Badania w womp sosnowiec informacje

• Autor wątku Autor wątku kruzz
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
Mam pytanie o womp łódź. O co chodzi dokładnie z tym psychiatrą?

Mówiąc szczerze to nie wiem o co chodziło koledze, który o tym wspomniał.
Ja swoją wizytę w Łodzi opisałem wyżej i wspominam ją nadspodziewanie dobrze. Zazwyczaj kierują do psychologa gdy próby wątrobowe bądź inne przesłanki (behawioralne), wskazują na możliwość nadużywania alkoholu (pominę czy słusznie są wyrokowane).
Podczas moich odwiedzin każdy z kim rozmawiałem (kilka osób), wyszedł od orzecznika z pozytywem. Ale, podkreślam, każdy z nas miał próby wątrobowe w normie i nie przejawiał fizycznych oznak "nie sportowego" spożywania :)

Jak tak czytam, to Sosnowiec to jakaś masakra przy tym co w Łodzi :(

Ostatnia edycja:
A badania psychotechniczne gdzie robiłeś?

Na miejscu u siebie.
Na skierowaniu miałem wypisane uprawnione gabinety. Wybrałem najbliższy, pól godziny i po sprawie.
Raczej nikt nie robi w WOMPie.

ASPAT, ALAT, bilirubinę też robią w sosnowieckim WOMPie?

Czy miesięczna abstynencja wystarczy połączona z braniem Hepatilu? Badania mam na początku września.

Witam. Ja mam ustalony termin badania lekarskiego w Sosnowcu 3 września a ustalałem go 3 lipca (sic!) Dzwoniłem do Sosnowca kilka dni temu czy nie zwolnił się wcześniejszy termin - odpowiedź żebym nie zawracał im głowy skoro mam ustalony termin. Mi Sąd zabrał prawko na 6 miesięcy i 17 sierpnia upływa mi ta kara i teraz się zastanawiam czy wydadzą mi w Wydziale komunikacji prawko bo to nie moja wina że w Sosnowcu czeka się 2 miesiące na termin badania... Dodam, ze Sąd dopiero 30 czerwca wysłał wyrok do wykonania(sic!) psychologiczne zrobiłem u uprawnionego psychologa i już mam je z głowy. Tak sobie myślę, ze mógłbym już jeździć samochodem po upływie kary bo nie dostałem przecież decyzji o cofnięciu mi uprawnień z Wydziału Komunikacji tylko skierowania na badania a wiem, że zmienił się kodeks karny i teraz w art. 180A kk jest zapis że popełnia przestępstwo ten kto jeździ samochodem nie stosując się do decyzji danego organu. Ja takiej decyzji nie mam i chyba żaden z was co miał prawko zabrane do roku takiej decyzji nie otrzymał.
Co o tym myślicie??

Bez badań nie wydadzą ci prawa jazdy, a i po badaniach będziesz musiał wyrobić nowy blankiet. Już nie dają bezterminowo.
Jazda bez uprawnień to duża loteria, mogą dać ci kolejny zakaz.

Ostatnia edycja:
A zastanawia mnie jedno: gdy byłem jakiś czas temu w Wydziale Komunikacji, pytałem się m.in. czy w tym momencie mógłbym sobie robić kurs na kat. A i zdać egzamin. A pani powiedziała, że NIE. Hehe, dlaczego?

Czy jeśli już udałoby mi się otrzymać pozytywny wynik badań, to czy jeśli będe zdawał egzamin, jest gdzieś w papiurach wpisane, że miałem cofnięte uprawnienia? Pytam, bo przepisy się ciągle zmieniają na gorsze, nie mówię już o tych, które mają wejść 1 stycznia 2016, ale czy z góry mogę liczyć na oblanie? Podobno w WORDach nie lubią gorzałkiewiczów.

Witajcie,dawno tu nie zagladałem,trzymam za was kcuki,ja już też SWOJE PJ odebrałem w dniu 15,07,2015 orzeczenie na 5 lat HURRA!!!!!!!!!!!!!!!!!!!zycze wszyskimtego samego,powodzenia

Oliwer67 gratuluje ,ja mam na 15 lat wiec troche dluzej,pilnujmy sie i kontrolujmy.:winko:

Tak masz rację Magdo trzymajmy się,pilnujmy i kontrolujmy!Ja kolejny raz nie chciałbym przechodzić przez Womp w Sosnowcu,może nie było to aż tak straszne jak to "malowały"niektóre osoby,ale człowiek na błędach ma się uczyc,a nie powtarzać ich kolejny raz! Do Wademara44 w Womp robią tylko ggtp i glukozę czyli tzw.cukier.Co się tyczy abstynencji to nie mam pojęcia jak dużo piłeś,czy często,po prostu zrób sobie w swojej przychodni badanie ggtp-koszt ok.15 zł,a będziesz wiedział na czym stoisz.Ja dzwoniłem do Womp-u w styczniu,ustalono mi termin na 20,04,2015 i zaraz też zrobiłem z ciekawości to badanie,wynik był 94.Całkowicie odstawiłem alkohol,nawet piwa się nie napiłem prze te 2,5 miesiaca!Po 2 miesiacach zrobiłem kontrolne badanie-wynik był już zadowalający,bo ok.40,a norma w Womp jest do 55.Także trochę samozaparcia,jeśli wynik będzie się mieścił w 55 to PJ jest już prawie w dłoni,nie taki diabeł straszny jak go majuja!Jeśli ktoś chce,może może spróbować esentialle-forte,to też wspomaga regenerację wątroby!Proponuję abstnencję kilka tygodni oraz zróbcie sobie badanie ggtp w przychodni,bo nie warto tracić czasu,pieniędzy oraz swojej cierpliwości w Sosnowcu!Co się zaś tyczy PJ to niestety nie otzrymujemy z powrotem tego samego dokumentu,trzeba zrobić zdjęcie,złożyć nowy wniosek i zapłacić kolejną stówę w wydziale komunikacji,bo PJ dostaje się na 5,10,15 lat,niestety już nie bezterminowo! Powodzenia,wytrwałości i szerkości wszystkim,którzy już przeszli przez Womp!:evil::evil:

Czy zaświadczenie od lekarza rodzinnego i książeczka wojskowa są potrzebne?

Witam kolejny raz,Waldemar44 książeczkę wojskową potrzebujesz oraz zaświadczenie od psychologa o zdoloności do kierowania pojazdami!Zaświadczenie od lekarza rodzinnego o stanie zdrowia i to by było na tyle!Pisałem wcześniej i nie tylko ja ,ale również Magda(która nawiasem mówiąc,może nieświadoma była,że podnosi mnie na duchu,że jestem w stanie odzyskać ,to co straciłem),badałem,dzięki cierpliwości mojej żony to niezbędne GGTP i naprawdę warto odzyskać,to co się starciło!Jężdżę dopiero autem kilka tygodni,ale KOMFORT niesamowity!Uwierzcie w siebie,bo warto!!!!Szerokości i wytrwałości!!!!:brawo:

gregoor86 napisał:
Witam. Ja mam ustalony termin badania lekarskiego w Sosnowcu 3 września a ustalałem go 3 lipca (sic!) Dzwoniłem do Sosnowca kilka dni temu czy nie zwolnił się wcześniejszy termin - odpowiedź żebym nie zawracał im głowy skoro mam ustalony termin. Mi Sąd zabrał prawko na 6 miesięcy i 17 sierpnia upływa mi ta kara i teraz się zastanawiam czy wydadzą mi w Wydziale komunikacji prawko bo to nie moja wina że w Sosnowcu czeka się 2 miesiące na termin badania... Dodam, ze Sąd dopiero 30 czerwca wysłał wyrok do wykonania(sic!) psychologiczne zrobiłem u uprawnionego psychologa i już mam je z głowy. Tak sobie myślę, ze mógłbym już jeździć samochodem po upływie kary bo nie dostałem przecież decyzji o cofnięciu mi uprawnień z Wydziału Komunikacji tylko skierowania na badania a wiem, że zmienił się kodeks karny i teraz w art. 180A kk jest zapis że popełnia przestępstwo ten kto jeździ samochodem nie stosując się do decyzji danego organu. Ja takiej decyzji nie mam i chyba żaden z was co miał prawko zabrane do roku takiej decyzji nie otrzymał.
Co o tym myślicie??

Nie radzę Ci brać tego na logikę. Być może i dobrze myślisz, ale mój znajomy miał podobną sytuację, tzn. czas kary się zakończył i pewny swego wsiadł do samochodu i jeździł. Nie odebrał prawa jazdy z urzędu bo akurat jechał w głąb kraju jakąś robotę załatwiać i tak to sobie olał. Do czasu aż nie miał stłuczki. Co się okazało, za wszystko płacił z własnej kieszeni, dosłownie za wszystko!!!! Do tego sprawa sądowa i kolejny zakaz. Dlaczego, ano dlatego że póki osobiście nie odbierzesz prawa jazdy z urzędu i nie pokwitujesz odbioru to uprawnień nie masz. Czyli w Twoim przypadku, nie masz badań to nie masz prawa jazdy.

To i ja podzielę się doświadczeniami z badania i przebiegu całej sytuacji od dnia zabrania PJ. Złapali mnie w poniedziałek rano o 7.30, miałem 0,24 promila, po 15 minutach miałem już 0,20 ale wiadomo nadal ponad normę. Wiadomo ścięło mnie to z nóg, załamany przez tydzień itp itd. Wyrok, 6 miesięcy bez prawa jazdy i 600 zł kary.
Badanie w sosnowcu miałem 08.07 ,a umawiałem je w połowie maja. Naczytałem się o tych badaniach to mi się oczy otwarły, ale w dniu kiedy zabrali mi prawo jazdy zarzuciłem picie jakiegokolwiek alkoholu, więc badaniami krwi się nie przejmowałem... do czasu. Jakież było moje zdziwienie kiedy przy okazji badań mojego syna postanowiłem sobie tak dla sprawdzenia zrobić komplet badań i wyszło z góry na dół wszystko idealne poza GGTP - 130 (Alat i Aspat, Bilirubina idealne). Dodam że już wtedy od dwóch miesięcy nie piłem wogóle alkoholu, a i wcześniej też bez przesadnych ilości. Przerażenie mnie ogarnęło, zatem do lekarza na USG. Co się okazało.... Mam wielki kamień w woreczku, co oznacza Kamicę Żółciową, lekarz powiedział mi że ten parametr (GGTP) z moim schorzeniem będzie się zawsze wahał. No i co tu zrobić... Zebrałem dokumentację medyczną i z obgryzionymi paznokciami czekałem na badania w WOMP, na szczęście chyba w ten dzień wahnięcie było w dolną granicę niż w górną.

