Brak Home Office

• Autor wątku Autor wątku bart07
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
kiedy przyjechales do uk i jaki jest twoj obecny status zatrudnienia? jacys czlonkowie rodziny, na ktorych prawach mozesz polegac?

emily37 napisał:
Witam serdecznie.
Ja wraz z żoną jesteśmy 3 lata w UK (obecnie bezrobotni )i tu problem.
W JC+ powiedziano nam że nie przysługuje nam zasilek poniewaz zona nie przepracowala 12 m-c co jest nie prawdą. Pracowała w dwoch zakładach -1 przez 10 m-cy legalizacja HO, tydzień przerwy i następna praca przez 1,5 roku.Drugi pracodawca przyjmując ja do pracy zarzadal HO w celu dalszej rejestracji nic nie wspominajac ze do niej tez nalezy zgloszenie do HO ze zmienila prace ,Teraz gdy staramy sie o zasiłki jest problem bo jej nie chca uznac tego okresu To gdzie sa jej skladki na NIN i TAX ? Claim o zasilek byl na zone ale skladalismy na oboje - bo nie pracujemy Czy moich HO nie biora pod uwage? -ja mam wszystko w porzadku Prosze o porade co teraz ?Czy to nie wina pracodawcy ze jej nie zglosil? Jak by tak pracowała 40 lat -to wszystko na marne? HELP :rolleyes:

Ostatnia edycja:
Moze warto skontaktowac sie z bylym pracodawca i zapytac czy to zrobil. Skoro wzia od niej certyfikat celem zgloszenia zmiany pracownika.

Bardzo proszę o pomoc!Mam taki problem.Pracuje w Anglii od pazdziernika 2007r(u tego samego pracodawcy),dostaje peyslipy,mam NIN ale nie mam home officu bo nie wiedziałam,że muszę go mieć.Przeczytałam,że jak ktoś pracuje 12 m-cy u tego samego pracodawcy to nie musi się rejestrować,czy to prawda?Czy ja po prostu przez półtora roku pracowałam nie legalnie i mi się to do niczego nie wlicza???A teraz jak bym chciała zrobić home office to jaką wpisać datę zatrudnienia??Jak wpiszę prawdziwą to mogą się przyczepić,że tyle czasu mineło czy lepiej wpisać taką bardziej bieżącą? Żeby pracodawcy nie groziła za to kara,bo coś takiego jest, tak słyszałam!!!Nie chciałabym stracić tej pracy...Proszę o pomoc!!!Jak to teraz wszystko załatwić żeby było dobrze!!!!

Ten przepis wprowadzono w zycie 5 lat temu. Jezeli zlozysz go teraz to nikt nie bedzie sie czepial i pracodawca kary tez nie dostanie. Nawet jak wpiszecie date faktycznego zatrudnienia ( co radze zrobic) to i tak HO zaliczy date zlozenia WRS.
Rejestracje w systemie WRS obowiazuja jeszcze do 30 kwietnia do polnocy ( poniewaz zostal wprowadzony na okres 5 lat dla krajow A8 w 2004 roku) HOME OFFICE jeszcze nie podal wiadomosci czy okres ten zostanie przedluzony.

Ostatnia edycja:
a ty otrzymujesz jakies zasilki?napisz dokladnie od kiedy do kiedy pracowaliscie i jakie zarobki byly i jak sprawa wrs w przypadku obojga byla zalatwiona? jakies dzieci? dofinansowania do mieszkania???

Witam,
Mam pytanie do Eliss w poprzednich postach pisałaś ze aby nie musiec sie rejestrowac nalezy miec przepracowane 12 miesiecy bez przerwy dluzszej niz 30dni, okres bez pracy nie wlicza sie do tych 12 miesiecy, a co jezeli przepracowalem 6 miesiecy-legalnie majac WRS,pozniej byłem 2 miesiace bez pracy i po dwoch miesiacach znalazlem nowa.
Czy okres tych 6 miesiecy bede mial zaliczony w home office i co za tym idzie bede musial przepracowac tylko 6 miesiecy zeby nabyc prawa do rezydentury,czy tez okres ten jest zerowany i będe musial pracowac pelne 12 miesiecy na wrsie?

Jezeli przerwa w zatrudnieniu byla dluzsza niz 30 dni musisz zlozyc wniosek od nowa. Prawo do rezydentury nabywasz po 12 miesiacach NIEPRZERWANEGO zatrudnienia ( dozwolone 30 dni) Homoffice Wniosek odrzuci

Okres 12 miesiecy naliczany jest od nowa.

Ostatnia edycja:
Witam, mam taka sytuacje
1. minal mi w grudniu rok odkad jestem w uk
2. mialem tylko male okresy 1-2 miesieczne, gdzie pracowalem raz dla agencji, a raz bezposrednio dla pracodawcy, reszte jako volunteer lub szukalem pracy
3. nie zarejestrowalem sie nigdy w HO/WRS
4.obecnie zakladam partnership ze znajoma czyli bede self-employed

i czy mam zapomniec o tym co bylo, a teraz nie jestem zobligowany do rejestracji w HO jako self-employed i zostawic sprawy swojemu losowi?

