Brak Home Office

• Autor wątku Autor wątku bart07
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
wazne kto Ci placi . To odnosi sie do pracownikow agencyjnych kiedy sa wysylani do roznych firm.

witam serdecznie
i proszę o poradę:)
w UK jestem od 2008 roku, ale aż do października 2009 roku byłam studentką (studia w Polsce). nie sądzę, aby miało to jakiekolwiek znaczenie w tej kwestii - a może jednak.
pierwszą legalną pracę w UK rozpoczęłam jesienią 2008 (sklep), pracowałam tam tylko przez miesiąc, zaraz potem zmieniłam pracę (na inny sklep), gdzie przepracowałam 3 miesiące. żaden z pracodawców nie zażądał ode mnie HO w tym okresie, mimo że pytałam czy powinnam go wysłać - odpowiedź brzmiała: nie, bo jestes z EU. oczywiscie od samego początku miałam NIN.
potem miałam prawie roczną przerwę w pracy zawodowej w UK, w tym czasie tylko studiowałam, przebywałam wiekszosc czasu w PL, pisałam pracę mgr itd.
od grudnia 2009 roku do konca lipca 2010 byłam zatrudniona w biurze w UK, oczywiscie bez HO - o którym wówczas juz zupelnie zapomniałam. w tej chwili z pracy się zwolniłam, w następnym tygodniu mam rozmowę kwalif. również do biura.
moje pytanie brzmi: co z kwestią HO? czy mam od razu teraz się rejestrować, czy zostawic to i zaczekać czy i kiedy znow zostanę zatrudniona? jesli będę wysylac formularz o HO, którą datę rozpoczęcia pracy w UK mam wpisac? te kilka miesiecy sprzed dwoch lat czy tę pierwszą 'prawdziwa', wlasciwa prace w biurze, która trwała 8 miesięcy?
proszę o radę, trochę się martwię...
p.s. o benefity nawet sie nie staram, gdyz i tak nie przepracowalam calego roku. w UK jestem z mężem, który ma dobre zarobki więc mogę spokojnie szukać satysfakcjonującego zajęcia.

WRS wysyla sie dla pracodawcy, u ktorego aktualnie jest sie zatrudnionym tamten okres poprostu Ci sie juz nie liczy. Nie martw sie nic nie stracilas poniewaz i tak okres Twojego zatrudnienia byl wowczas krotki.

dziękuję Eliss. jestes z zawodu prawnikiem?:)
czyli, jezeli wkrótce znów zostanę zatrudniona, dopiero wówczas mam wysłać WRS?
i nie wpisywać nic o żadnych poprzednich pracodawcach, nawet tym ostatnim, u które pracowałam ciągle przez całe ostatnie 8 miesięcy?

Inaczej nie przyjma Ci aplikacji jezeli nie masz pracodawcy. W tym przypadku jak pisalam wyzej 8 miesiecy przepada cos mi sie wydaje, ze nie rozumiesz wogole zasad WRS w tym dziale wyzej jest przyklejony post na ten temat - poczytaj.

cóż, smiem zaryzykowac stwierdzenie, ze malo kto tak naprawde rozumie chore zasady WRS...;) nawet pracownicy HO - podaja rozne informacje np, czytalam troche o tym.
dla mnie naturalnym jest fakt, ze skoro odprowadzam NI, tax, mam kontrakt itd, to JESTEM legalnym pracownikiem.
doskonale zdaje sobie sprawe, ze musze miec pracodawce aby wyslac WRS - bardziej chodzilo mi to, co z tymi ostatnimi 8 miesiacami? oficjalnie prace w UK zaczelam wczesniej, wiec nie chce nic zatajac itd. a jesli podam, ze prace rozpoczelam dopiero wraz z tym nowym kontraktem (ktorego jeszcze nie mam, ale na ktory licze), to bedzie to w jakims stopniu klamstwo?

