Bon na zasiedlenie zasady?

• Autor wątku Autor wątku Kenny97
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Kosssz napisał:
A kiedy Pani rozpoczyna/rozpoczęła pracę?

3 październik to dzień umowy. Z UP jeszcze nie jestem wyrejestrowana. Prace fizycznie jeszcze nie odbywał ponieważ czekam na szkolenia. Mogę prosić o radę co w takiej sytuacji zrobić?

adminek napisał:
3 październik to dzień umowy.
Nie pytam kiedy Pani zawarła (podpisała) umowę, bo to już wiem. Pytam kiedy dokładnie Pani podjęła/rozpoczęła.przystąpiła Pani do pracy?
adminek napisał:
Mogę prosić o radę co w takiej sytuacji zrobić?
Dopóki mi Pani nie odpowie na pytanie kiedy (i czy w ogóle) przystąpiła Pani do pracy, to nie mam czego radzić...

Kosssz napisał:
Nie pytam kiedy Pani zawarła (podpisała) umowę, bo to już wiem. Pytam kiedy dokładnie Pani podjęła/rozpoczęła.przystąpiła Pani do pracy?
Dopóki mi Pani nie odpowie na pytanie kiedy (i czy w ogóle) przystąpiła Pani do pracy, to nie mam czego radzić...
Do pracy jeszcze nie przystąpiłam. Będzie to dopiero koło 10 października

adminek napisał:
Będzie to dopiero koło 10 października
A co to znaczy około? A to umowa nie określa terminu przystąpienia do pracy?
To istotne, bo utrata statusu bezrobotnego nie może nastąpić "około jakiegoś dnia" tylko z dniem przystąpienia do pracy. Data podpisania umowy ma tutaj drugorzędne znaczenie. Zatem dopóki nie podejmie Pani pracy (przy czym podjęcie pracy oznacza pierwszy dzień jej wykonywania) pozostaje Pani w katalogu osób uprawnionych do otrzymania bonu na zasiedlenie.
Zatem dopóki Pani fizycznie nie podejmie pracy jest duża szansa na uzyskanie bonu na zasiedlenie z PUP.

Ostatnia edycja:
Kosssz napisał:
A co to znaczy około? A to umowa nie określa terminu przystąpienia do pracy?

Tak 3 październik to już przystąpienie do pracy. Przepraszam niedokonca zrozumiałam, inaczej to odebrałam. Co w takiej sytuacji?

A czy wiesz może jak sprawa z bonem wygląda przy zmianie pracy? Z początkiem wrzesnia podjąłem zatrudnienie ale w dniu wczorajszym dostalem wypowiedzenie. Bon na zasiedlenie został mi przyznany i mówiąc którko nie wiem co będzie dalej...

W ciągu 7 dni od zakończenia pracy należy poinformować urząd o utracie pracy. I szukać szybko kolejnej... bo żeby bon stał się bezzwrotny, to trzeba przepracować 6 m-cy z co najmniej najniższym wynagrodzeniem i podlegać ubezpieczeniu społecznemu z tego tytułu.

Czyli zachodzi niezwoloczna konieczność poinformowania urzędu o utracie, bo jeśli się tego nie zrobi to...? Jest jakiś okreslony czas na to aby znaleźć kolejną?

klemensserb napisał:
bo jeśli się tego nie zrobi to...?
... to urząd wypowie umowę i zażąda od Pana zwrotu całości środków.
Radzę przeczytać jeszcze raz dokładnie umowę, którą Pan podpisał z PUP, bo pyta Pan o naprawdę podstawowe rzeczy.
klemensserb napisał:
Jest jakiś okreslony czas na to aby znaleźć kolejną?
W miarę szybko, aby zdąrzyć przed upływem 8 miesięcy od otrzymania bonu przedstawić w PUP dokumenty o osiągniętym w każdym miesiącu wynagrodzeniu oraz składkach na ubezpieczenie społeczne.

Ostatnia edycja:
Witam.

Mam takie pytanie, otóż w dniu jutrzejszym planuję złożyć wniosek o bon na zasiedlenie. Wszystkie warunki spełniam,ale chciałbym zapytać o jedną rzecz. Kilka dni temu wynajęliśmy mieszkanie w Gdansku tzn.juz podpisaliśmy umowę, pracy nie mamy a ja jestem z Olsztyna. Czy spełniam w tym wypadku wymóg by móc ubiegać się o bon? Niestety ciężko jest się utrzymać w Gdańsku.

Witam,
mam kilka pytań odnośnie sytuacji, w której się obecnie znajduję. Zamierzam ubiegać się o przyznanie bonu zasiedleniowego, spełniam wszystkie warunki jeśli chodzi o status os. bezrobotnej i odległość. Znalazłam perspektywę zatrudnienia, odbyłam u przyszłego pracodawcy dwa dni próbne, po których wyraził chęć do mojego zatrudnienia, przy czym wypełniając wniosek w deklaracji przyszłego pracodawcy mogą wpisać, że są skłonni zatrudnić mnie według obowiązujących zasad, czyli na początek jest to 3 miesięczny okres próbny z możliwością przedłużenia. I tutaj moje pierwsze pytanie: czy wpisanie tego okresu może przekreślić szansę na pozytywne rozpatrzenie wniosku? (Wiem, że wymagany min. okres to 6 miesięcy, aczkolwiek mój przyszły pracodawca nie może takiego okresu wpisać).
Drugie moje pytanie odnosi się odbycia tych dwóch dni próbnych, gdyż zostały one objęte umową o dzieło. Czy zawarcie tej umowy może wpłynąć na przyjęcie wniosku? Dodam, że umowę o pracę na 3 miesięczny okres próbny mam podpisać dopiero w połowie listopada.

Z góry dziękuję za pomoc.

Ostatnia edycja:
Ewel.C napisał:
wypełniając wniosek w deklaracji przyszłego pracodawcy mogą wpisać, że są skłonni zatrudnić mnie według obowiązujących zasad, czyli na początek jest to 3 miesięczny okres próbny z możliwością przedłużenia. I tutaj moje pierwsze pytanie: czy wpisanie tego okresu może przekreślić szansę na pozytywne rozpatrzenie wniosku?
Może. Wymagane przy bonie na zasiedlenie jest utrzymanie pracy przez 6 miesięcy. Jeśli potencjalny pracodawca przewiduje tylko 3 miesiące, to może być to przesłanka do odmowy przyznania bonu.
Ewel.C napisał:
Drugie moje pytanie odnosi się odbycia tych dwóch dni próbnych, gdyż zostały one objęte umową o dzieło. Czy zawarcie tej umowy może wpłynąć na przyjęcie wniosku?
Oczywiście. Musi Pani zgłosić podjęcie dzieła, co skutkuje wyrejestrowaniem z PUP z powodu podjęcia przez osobę bezrobotną pracy zarobkowej. Uzyskanie bonu na zasiedlenie może nastąpić wyłącznie na skutek ponownej rejestracji w PUP po zakończeniu dzieła.
Proszę dokonać wszelkich formalności związanych z utratą statusu bezrobotnego z powodu wykonywania dzieła, następnie zarejestrować się ponownie w PUP jako bezrobotny i po ustaleniu w dalszej procedurze profilu pomocy ubiegać się stosownym wnioskiem o bon na zasiedlenie.

Witam,

20 września minęło 6 miesięcy od otrzymania przeze mnie bonu, a do dnia dzisiejszego od ponad pół roku pozostaję zatrudniony na umowie o pracę. Chciałbym to udokumentować zgodnie z wymaganiem:

do 8 miesięcy od dnia otrzymania bonu na zasiedlenie udokumentować pozostawanie w zatrudnieniu, wykonywanie innej pracy zarobkowej lub prowadzenie działalności gospodarczej przez okres 6 miesięcy.

Moje pytanie dotyczy dokumentów jakie powinien przedstawić w urzędzie. Na 3 miesiące miałem umowę próbną, następnie podpisałem umowę na czas niekreślony na której pozostaję do dziś. Czy przedkładając obie umowy spełnię warunki bonu, czy też powinienem poprosić pracodawcę o wystawienie jakiegoś zaświadczenia o okresie mojego zatrudnienia?

Pozdrawiam.

Czy moglbym prosić o odpowiedź na moje zapytanie? Ogolnie powiedzieli mi bym wpisał ze od kilku dni wynajmuje mieszkanie (pokoj) ktory ułatwia mi podjęcie pracy na terenie miasta Gdańsk.(Uczciwie, prosto z mostu, by nie stwarzać problemów prawnych). Umowa tez nie ma znaczenia bo czy dwie czy nawet 10 osob to ich nie bedzie to obchodzic.

