panią doktor dlaczego pije, ile itp. W sumie to wszystko co w ankiecie, którą dostajecie na początku. Następnie jakieś dziwne badania na słuch (bzdura totalna), wzrok i równowagę. Wszystko ok, ale coś z lewym okiem nie tak u mnie, więc wysłali mnie do okulisty. Wyszedłem z pokoju 5 i poszedłem do 12, tam powiedzieli, że wszystko gra i muszę iść do kasy zapłacić za okulistę 100 zł. Poszedłem zapłaciłem i wróciłem znowu do 12 żeby tylko pokazać im paragon, że jest zapłacone. Później na drugie piętro do okulisty. Pani doktor sprawdziła wzrok i powiedziała, że jest ok. Powrót do 12 i 40 minut stania, wszedłem, coś jeszcze sprawdzili i powiedzieli, że po orzeczenie zapraszają za tydzień.
W sumie w WOMP byłem od godziny 5:40 do godziny 15. Wszystko załatwiłem w jeden dzień i później tylko po odbiór orzeczenia. Wszystko gra, prawo jazdy na 5 lat.
W wydziale komunikacji dajemy papiery z WOMP i badań psychologicznych, wypełniamy nowy wniosek, zdjęcie do PJ, 100,50 zł opłaty i po tygodniu mamy prawko.
Zanim pójdziesz na badania do WOMP, proponuje zrobić próbne badania na GGTP+CUKIER.
Żeby nie tracić czasu w WOMP i nerwów, zrób psychotesty byle gdzie i miej to z głowy. Widziałem tam kilka osób, które były już czwarty raz bo coś im zawsze źle wychodzi i płacą duże pieniądze, jak na takie badania. Proponuje również zabrać ze sobą DŁUGOPIS – przyda się.
P.S. nie wiem jak jest z punktami karnymi, mi zatrzymali PJ ale punktów nie zabierali.