wg przepisow jezeli nie zarejestrujesz sie w HO w ciagu 30 dni od podjecia zatrudnienia - praca staje sie nie legalna jezeli pracujesz u tego samego pracodawcy pelne 12 miesiecy zostajesz zwolniona z kolejnych zgloszen jezeli zmienisz pracodawce. Jezeli w ciagu pierwszych 12 miesiacach zmieniasz pracodawce masz obowiazek zglosic jego zmiane i robisz to tyle razy ile razy zmieniasz pracodawce - az uzyskasz pelne 12 miesiecy . Zgloszenie zmiany pracodawcy nie moze przekraczac 30 dni ( strata pracy - zlozenie zgloszenia zmiany, wiekszosc osob robi blad liczac 30 dni od straty pracy do kolejnego zatrudnienie ) Jezeli miedzy pracodawcami byla przerwa dluzsza niz 30 dni niestety 12 miesiecy zostaje naliczane od nowa od daty ostatniego zgloszenia do HO. Z tego tez powodu nie mozna zglaszac pracodawcow , u ktorych juz sie nie pracuje i tak ida na reke i przyjmuja zgloszenia osob , ktore nie dotrzymaly terminu 30 dni ale wciaz pozostaja u tego samego pracodawcy oczywiscie liczac date zgloszania jako naliczanie 12 miesiecy.

rozumiem. czyli to wszystko w przeszlosci mi po prostu przepadlo, i nie jest zadnym zatajeniem ani problemem w tej chwili. nikogo nie bedzie to interesowac, powinnam jedynie wyslac WRS z momentem rozpoczecia pracy TERAZ. am i right?:)
dziekuje

Dokladnie tak. Pamietaj tylko, ze skladki ubezpieczeniowe,ktore wowczas zostaly odciagniete i podatek - nie przepadaja.

Hej mam pytanie.
Jestem w UK i chce zaczac prace, ale wrocic po 2-3 miesiacach.
Nie chce na ten czas wyrabiac HO, bo:
a)szkoda mi pieniedzy
b)boje sie wysylac swoje ID, bo slyszalam ze gubia albo przetrzymuja miesiacami, poza tym bez ID to jak bez reki, no i moze nie zdazyc wrocic zanim bede musiala wracac do Polski gdzies w pazdzierniku.

Mam takie pytanie, czy Home office ma jakikolwiek kontakt z pracodawca i np. moze zadzwonic do niego po miesiacu ze skarga ze nie zlozylam aplikacji?
Albo jesli aplikacja moze zostac odrzucona, to czy home office wysyla jakies powiadomienie do pracodawcy?

Mam dwa plany
1.wysle aplikacje ok. 15 wrzesnia, wezme potwierdzenie nadania, ale wysle wniosek niekompletny, np. bez dokumentu tozsamosci lub nie wplace pieniedzy. zostanie on odrzucony zapewne pod koniec wrzesnia, kiedy i tak juz w najgorszym wypadku moge rzucic ta prace i wrocic do domu.

2. nie zloze w ogole wniosku o home office, slyszalam ze tolerancja dla spoznialskich jest ok 3 miesiace wiec moze nie przyczepia sie od razu..

nie wiem czy ktores z tych rozwiazan jest wzglednie ok na ten czas, a czy pracodawca moze nie wyplacic mi wynagrodzenia za przepracowane godziny?? jak np. wysle w ciagu miesiacu aplikacje ale ona zostanie odrzucona to za ten nielegalny czas po odrzuceniu (a moze jeszcze przed) moze np. kazac mi zwrocic wyplacona juz wyplate, lub odmowic wyplaty??

sorry jesli zamotalam..jak cos jest niejasne to wytlumacze jeszcze raz:)

Witam. Przeglądam forum już nie pierwszy raz, i w zasadzie za każdym razem odnajdowałam potrzebną dla mnie informację. Niestety teraz takowej nie znalazłam. A więc od początku. Mąż rozpoczął pracę w UK w agencji w 2007 roku i od razu wyrobił HO. I tu zaczyna się problem.. zmieniał później pracę wielokrotnie, pracował jak i w agencjach tak i na umowę i ani razu, nie wysłał ponownego wniosku do HO. Teraz jesteśmy na etapie ponownego starania się o WTC i tam pani powiedziała mu, by wysłał ten wniosek teraz z umową od obecnego pracodawcy. Wedle kontraktu nie mieści się również w czasie 30 dniu. I teraz moje pytanie:
1. Czy mogą mężowi odmówić odnowienia wrs?
2. Czy mogą żądać od nas przedstawienia dowodów utrzymania się tutaj przez okres 3 lat? W końcu na 1 wyrobionym WRS jest data sprzed 3 lat, mogą się dziwić po co obecnie chcę to wyrabiać.
3.Czy po prostu zmiana zostanie uznana z tym, iż ponownie zaczną naliczać 12 miesięcy??