Samo badanie, wszystko co dotychczas napisane jest mniej więcej prawdą i nikt tutaj nazbyt nie przesadził z opisem. Po dobroci nigdy tam nie wrócę.

Na szczęście badanie przeszedłem pozytywnie, prawo jazdy na 5 lat odbieram za tydzień.

Ale do wszystkich którzy są lub będą w mojej sytuacji : co Was nie zabije to Was wzmocni. JA dojeżdżam dziennie do pracy rowerem około 12km w jedną stronę, trzymam dietę, nie piję mocnych trunków (czasem piwo w te upały dla ochłody), schudłem 10 kg, mam świetną kondycję i dzisiaj z perspektywy widzę że mimo wszystko cała ta sytuacja wiele mnie nauczyła i mocno mnie zmieniła. Polecam wszystkich wyciągnąć wnioski, trochę się zastanowić czy naprawdę jesteśmy tacy w porządku wobec siebie i swoich bliskich i co ewentualnie można zmienić.

PS. Do wszystkich którzy na siłę chcą mieć dobre wyniki wątrobowe ( bez tego nie przejdziecie badań w WOMP, lekarz orzecznik powiedział mi wprost, wszystkie badania mogą być OK ale jeśli wątrobowe są złe to Prawa Jazdy nie będzie) :
Przez 2-3 tygodnie nie zregenerujecie wątroby którą zaśmiecacie przez kilka lat, Esentiale itp. może minimalnie pomóc ale to są odchyłki liczone w jednostkach. Wątroba regeneruje się (jeśli to jeszcze możliwe) przez około 2-3 miesiące, ale należy zachować regularną dietę i uprawiać regularnie jakiś sport. Nie chcę nikogo pouczać, ale ja robiłem badania co 2 tygodnie z powodu tej Kamicy Żółciowej i widziałem jak ciężko zbić te parametry.

Życzę wszystkim powrotu na drogi i pozytywnych wyników badań. Ja prawo jazdy odbieram, owszem przyda się ale z roweru nie rezygnuję :)

Dzięki Trist za informacje. Nurtuje mnie jeszcze jedno pytanie czy wyniki badań krwi są w dalszym ciągu za 2-3 dni czy może się to zmieniło i już można odebrać wyniki krwi i orzeczenie tego samego dnia. Skoro już umawiają konkretną liczbę osób i nie ma sytuacji z kwietnia to może i wyniki krwi są tego samego dnia. Jechać znowu taki kawał drogi w moim przypadku 2 raz to uciążliwe jest no ale kara musi być i trzeba ją odczuć a czekać na pocztę to nie zamierzam. Mi w wydziale powiedzieli, ze wydadzą mi na czas wyrobienia nowego prawka stare prawo jazdy jak przedstawie im orzeczenia lekarskie. Pozdrawiam wszystkich

gregoor86 napisał:
Dzięki Trist za informacje. Nurtuje mnie jeszcze jedno pytanie czy wyniki badań krwi są w dalszym ciągu za 2-3 dni czy może się to zmieniło i już można odebrać wyniki krwi i orzeczenie tego samego dnia. Skoro już umawiają konkretną liczbę osób i nie ma sytuacji z kwietnia to może i wyniki krwi są tego samego dnia. Jechać znowu taki kawał drogi w moim przypadku 2 raz to uciążliwe jest no ale kara musi być i trzeba ją odczuć a czekać na pocztę to nie zamierzam. Mi w wydziale powiedzieli, ze wydadzą mi na czas wyrobienia nowego prawka stare prawo jazdy jak przedstawie im orzeczenia lekarskie. Pozdrawiam wszystkich

Ja czekałem 3 dni, a było to miesiąc temu więc nie sądzę żeby coś się zmieniło. Te próbki idą do laboratorium bo sami nie zrobią analizy u siebie i laboratorium nie mają na miejscu. Dodatkowo nie sądzę żeby z każdą próbką jechali osobno tylko zbierają wszystko i na koniec dnia je zawożą do labo, drugiego dnia mają wyniki,dostaje je lekarz i wypisuje orzeczenia, stąd te 2-3 dni.

Ja już za niedługo wybieram się do WOMPu. Trzymajcie za mnie kciuki.

A tak na marginesie, czy jeśli będę miał pozytywne orzeczenie, czy mogę się zapisać na kurs kategorii C? Czytałem, żeby przystąpić do kursu na C, trzeba mieć najpierw B. Czy to prawda? Orientuje się ktoś w przepisach? Googlowałem, ale raz jest napisane tak, raz inaczej.

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót