E
Eddddd96
Nowy użytkownik
- Odpowiedzi
- 2
A czy po przepracowaniu załóżmy miesiąca w mieście docelowym (oddalonym o te 80km)jest możliwość zarejestrowania się w urzędzie pracy w tym miejscu w celu poszukania pracy?
Podążaj za instrukcjami wyświetlonymi na poniższym wideo, aby zainstalować aplikację internetową na Twoim urządzeniu.
Uwaga: Ta opcja może nie być dostępna w niektórych przeglądarkach internetowych.
Jeśli straci Pani pracę, to jak najbardziej. Do rejestracji będzie potrzebny natomiast meldunek (czasowy lub stały) w nowej miejscowości (mieście docelowym).Eddddd96 napisał:A czy po przepracowaniu załóżmy miesiąca w mieście docelowym (oddalonym o te 80km)jest możliwość zarejestrowania się w urzędzie pracy w tym miejscu w celu poszukania pracy?
OK_PL napisał:Zlecenie wykonuje po godzinach pracy z miejsca zamieszkania oddalonego powyżej 80 km od miejsca zameldowania
OK_PL napisał:firma dla jakiej świadczę to zlecenie jest zarejestrowana około 45 km od miejsca mojego zameldowania.
Kilka razy czytam ten post i chociaż chcę nie jestem w stanie go zrozumieć....OK_PL napisał:czy będę musiał zwrócić bon ?
Przepisy prawa nie przewidują, żeby pracodawca miał obowiązek cokolwiek oświadczać. Pana obowiązkiem jest natomiast udokumentowanie dochodu brutto za poszczególne miesiące, co może nastąpić poprzez dostarczenie do PUP zaświadczenia wydanego przez pracodawcę. Jeśli posiada Pan wzór "oświadczenia pracodawcy" do rozliczenia bonu to są to wyłącznie wewnętrzne regulacje urzędu pracy, który udzielił Panu bonu. I tam należałoby się zwrócić o instrukcje w jego wypełnieniu.OK_PL napisał:czy na oświadczeniach, które wypełnia pracodawca na koniec umowy o bon ma oświadczać , że wykonywałem „inną pracę zarobkową”? Nie jest poinformowany, że wykonuje dodatkowo pracę na zlecenie. Może sam powinienem to uzupełnić ?
Po pierwsze trzeba być zarejestrowanym jako bezrobotny w chwili wnioskowania o bon, przez cały czas jaki urząd pracy ma na jego rozpatrzenie oraz na dzień zawierania umowy pomiędzy bezrobotnym a PUP w sprawie udzielenia bonu .... a cała procedura może potrwać ok 1 miesiąca.ZeteRzz napisał:Jestem zameldowany w Koszalinie. Tam też studiuję. Mam 23 lat. Przeniosłem się do Warszawy mieszkam tam z dziewczyną(...) Zlecenie kończy mi się 31 grudnia. 1 stycznia będę podpisywał umowę o pracę w tej samej firmie.(...) czy żeby dostać ten bon, to muszę czekać aż skończy mi sie umowa zlecenie żebym miał status bezrobotnego
JoannaDembinska napisał:1. W moim UP należy dołączyć zaświadczenie od przyszłego pracodawcy że zamierza mnie zatrudnić. Niestety już od kilku miesięcy takiego pracodawcy nie mogę znaleźć, zatem może takie oświadczenie wydać mi agencja pracy przez którą będę szukać zatrudnienia?
Trudno oczekiwać, żeby urzędnik rozstrzygnął sprawę, która jeszcze nie została założona (bo rozumiem, że wniosku Pani jeszcze nie złożyła). Prawdopodobnie nie doradca (albo nie tylko doradca) podejmuje decyzje w tej sprawie.Także proszę złożyć wniosek do PUP i czekać na odpowiedź. Innej drogi nie ma. No chyba, że wróżka.[/FONT][FONT="]JoannaDembinska napisał:Mój doradca niestety nie chce odpowiadać na pytania dot. wniosku, albo odpowiada wymijająco dlatego pytam tutaj