Ostatnia edycja:
Flasher18 napisał:
planuję złożyć wniosek o bon na zasiedlenie. Wszystkie warunki spełniam,ale chciałbym zapytać o jedną rzecz. Kilka dni temu wynajęliśmy mieszkanie w Gdansku tzn.juz podpisaliśmy umowę, pracy nie mamy a ja jestem z Olsztyna. Czy spełniam w tym wypadku wymóg by móc ubiegać się o bon? Niestety ciężko jest się utrzymać w Gdańsku.
Nie ma znaczenia gdzie Pan wynajął mieszkanie, ale to gdzie Pan faktycznie obecnie zamieszkuje. Jeśli już w Gdańsku, to bon na zasiedlenie Panu nie przysługuje, jeśli nadal w Olsztynie, to proszę próbować i złożyć wniosek.
Chodzi tu o to, że bon ma na celu ułatwić osiedlenie się w nowej miejscowości, do której osoba musiała się sprowadzić w wyniku podjęcia pracy. Jeśli zatem wnioskodawca już tam mieszka (przed podjęciem pracy) to znaczy już się tam osiedlił i podjęcie pracy nie jest tego powodem. Tym samym nieprawne jest przyznanie w takiej sytuacji bonu.

Kosssz napisał:
Nie ma znaczenia gdzie Pan wynajął mieszkanie, ale to gdzie Pan faktycznie obecnie zamieszkuje. Jeśli już w Gdańsku, to bon na zasiedlenie Panu nie przysługuje, jeśli nadal w Olsztynie, to proszę próbować i złożyć wniosek.
Chodzi tu o to, że bon ma na celu ułatwić osiedlenie się w nowej miejscowości, do której osoba musiała się sprowadzić w wyniku podjęcia pracy. Jeśli zatem wnioskodawca już tam mieszka (przed podjęciem pracy) to znaczy już się tam osiedlił i podjęcie pracy nie jest tego powodem. Tym samym nieprawne jest przyznanie w takiej sytuacji bonu.

Byc moze,rozmawiając z kobieta, zarówno w okienku jak i odpowiednim pokoju, powiedziały mi ze mam wpisać Gdansk i tyle, że mam czekac na wniosek i juz, nie mówiły mi że podjęcie zamieszkania przed wnioskiem jest dla mnie wykluczeniem z otrzymaniem bonu.

Witam. Nie wiem czy do końca rozumiem regulamin przyznanego bonu na zasiedlenie.
Otóż problem jest następujący

Bon został już przyznany, 4 grudnia mija 6 miesięcy od zatrudnienia.

I teraz moje pytanie. Czy zmieniając pracę przed upływem tego czasu wiąże się to z nową umową na min 6 miesięcy, czy np. kończę obecną pracę 15 listopada, mam już nową umowę i przedstawiam dokumenty na min okres próbny załóżmy miesiąca?

Zupełnie nie wiem jak to rozumieć, w regulaminie jest mowa o konieczności zgłoszenia do 7 dni o podjęciu nowej pracy, tylko z czym to się dalej wiąże.

I co jeśli zostanie mi te kilka dni do 6 miesięcy? Oddaję wtedy całą kwotę którą dostałam, czy jej część?

Może ktoś był w podobnej sytuacji albo po prostu lepiej to rozumie.

Dziękuję za odpowiedź

Raczej nie, masz powiedziane ze w przeciagu 8 miesiecy musisz przepracowac pol roku, co za tym idzie mozesz zmieniac prace co miesiac byle bys mial udokumentowane ze w przeciagu 8 miesiecy przepracowales w sumie pol roku. Jezeli rezygnujesz z pracy to podejmujesz kolejna i od podjecia jej musisz (tak ja sadze) dostarczyc do swojego urzedu pracy zaswiadczenie o podjeciu zatrudnienia do 7 dni od podpisania umowy. Jezeli zabraknie Ci tych kilku dni nie wiaze sie raczej z oddaniem calej kwoty tylko jakiejs czesci ale najlepiej byloby gdybys zadzwonil do urzedu i sie po prostu dowiedzial.

Pozdrawiam

Powrót