Dodatkowo, pani z konkretnie przydzielonej już dla nas linii WTC, powiedziała, by mąż napisał do wrs o przyspieszenie wydania wniosku. Obawiamy się, że jeżeli napiszę z taką prośbą zacznie się dochodzenie jak mąż pracował przez tak długi okres wczesniej.

Byłabym także wdzięczna, za napisanie mi przybliżonego czasu oczekiwania na przysłanie do nas przyznanego ponownie WRS.

Ostatnia edycja:
Witam! Jestem w Anglii ponad 3 lata, pare razy zmieniałem pracę z tym rownież certyfikat HO, w aktaulnym zakładzie pracuję przeszło rok. Miesiąc temu wypełniłem formularz EEA1 i go wysłałem, pare dni temu odesłali mi wszystko z powrotem z listem od nich, w którym napisali mi, iż muszę wysłać jeszcze raz wszystko z dowodem tożsamości/paszportem i 2 zdjęciami paszportowymi. Bardzo mnie to zdziwiło, gdyż taka procedura wymagana była tylko przy pierwszej rejestracji HO. Probowałem się dodzwonić do HO, niestety bezkutecznie, wysłałem im maila, w tej chwili czekam na odpowiedż. Piszę to, gdyż posiadam tylko dowód, paszport niestety mi wyszedł a wszyscy wiedzą, że wysyłanie takich dokumentów Im grozi utratą ich. Być możliwe, że coś się zmieniło w ustawach, lub ktoś się z tym borykał i mógłby mi cos doradzić. Z góry dziękuje za zaintresowanie.

witam, mam pytanie właśnie odnośnie HO. Otóż, pracowałem przez niecały miesiąc w restauracji typu take away, tam nie mieli ani mojego NIN ani HO, chyba tylko wypisywałem P46 (ale głowy nie dam), potem znalazłem sobie inną pracę gdzie pracuję od 9 września, NIN już mam, teraz pytanie odnośnie HO, czy jeśli wysłałbym teraz papiery aby go wyrobić nie będzie żadnego problemu? Pytam bo chciałbym go sobie wyrobić, miesiąc już minął, sam sobie jestem winny, ale chciałbym wiedzieć czy czekają mnie z tego powodu jakiekolwiek konsekwencje, jeśli tak to jakie? Dzięki z góry za odpowiedź, pozdrawiam.

Witam nie znalazlam odpowiedzi we wczesniejszych postach wiec przedstawiam moj problem: Posiadam HO oraz mam juz dokument " residence dokumentation"
Po 12 miesiacach pobytu w PL powrocilem do UK i do starej pracy (w niej tez jak bylem to wyrobilem sobie HO) Obecny pracodawca pyta mnie o ponwne wyslanie dokumentow do HO Czy musze to robic ? Jesli tak to jaka forme musze wypelnic?
Pozdrawiam

sa jakies konsekwencje jesli sie spoznie kilka dni z wyslaniem dokumentow do home oficu??

WITAM, nie wiem czy pisze pod dobrym postem, ale czytam i czytam i myśle że podłącze sie,
jak najkrócej tylko moge, mam mały problem, mój obecny pracodawca zorientował sie po 13 miesiącach że nie ma moich papierów home office, wezwano mnie do pokoju zebrań i bardzo kulturalnie wyproszono mnie z firmy twierdząc ze pracuje nielegalnie i że nie moge wrócić jeśli nie przdstawie im dokumentu potwierdzającego moich praw do legalnej pracy, od razu pisze że gdy składałem aplikacje wszystkie potrzebne dokumenty dostarczyłem, więc złozyłem skargę do związku zawodowego o zgubienie danych osobowych, na drugi dzień wróciłem z home office'em i ponoć miało być ok, nie ukrywam że byłem bardzo hmmm zły. mój menedżer spytał mnie dlaczego nie wysłałem formularza do home office gdy zaczynałem prace(czyli 13 miesięcy temu), odpowiedziałem że nie mam ani nie miałem takiego obowiązku, ponieważ od momentu pierwszej rejestracji pracowałem non stop ponad 12 miesięcy i po tym czasie nie musze juz informować home office, wtedy usłyszałem że musze mu udowodnić że przepracowałem te 12 miesiecy poprzez dostarczenie listu od przeszłego pracodawcy potwierdzającego okres zatrudnienia.

