voyteg
Moderator globalny
Moderator
- Odpowiedzi
- 18 611
barteks2 napisał:Tak więc obecnie postępowanie toczy się w wyniku stwierdzenia nieważności poprzedniej decyzji, a nie w wyniku wznowienia postępowania.
I jak rozumiem, PINB nie wyda decyzji, a jak zażalenie, to szybko wydaje coś sprzecznego z prawem?
To może po takiej decyzji właśnie niniejszy wniosek do WINB z uwagi na postępowanie PINB w oparciu o wskazany zapis KPA?
Teraz może wzajemnie i ja mogę liczyć na wymianę doświadczeń.
Pomagam osobie która ma sytuację odwrotną, to znaczy PINB chętnie wydaje decyzje, ale... Osoba, której pomagam ma dom. Wpływowy sąsiad chciałby coś pobudować na sąsiedniej działce, ale ten dom mu przeszkadza, więc... nagle pojawiła się decyzja PINB o nakazie opróżnienia budynku i potem, jak udało się ustalić ma być decyzja o wyburzeniu. Dom jest wprawdzie stary, ale do zawalenia mu bardzo daleko. PINB uparcie wydaje decyzje zaocznie, a postępowanie strony zobowiązanej do wykonania tej decyzji ogranicza się do.... odbioru takiej decyzji. WINB po odwołaniu spacyfikował te decyzję, ale nie miało to większego znaczenia dla PINB, który znów wydał decyzje taką samą, po identycznym toku postępowania, bo "zagrożone jest życie ludzi".
I tu moje pytanie do uczestników tego wątku, jakich sztuczek prawnych może dokonać PINB, aby dopiąć swego?