5. inna sprawa, ze rozwazam rowniez podjecie rownolegle pracy na etacie,
bo nasza spolka jeszcze przez jakis czas nie bedzie przynosic dochodow, a jest mozliwe pogodzenie prowadzenia jej z praca u kogos jeszcze

czy jezeli mam status self-employed i pracuje dla kogos to tez musze sie rejestrowac w HO/WRS?

Thx z gory za pomoc i pozdrawiam

1 - Zapomnij o calej sprawie z WRS. to do wersji pierwszej

2- Owszem musisz zarejstrowac sie w systemie WRS bo bedziesz pracowal tam jako pracownik a nie jako podwykonawca.

Dziekuje za szybka odpowiedz. Pozdrawiam

ps. a gdzie moglbym zadac kilka pytan odnosnie spolki jaka chce zarejestrowac?

home office

od ponad roku pracuje nieprzerwanie w UK jako senior care stale w jednym miejsc. mam NIN, zaswiadczenie o niekaralnosci, co miesiac place tax. czy ciagle musze zglosic podanie o home office? czy to ze sie ucze (NVQ) ma jakies znaczenie?

RE: home office

Powinienes/as zarejstrowac sie w HO 30 dni po podjeciu zatrudnienia. Jezeli tego nie zrobiles/as to pracujesz nie legalnie. Oznacza to, ze jak stracisz prace to nie dostaniesz np. zasilku dla poszukujacych pracy.

dziekuje za odpowiedz. czy moj pracodawca poniesie jekies konsekwencje jesli teraz (po ponad roku pracy) zarejestruje sie w home office?

Raczej nie. Poniusl by konsekwencje, gdyby HO przeprowadzil mu kontrole w firmi i okazaloby sie,ze ma nielegalnych pracownikow.

witam. Jestem w Angli ponad 3.5r. Jestem teraz w ciazy i zastanawiam sie jak bedzie wygladala sprawa z CHB i taxami. Chodzi o to ze w pierwszym roku wyrobilam odrazu Home Office i zmienialam w ciagu tego roku prace 2 razy co zglaszalm tez w HO. Kiedy minelo moje 12 miesiecy pracowalam jeszcze u ostatniego zgloszonego pracodawcy ale 2 miesiace pozniej zmienilam prace czego juz nie zglosilam, wystapilam odrazu o rezydenture, dostalam ksiazeczke. teraz sie zastanawiam czy nie przyczepia sie jak urodze ze nie mam od obecnego pracodawcy tego certyfikatu z HO. niby nie trzeba po 12 miesiacach zglaszac ze zmienia sie prace. dodam ze wystepujac o rezydenture list i forme wypisalam na obecnego pracodawce co mi potwierdzil dajac list do HO potw. zatrudnienie i wypisujac jedna rubryke w formie. tylko nie mam tego certyfiaktu. czytalam watek o tym na portalu moja wyspa i ktos mial tak samo i mu nie przyznali benefitow. ale nie dostalam odpowiedzi z tamtego forum. wiec szukam u was jakiejs pomocy.
Zastanawiam sie jak to wkoncu jest? czy nie nie ma obowiazku zglaszania sie do HO powyzej roku jezeli jeszcze nie ma sie rezydenta ksiazeczki? czy dopiero po otrzymaniu tej ksiazeczki to prawo obowiazuje i nie musze sie nigdzie meldowac?!♦

Ostatnią edycję dokonał moderator:
Nie ma potrzeby umieszcza tu linka do innego forum..... sytulacja, ktora opisalas jest wystarczajaco jasna.
Jezeli przepracowalas pelne 12 miesiecy bez dluzszej przerwy niz 30 dni liczac rowniez zmian pracodawcy oraz date wyslania WRS to automatycznie nabylas prawo do rezydentury. Po tym okresie NIE MA OBOWIAZKU zglaszanie do HO kolejnych zmian pracodawcow. Jezeli zostanie Ci odmowiony, ktorys z zasilkow i w decyzji bedziesz miala napisane, ze ow decyzja jest spowodowana brakiem rezydentury to ksiazeczka oraz list z HO w sprawie przyznania potwierdzenia rezydentury jest Twoim dowodem. Piszesz odwolania od takiej decyzji.

dzieki za pomoc poprostu martwilam sie bo nie chce powtarzac z jednej strony czyjej histori a wiadomo ze to przeciagaloby sprawe.. pisanie odwolan itd. bo logicznie biorac powinny sie nalezec benefity a certyfiakt potw. zatrudnienie w 14miesiacu pracy w angli jest niedorzeczny. a jednak cuda sie zdarzaja.. bo tak by bylo w moim przypadku.

Powrót