Nadmienie że zarejestrowałem sie w home office w lipcu 2007 i pracowałem nieprzerwanie do wrzesnia 2008, wiec swoje 12 miesiecy "odbębniłem", w listopadzie 2008 podjąłem nową prace i w grudniu 2009 jeszcze raz i pracuje tam do dzis,

i moje pytanie
1. gdy po tych 12 miesiącach od daty rejestracji gdy zmieniam pracodawce, mam jaki kolwiek obowiązek informować home office?? dodam że nie aplikowałem o rezydenture ponieważ (tak zrozumiałem z dokumentów) nie musze aplikować ani ogólnie nie chce.
2.czy pracodawca ma prawo żądać odemnie takich listów z potwierdzeniem,

dotychczas gdy zmieniałem prace, przedtawiałem tylko te dokumenty z home office i "prawdopodobnie" pracodawca zgłaszał się sam do home office, ponieważ zawsze po zmianie pracodawcy dostawałem list z home office z informacją o moim miejscu zatrudnienia, w tym ostatnim wypadku tak nie było.

wiem że miało być krótko, przepraszam że sie rozpisałem, bardzo prosze o odpowiedz, lub jakiekolwiek info np gdzie moge zadzwonić ( do jakiej instytucji-brytyjskiej najlepiej), czy może moge uzyskac informacje z home office??

1. nie
2. tak, ale nie do konca.. musisz tylko udokumentowac, ze pracowales w zarejestrowanej pracy przez ciaglych 12 m-cy, czyli swiadectwo z wrs i payslipy badz p45/p60 badz wyciag z konta, na ktore wplywala Tobie kasa. Moze byc tez i list jesli to jest latwiejsze. Pracodawca nie moze tobie tego narzucic.

Odpowiadam na różne pytania dotyczące HO i Rezydentury.
To co piszę jest wynikiem moich własnych doświadczeń oraz wiedzy nabytej na różnych portalach w tym także na "Forum Prawnym"
W 2007 roku 16 listopada wysłałem po raz pierwszy papiery do HO, wówczas pracowałem poprzez Agencję Pracy Krótkoterminowej na budowie. Bardzo szybko bo 28 listopada otrzymałem zwrot dokumentów i informację na piśmie, że do 28 listopada 2008 roku mam tak zwany okres pracy rejestrowanej co znaczy po ludzku, że każda zmiana pracy wiąże się z koniecznością zgłaszania tego do HO.31 grudnia 2007 roku straciłem pracę i następną uzyskałem 14 lutego 2008 roku. Do nowego pracodawcy, który zatrudnił mnie na ful etat i na stałe (pernament) przyniosłem wszelkie dokumenty w tym informację z HO. Tak pracowałem prawie do grudnia 2008 kiedy to okazało się, że pracuję nielegalnie. Wysłałem ponownie wszystkie dokumenty - w tym list od pracodawcy- oraz od nowa wypełniony formularz i wówczas 21 grudnia 2008 otrzymałem identyczne informacje jak za pierwszym razem. Okazało się, że tamten okres mam stracony bowiem pomiędzy utratą a zdobyciem nowej pracy upłynął okres 21 dni. Okres stałej pracy od 14 lutego 2008 do 20 grudnia 2008 też nie został mi policzony.Gdybym wysłał papiery do HO nawet w lutym to i tak tych dwóch miesięcy by mi nie zaliczono. W ostatnim piśmie otrzymałem informację, że do 21 grudnia 2009 roku jestem pod obowiązkiem zgłaszania wszelkich zmian zatrudnienia. Reasumując zaliczono mi okres od czasu kiedy HO otrzymał zgłoszenie ode mnie.
23 grudnia 2009 roku wysłałem dokumenty i formularz dotyczący otrzymania statusu rezydenta. Dnia 2 lutego 2010 roku taki status otrzymałem. Otrzymałem dwie przesyłki. 5 lutego otrzymałem swoje dokumenty, te wcześniej wysłane, zaś 8 lutego 2010 dokument potwierdzający status rezydenta w Wielkiej Brytanii. Nie wiem czy mój pracodawca cokolwiek załatwiał w HO i to mnie nie interesuje. Państwa też nie powinno interesować czy pracodawca zrobił to co należ. To Państwo macie obowiązek pilnowania własnych interesów oraz przestrzegania prawa w tym zakresie. Dodam, że mój kolega, który wysłał adres pracodawcy jako miejsce przesłania z HO potwierdzenia o zgłoszeniu. HO mówi, że wysłało a pracodawca nie wie czy to wogóle otrzymał. 5 lat kolega pracuje i nie :(wie jak to załatwić bo w samym HO otrzymuje sprzeczne informacje. Podałem ten przykład po to aby ze szczególną pieczołowitością chronić ORGINALNE DOKUMENTY, które mogą nie wiadomo kiedy być bardzo potrzebne.:wink:

Ostatnia edycja:
Witam.Problem nie pierwszy raz poruszany na forum.Pracuje bez Homo Office przez 2 lata w tej samej firmie.W poprzedniej pracy staralam sie o Homo Office, zalaczylam wszystki dokumenty wraz z aplikacja i przekazalam pracodwcy, ktory do calego ineresu mial dolaczyc list.jednakze nie dolaczyl, przez co odrzucono moja aplikacje pobierajac uwczesnie 90 funtow z mojego konta.do dzisiaj pieniedzy nie odzyskalam.zaraz po rozpoczeciu nowej pracy wyslalam list do homo office proszac o zwrot pieniedzy, albo o mozliwosc przyjecia kolejnego w niosku o homo office bez dokonywania wplaty.nikt nie odpowiedzial na moj list, wiec wsciekla zapoprzestalam na tym moje starania o rejestracje.moj pracodawca przypuszczalnie nawet nie wie o tym, ze nie jestem rejestrowana, wiec bardzo mi zalezy na tym zeby zarejestrowac sie jak najszybciej i bezbolesnie.czy pracodawca moze byc ukaraty za zatrudnianie pracownikow bez homo office i czy moge tego dokonac w momecie kiedy pracuje juz 2 lata w tym samym miejscu.prosze doradzcie

Sytuacja jest jednoznaczna. Do dzisiaj nie otrzymała Pani Z HO POTWIERDZENIA w postaci odpowiedniego dokumentu wyznaczającego okres pracy rejestrowanej a więc pracuje Pani NIELEGALNIE. Potrącono Pani 90 funtów bowiem nastąpiło rozpatrzenie wniosku o zatrudnienie chociaż dla Pani ten wniosek był niekorzystny. Tak się składa, że wobec HO mają obowiązki pracownicy i pracodawcy niezależnie od siebie. Pani powinna sama starać się o wypełnienie swojego obowiązku. Obowiązkiem pracodawcy jest danie kontraktu lub listu potwierdzającego zatrudnienie. Ten list powinien być dołączony do aplikacji. Pracodawca może być ukarany za nielegalne zatrudnianie pracownika tj. powyżej 30 dni a i pracownik też podlega rygorom prawa ( z deportacją włącznie) za niezgłaszanie swojego zatrudnienia powyżej 30 dni.
Proszę wysłać nową aplikację z zaznaczeniem, że jest to następne zgłoszenie zatrudnienia z wszelkimi wymaganymi dokumentami to wówczas nie zostaną naliczone opłaty za wydanie HO. Za "certyfikat" z HO płaci się tylko raz. Niestety w przypadku różnych problemów życiowych ( czego nie życzę) w UK brak HO postawi Panią w bardzo trudnej :(sytuacji nie mówiąc już o tym, że lata tej pracy nie są liczone do świadczeń emerytalnych. Pozdrawiam.

Powrót