Brak Home Office

• Autor wątku Autor wątku bart07
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Eliss napisał:
Po 12 miesiacach nieprzerwanej pracy (dozwolone sa przerwy wynoszace jednak nie mniej niz 30 dni w ciagu owego roku) nabywamy prawo do ubiegania sie o karte stalego pobytu (residence permit) oraz nabywamy pelne prawa obywatela Unii Europejskiej, przez co jestesmy zwolnieni z obowiazku dalszej rejestracji.

Witam.

Podjąłem pracę w UK 15.05.2008 (nie wiem dlaczego na potwierdzeniu z HO mam wydrukowaną datę rozpoczęcia pracy 10.06.2008 ), cały czas tam pracuję 40godz. tygodniowo, nie miałem żadnej przerwy w pracy.
Od 01.05.2009 w mojej firmie wprowadzają 4 dniowy tydzień pracy (30godz. tygodniowo) - w związku z kryzysem.

Moje pytanie:
Do którego dnia jeszcze muszę zgłaszać w WRS zmianę pracodawcy. Chodzi mi o dokładną datę po której gdy się zwolnię z mojej obecnej pracy, nie będę już musiał tego faktu zgłaszać?

Ostatnia edycja:
Wszystko zalezy od tego kiedy wyslales rejstracje WRS po podjeciu pracy po raz pierwszy. Twoje pelne 12 miesiecy pracy bedzie 10 .06 .09 po tym okresie nie musisz juz skladac kolejnych WRS przy zmianie zatrudnienia.

Rejestracje wysłałem w sierpniu 2008. Otrzymałem Kartę Rejestracyjną 26.09.2008 a wraz z nią Certyfikat potwierdzający zatrudnienie (a na nim data rozpoczęcia mojej pierwszej pracy: 10.06.2008 ). Pracowałem wtedy dla Agencji. Od 01.12.2008 przeszedłem na kontrakt. Zgłosiłem to do WRS i otrzymałem kolejny Certyfikat (z danymi nowego pracodawcy i datą rozpoczęcia pracy).
Obecnie nadal pracuję na kontrakcie u tego mojego drugiego pracodawcy.
zamierzam się zwolnić po 10tym maja tego roku (2009).

I teraz mam pytanie:

O co chodzi z tą 30sto dniowa przerwą w ciągu tych 12stu miesięcy?
Czy te 30sci dni bez pracy w ciągu 12stu miesięcy mogą być TYLKO pomiędzy np. dwoma zatrudnieniami, czy mogę przepracować 11scie miesięcy bez przerwy i po miesiącu bez pracy nabędę :
"prawo do ubiegania sie o karte stalego pobytu (residence permit) oraz nabywamy pelne prawa obywatela Unii Europejskiej, przez co jestesmy zwolnieni z obowiazku dalszej rejestracji."
?

Dlaczego wystawili taka date - nie mam pojecia. 30 dnie przerwy w zatrudnieniu znaczy.

Jezeli stracisz prace to nastepna musisz podjac w ciagu 30 dni jezeli nie dotrzymasz tego terminu pelne 12 miesiecy zostanie przerwane i beda je naliczac od nowa po wyslaniu kolejnego WRS. To samo tyczy sie przejscia od pracodawcy do pracodawcy ( z pracy agencyjnej bezposrednio do pracodawcy) wowczas rowniez mamy 30 dni na odnowienie WRS.

Wedlug mnie data wydania minus jeden miesiac jest data kluczowa i od tej daty powinno uplynac 12 m-cy. Jesli rozpatrzenie wniosku zajelo im dluzej niz powinno i ma sie dowod wyslania dokumentow, tj. np. odcinek z poczty, to mozna ewentualnie upierac sie, ze data otrzymania przez home office dokumentow - miesiac powinna byc kluczowa.

TAK, tAK DATA WYSLANIA WNIOSKU + 30DNI. sorry

Z tego co widzę to wogóle się nie znacie.

home office

jak mam opłacic ?

RE: home office

W aplikacji jest wszystko wyjasnione.
Wysylasz czek razem z aplikacja , wykupujesz postal order na poczcie i wkladasz go do koperty razem z aplikacja to najlatwiejsze rozwiazania.

dobrze ale, w jakiej aplikacji?

praca bez home office ponad rok

pracuję od 30.03.2008 ,zatrudniony jestem do po dziś dzień. Razem to jest rok,jeden miesiąc i siedem dni.....czy po tym czasie przepracowanym w zakładzie pracy mogę wyrobić jeszcze pozwolenie w home office ? czy mogę być teraz zwolniony ?

Jak to w jakiej?? Za co chcesz placic HO ?

RE: praca bez home office ponad rok

Pracujac bez WRS pracujesz nie legalnie tyle razy juz o tym pisalam na tym forum, ze napewno do tefgo dotarles. W Temacie BRAK HOME OFFICE wszystko juz na ten temat jest wyjasnione. Jezeli wciaz pracujesz to mozesz zlozyc aplikacje WRS z tym, ze mozesz miec pewnosc iz okres roku i tych kilku miesiecy nie zostanie Ci zaliczony np. gdybys teraz stracil prace nie otrzymasz zasilku dla poszukujacych pracy. Jezeli nie masz WRS pracodawca moze zwolnic Cie w kazdej chwili z tego wlasnie powodu.

a czy (może zwolnić) to znaczy że powinien?- bo np:zapłaci karę!

albo ma możliwość wystawić wystawić mi zaświadczenie do HOME OFFICCE
bez żadnego kłopotu ...

pytam ponieważ mój menadżer kazał mi zerwać kontrakt a ja powiedziałem,
że tego nie zrobię a on wciąż nie dał mi wypowiedzenia. Nie wiem
czy powinienem zerwać umowę nie robią kłopotów czy pracować dalęj?

Witam.... ja mam taki problem.. wyslalem paszport do HO i mi go nie zwrocono... nie wiem czy zaginał na poczcie czy tam u nich w biurze..czy wie ktos moze jaki jest numer telefonu gdzie mozna sie dowiedziec czy doszedl do nich moj paszport czy nie?? z gory dziekuje za odpowiedz.

czy ta aplikacja to dokumenty z home office? jeśli tak to skąd wziąć taką aplikację ??

Mozesz teraz zlozyc WRS do HO pracodawca nie zaplaci kary z tego powodu. Kare naloza na niego wowczas gdy zrobia kontrol firmy i okaze sie,ze ma nielegalnych pracownikow.

Powrót